Ismételten összegyűjtöttük a város legizgalmasabbnak ígérkező programjait a következő egy hétre. A napokban lesz utoljára látogatható a Michelangelo-kiállítás, 1973 óta először fürdőzhetünk majd legálisan a Római Szabadstrandon, első alkalommal koncertezik Budapesten Charlotte Gainsbourg, készülhetünk cseresznye- és meggyvásárra, nyílik a XX. századi szürrealista mozgalmat Dalítól Magritte-ig bemutató tárlat, a hétvégén pedig megnyílnak a Csepel Művek épületeinek kapui.

Csütörtök


A tavaszi alkalmat követően újra a Pasarét Bisztró kertjében jógázhatunk a Yoga Brunch jóvoltából, majd a bisztró séfjei által összeállított svédasztalnál dobhatunk be néhány vegán falatot, levezetés gyanánt.
Június 27-én különleges éjszakai fagylaltozásra vár mindenkit a Sütizz cukrászda csapata. A rendhagyó alkalmon nem csupán az időpont lesz szokatlan, hanem egyedi ízekkel is készülnek az éjszakába nyúló fagyizáson.

Szélesre tárja kapuit a Petőfi Irodalmi Múzeum, hogy együtt ünnepeljük a nyarat és az irodalmat. Lesz film, színház és muzsika. És lesz meglepetés a fotográfia élvonalából: a nagyközönség előtt eddig rejtőzködő képekkel nyílik meg az André Kertész-kiállítás. Szerepet kap a 100 éve elhunyt Ady Endre, az idén 40 éves Balaton zenekar, de Mácsai Pállal és Kollár-Klemencz Lászlóval is találkozhatunk.

Az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb géniuszának rajzművészetét bemutató kiállítás hamarosan véget ér a Szépművészeti Múzeumban, de június 30-ig megtekintheti, aki eddig még nem tette meg. A tárlatot mi is megnéztük, ide kattintva olvashatjátok el beszámolónkat.

Péntek

Június 28-án nyílik a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású kiállítása, amely a párizsi Pompidou Központtal együttműködésben XX. századi szürrealista mozgalom művészetét mutatja be olyan nagyságok alkotásain keresztül, mint Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte vagy Pablo Picasso. Egy estére Hawkins városává változik a Budapest Park Nagyszünet színpada, ahol ’80-as évek hangulatával fűszerezett mai és korabeli slágerekre bulizhatunk. A hangulatért Quixotic, az új retrowave hullám legismertebb hazai úttörője felel. Karácsonyi izzókkal telepakolt színpad, bmx, Eleven cosplay és minden más, ami a teljes Upside Down-élményhez szükséges!


A technó posztszovjet forradalmi gyújtópontjából, Tbilisiből érkezik Budapestre Dread, aki a kaukázusi klubkultúra energiáit hozza el a Lärmbe egy kétórás szett formájában. A fiatal producer jó érzékkel keveri a klasszikus, hömpölygő acid hangzásokat a nyers, szögletes ütemekkel. Grúziában egy olyan generáció elöljárójaként ismerszik, melynek tagjai – HVLTkivilsaari, vagy NDRX – már nemzetközi szinten is számtalanszor bizonyítottak.
Ha nem történik jelentős változás, hamarosan eltűnhetnek a fecskék Magyarországról. A nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítások, a klímaváltozás, és a fecskefészkek állandó leverése miatt nem szívesen maradnak nálunk, aminek beláthatatlan következményei lesznek; többek között ők jelenthetnek biológiai védelmet a rovarok által terjesztetett betegségekkel szemben is. Herbert Aniko aka Haniko vizuális művész erre a súlyos problémára hívja fel a figyelmet legújabb Hirundo című sorozatával.
Az Uránia nyári sorozatában olyan mozidarabokat válogattak össze az utóbbi néhány év filmterméséből, amelyekben fontos szerepet játszanak az érzelmek. Erős emóciók határozzák meg a szereplők viszonyait, életük megindító fordulatai pedig a nézőt is „szívtájékon” érintik. Vászonra kerül a Csodálatos fiú, a Mirai - Lány a jövőből, az Egy nő fogságban és számos más film mellett az Amy - Az Amy Winehouse-sztori is.

