Az üzenet rövid, de velős és sokat segíthetünk vele: ne használjunk egyszerhasználatos műanyagot júliusban! Vagy legalábbis próbáljuk minimalizálni a használatukat.

A közösségi médiában alakult ki egy fontos kezdeményezés, amelynek mostanra már többmilliós követőtábora lett. Sok helyen olvashatjuk a lassan lebomló műanyagok környezetkárosító hatását, ami ellen mi is tehetünk most: próbáljuk meg csak egy hónapra száműzni az egyszerhasználatos műanyagokat. Például ne kérjünk szívószálat az italunkba a szórakozóhelyeken, vigyünk magukkal – akár vászon – bevásárlószatyrot, ha boltba megyünk, vagy saját műanyagdobozt, ha kiugrunk ebédért napközben a munkahelyünkön. Ezeket mi csak pár percig vagy óráig használnánk, de a hulladék több száz évig megmarad, esetleg bekerül az óceánba és az élővilágot károsítja, állatok pusztulnak el általa.

A megmozdulás résztvevői arra próbálnak rávilágítani, hogy hogyan találhatjuk meg és építhetjük be az egyszerhasználatos műanyag termékek alternatíváit, sőt esetlegesen hogyan hagyhatjuk el őket teljesen. Magyarországon tavaly a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel karöltve népszerűsítette a kezdeményezést, így már hazánk is tagja lehetett a résztvevő országoknak.

A szervezők tippjeit alább olvashatjátok:

  • Mindig figyelj arra, hogy mit és miben veszel!


Már a csapból is ez folyik, de tényleg fontos, hogy a műanyagmentességet a bevásárlásnál is szem előtt tartsuk, és gondosan megválogassuk, milyen csomagolású termékek kerülnek a kosárba. Ahol csak lehet, kerüljük a műanyag csomagolásokat, a felesleges fóliát és celofánt, és a sokadik műanyag zacskó megvétele helyett használjuk inkább saját – lehetőleg vászon – szatyrunkat. Ugyanilyen fontos, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket ne plasztikzacskókba rakjuk, még akkor se, ha így praktikusabbnak tűnik. Törekedjünk tehát arra, hogy inkább fenntartható csomagolóanyagot, mondjuk üveget, fémet, papírt vagy hullámkartont válasszunk. A papír és a hullámkarton ráadásul nemcsak költséghatékony, de lebomló és újrahasznosítható is, a felelős erdőgazdálkodások nyújtotta nyersanyagnak köszönhetően pedig előállításukkal sem teszünk kárt a környezetben.

  • Vászontáska, fémdoboz, kulacs, bögre, üvegszívószál
Egy műanyaggal teli világban a műanyagmentesség tervezést és előkészületeket igényel. Ha munkába, iskolába megyünk, érdemes mindig magunkkal vinni egy fenntartható anyagból készült táskát vagy ételhordót, hogy se a bevásárlás, se az ebéd beszerzése ne okozzon bonyodalmat. A kávézókban, éttermekben érdemes a saját kulacsunkba, termoszunkba kérni az elviteles italokat, azok pedig, akik a szívószál szerelmesei, könnyedén beszerezhetnek egy-egy fémből vagy üvegből készült, környezetbarát darabot.

  • Válassz fenntartható, műanyagmentes vendéglátóegységeket!


HelloAnyu, Reggeli, Placc Café, Kőleves, HILDA; csupán pár példa azokból az éttermekből és kávézókból, amelyek tavaly részt vettek a Műanyagmentes július kampányban. Ezeken a helyeken nem is kell külön figyelni a júliusi kihívásra, hiszen eleve elhagyják a műanyagokat az ételek és italok szervírozásánál, csomagolásánál. A gyorséttermek és a sok csomagolóanyagot termelő büfék viszont elkerülendők ebben a hónapban, hiszen szinte lehetetlen, hogy műanyag nélkül jussunk hozzá a rendelésünkhöz.