Budapest

Közösségi barkácsműhely nyílt a XII. kerületben

Fotó : Forgács Zsuzsi / WLB

Bár jó móka saját kezűleg elkészíteni vagy megjavítani a bútorainkat, egy átlagos háztartásban, főleg városi lakásokban nem igazán fér el egy esztergagép, és beszerezni sem olcsó mulatság a fa- és fémmegmunkáló eszközöket.

Ezért ahogy minden téren, a barkácsolásban is hódít a közösségi vonulat, és a XII. kerületieknek holnaptól különösen egyszerű lesz helyet és gépeket találni az ötleteikhez. A Hegyvidéki Barkácsműhely egy helyi lakos ötlete nyomán egy régi csempebolt helyén nyílik meg a Márvány utcában július 2-án, pontosabban a bejáratot a párhuzamos Hertelendy utcából közelíthetjük meg.

Fotó: Forgács Zsuzsi / WLB

A városban nem ez az első barkácsműhely, hiszen ott van például a Hello Wood által alapított Technika, ahol a tanfolyamok mellett bérleti díj ellenében használhatjuk a berendezést, Zuglóban pedig az Azta közösségi barkácsműhelyben lehet varrogatni és felújítani a bútorainkat. A XII. kerületben az önkormányzat kezdeményezésére nyitnak most közösségi barkácsműhelyt, amelyet 300 Ft-os óradíjért lehet igénybe venni hetente három alkalommal.

Fotó: Forgács Zsuzsi / WLB

Online kell időpontot foglalni, és nem kell hozni mást, csak a megmunkálandó anyagot, ami lehet fa, fém, műanyag és textil is. A helyiségben egyszerre hat ember tartózkodhat, és egy szakember felügyelete mellett lehet barkácsolni a rendelkezésre álló eszközökön: esztergálás, gyalulás, csiszolás, köszörülés, ragasztás, vágás, fűrészelés, forrasztás, hegesztés oldható meg a műhelyben, illetve két varrógépet is találunk.

A lehetőség sajnos csak kerületi lakosoknak, illetve olyanoknak áll nyitva, akiknek a tartózkodási helye ide van bejelentve.