Legózni mindenki szeret, de vannak, akik szintet lépnek. László-Kun Gábor hét éve fogott bele nem mindennapi hobbijába: lemodellezi a budapesti lakótelepek szocialista tömbjeit és legóból újraépíti.

Mindezt Instagram-oldalán dokumentálja, amelyen felbukkantak többek között Óbuda, Békásmegyer, a XIII. kerületi Kárpát utca, Káposztásmegyer, Lágymányos, Kőbánya jellegzetes lakótelepei és paneljei. Legótelep nevű installációja 2017 őszén első díjat nyert a hazai legós közösség által szervezett debreceni Kockafeszten.

A 27 éves Gábor építész szeretett volna lenni, de máshogy alakult: informatikusként végzett a BME-n, szoftvertesztelőként dolgozik. Ahogy minden gyerek, ő is sokat legózott, a szenvedély pedig 20 évesen ébred fel benne ismét, és ekkor már birtokában volt a digitális tervezés, a látványtervkészítés és a szoftverek ismerete is.

A paneleknél pedig a valóság alapján dolgozik, mérnöki pontossággal. Korabeli filmeket és oktató anyagokat, archív fotókat is felhasznál, de beszerezte a Panelos Lakóépületek Típusterv Katalógusának másolatát 1976-ból is. „Minden látványterven szereplő ház fizikai valójában megépíthető, a hozzá használandó elemek elérhetők, például Bricklink-en, ami egy legós online piactér” – mesélte nekünk. Az eddigi makettek tervei egyébként 500-10 000 kockával készültek el.

Azt tervezem, hogy a lehető legtöbb hazai paneles típustervet elkészítsem Legóból, megemlékezve a iparosított lakásépítés mozgalmas évtizedeiről, ami színes kockákból megépítve talán mégsem olyan szürke, mint gondolnánk” – osztotta meg velünk.