Szombat


A Kortárs Építészeti Központ szervezésében június utolsó hétvégéjén megnyílnak a Csepel Művek épületei és felfedezhetővé válik a 240 hektárnyi, páratlanul gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora. A hétvége nyitott épületein és cégein túl számos előadás, építészet- és helytörténeti séta, koncert, filmvetítés és workshop vár mindenkit, mi már bejutottunk, itt írtunk róla bővebben.

A Római Szabadstrand a nemzetközi Duna-nap alkalmából egynapos tesztüzemben működik június 29-én, szombaton a Valyo Egyesület és a Fák a Rómain csapatának jóvoltából. A nyári hőség legnagyobb kincse a hűs Duna-part, amiben ezen a napon megmártózhatunk. 1973 óta először strandolhatunk legálisan a Dunában a Római Szabadstrand Tesztnapon.

Az idei nyártól a Kultik Sky Cinema csapata jóvoltából mozizhatunk a Corvin Plaza tetőteraszán, ahol szombaton a tavalyi év egyik legnépszerűbb zenés filmjét, a Csillag születiket vetítik. A Bradley Cooper és Lady Gaga főszereplésével készült alkotást a Legjobb eredeti betétdal kategóriában Oscar- és Golden Globe-díjjal is jutalmazták.

Június 29-én lakásvásárt tartanak a Filipben, a Népszigeten. Bútor, lámpa, szobanövény, kerámia, textil, ilyen-olyan művészet, csecsebecse, avagy mindenféle hasznos és haszontalan dolog elérhető lesz, természetesen pénztárcabarát áron.

A Tunguz-meteor 1908-as robbanására is emlékezve, június 29-én a Polaris Csillagvizsgáló témája a kisbolygók világa lesz. Mit tudunk ma róluk, milyen aktuális űrkutatási programok foglalkoznak kisbolygók kutatásával? Derült idő esetén megpróbálkozhatunk egy kisbolygó távcsöves megfigyelésévelis. De senki ne reménykedjen, csillagszerű lesz nagy nagyítással, hiszen ezért is nevezik ezeket az égitesteket aszteroidáknak.

A már jól ismert termékek és árusok mellett a június 29-i Czakó Piaczon extra cseresznye- és meggyvásárt tartanak, emellett Piacz Bistróban cseresznyés és meggyes ételeket készítenek aznap. A gyümölcsökön kívül szezonális zöldségeket, hústermékeket, tojást és virágokat is találunk majd a piacon.

Vasárnap

Június 30-án, a Ráday utcai Gedeonban tartják a következő Secret Sunday Brunchot, amely azért is különleges, mert csak erősen limitált létszámban vehetünk részt rajta. A Füzi Tamás séf által összeállított menü húsos, vegetáriánus és vegán verzióban is választható.

A francia énekes-színész-zeneszerző-filmrendező, Serge Gainsbourg és a brit színésznő, Jane Birkin lányaként született Charlotte Gainsbourg nemcsak filmsztár (Kösz, megvagyok, 21 gramm, Az álom tudománya, Antikrisztus, Melankólia, A nimfomániás), de sikeres énekesnő is, aki a Müpában adja első magyarországi koncertjét, június 30-án. Nem sok olyan zenekar létezik a világon, akik több mint húsz éve úgy örvendenek töretlen népszerűségnek, hogy tulajdonképpen sosem volt igazán nagy rádiós slágerük, nagy költségvetésű videoklipjük vagy lemezkiadós támogatásuk. Mindeközben a legkülönfélébb előadókkal dolgoztak együtt, mind például David ByrnePerry Farrel, a Flaming LipsAnoushka Shankar vagy Femi Kuti, illetve az elektronikus zenei producerek és DJ-k egész generációjára voltak hatással, most pedig újra Budapesten láthatjuk őket.

Június 30-án a Kőleves kertjében tartja első örökbefogadó napját az MFÖEK csapata. A kutyák örökbefogadása vagy ideiglenes befogadása mellett arra is lesz lehetőség, hogy kiegészítők vásárlásával, vagy adománnyal támogassuk az állatmentők munkáját.

Az év közben a Dürer Kertben rendszeresen megrendezett Játszóház Projekt június 30-án kiköltözik a Margitszigetre, hogy a szabad ég alatt, akár éjszakába nyúlóan játszhassuk a Dixit-partikat. Pokrócot, enni- és innivalót, illetve fejlámpát érdemes hozni.
Vasárnap már a második WAMP designvásárt rendezik júniusban az Erzsébet téren, ahol ismét több mint száz hazai tervező kínálatából válogathatunk, szakértők segítségével kiválasztva a legjobb darabokat. Minderre az Akvárium Klub feletti medence partján, napernyők árnyékában lesz lehetőség.
Találkozás egy régi baráttal a hullámok között, az A38 Hajó fedélzetén május 5-étől minden vasárnap, egészen a szezon legvégéig. Hideg italok a kézben, finom zenék a hangszórókban, dunai naplemente a háttérben. DJ Palotai idén is minden héten zenél az Orrteraszon.

Hétfő

Chick Corea 43 évvel a legendás My Spanish Heart album megjelenése után ismét flamenco- és latin ritmusok által fűtött zenészekkel veszi körbe magát. Amióta Chick Corea először játszott a spanyol flamenco gitáros legendával, Paco de Luciával, elkötelezett rajongója a latin jazz zenének. Kezdve a modern-klasszikus Spain című szerzeményével, folytatva az első Return to Forever albummal, rajta a Sometimes Ago / La Fiesta című dallal.


Az ARTfilm Klub következő alkalmán az El Grecóról készült 2007-es életrajzi filmet vetítik a Patyolat//PRÓBAüzemben. A vetítés után Bárdos Csaba filmtörténész vezetésével tartanak beszélgetést.
Július 1-jén újra napnyugtakor szervez túrát a SUP Budapest csapata, akikkel a Lupa-szigetet megkerülve csoroghatunk vissza a Római-partig. A túra nagyjából 1,5-2 óra hosszú, naptejjel és szúnyogriasztóval mindenképpen érdemes készülni!

Kedd

StingMy Songs elnevezésű turnéjával kel útra ezúttal. Néhány különleges fesztiválfellépésből és önálló koncertekből áll a sorozat, amellyel a világ egyik legnépszerűbb művésze visszatér Budapestre július 2-án.

Gille Zsuzsa szociológus előadása újraértékeli az államszocializmus környezeti hatásait, amit a mai, kapitalizmus és klímaváltozás kapcsolatáról szóló írások gyakran félreértenek vagy figyelmen kívül hagynak. Az előadás azt vizsgálja, hogy volt-e a szocialista modernitásnak sajátos viszonya a természethez, a természeti erőforrásokhoz és körülhatárolható etikai álláspontja a fogyasztásról.
Legutóbb, amikor a The Qualitons a Pontoonon játszott, még a Red Hot Chili Peppers tagjai is leugrottak megnézni őket, most pedig ismét a Lánchíd pesti hídfőjénél vendégeskednek július 2-án.

Szerda

Július 3-án egész nap vetélkedők és családi programok várnak mindenkit a tavaly felújított Dagály Fürdőben, ahol ráadásul hazánk olimpikonjaivalis találkozhatunk.Flogging Molly igazán egyedülálló, a punk és a hagyományos ír zene metszéspontjában született zenével, illetve egy garantáltan őrületes, az egész Budapest Parkot megtáncoltató koncerttel érkezik július 3-án!

2019 nyarán ismét megrendezi Borszerda nevű sorozatát a Magyar Nemzeti Galéria. Júliusban minden szerdán más-más tematika szerint várják a vendégeket egy-egy izgalmas tárlatvezetésre, érdekes előadásra, kellemes élő zenére és a rendezvény nevéhez hűen, nyáresti koccintásra.

A város egyik legszebb környezetében, a Filozófusok kertjében vehetünk részt adományalapú hatha jógagyakorláson július 3-án, Demeter Zita vezetésével. Az órát követően beszélgetéssel lazulhatunk el végleg.