Hol középkori várfalak magasodnak fölénk, máskor török szpáhik vágtáznak körülöttünk, vagy Hentzi katonái 1849-ben mellőlünk ágyúzzák Pestet, máskor meg tankok árasztják el az utcákat alattunk. Kipróbáltuk a VR Tours várbeli sétáját, ahol az animált, aprólékosan kidolgozott jelenetek egyedülálló „időutazós” élményt adnak, csak a VR szemüveget kell felkapni.

A városnéző sétáknak, túráknak mára már számos fajtája létezik, a nem túl sok izgalmat rejtő buszozástól kezdve az alternatív, titkos helyeket ígérő programokig széles a választék. A Világörökség részét is képező Budai Vár területe nemcsak a városnak, de az országnak is történelmileg talán a „legsűrűbb” területe, évszázadok alatt rengeteg fontos esemény színhelye volt, ezek egy része hol feledésbe merült, hol történelmi leckék adathalmazává sikkadt, vagy csak egyszerűen nem igazán gondolunk bele és tudjuk elképzelni, milyen is lehetett száz, ötszáz vagy még régebbi időkben a helyszín, ahol nap nap után sétálunk.

A város legújabb VR túrája ebben nyújt igazán újat: miközben végigkalauzol minket a magyar történelem évszázadain, a 13. századtól egészen az 56-os forradalomig hét kiemelt eseményt első kézből élhetünk át. A több perces animált jelentek színterein, amelyek nem csak szinte méterre pontosan illeszkednek a valós domborzati és épített környezet elemeire, de 360 fokban körbe is tudunk nézni a virtuális világban.

A túra a Lánchíd utcában indul, itt kapjuk meg a VR szemüvegünket és az audioguide-ot, amely a magyar mellett elérhető angol, német és hamarosan kínai, orosz, olasz, spanyol, francia nyelven is. A szövegen érződik, hogy inkább külföldiek számára lett megírva, magyarként kevesebb újdonság vagy izgalmas történet volt benne, és ha nagyon szakmai füllel hallgatjuk, a történelmi hűség nem mindenhol a legpontosabb, cserébe a látvány kárpótolt minket. Amikor éppen alattunk omlik össze a várfal, robban fel a Lánchíd vagy kap lángra a város, kicsit megkönnyebbülünk, amikor levéve a szemüveget újra teljes szépségében látjuk Budapestet.

Metszeteken, festményeken, fotókon (amelyek közül pár fel is bukkan a sétán a viruális szemüveg mögött, mintegy a jelenetek felvezetéseként) hiába láttuk már sokszor ezeket a történelmi eseményeket – legyen szó akár Buda török kori ostromairól vagy a második világháborúban hosszú hónapokig ostrom alatt álló Budapestről – 3D-ben látva, mintegy az események sűrűjébe csöppenve szemlélni ezeket sokkal megrázóbb és maradandóbb élményt ad.

  • A túra nagyjából 1,5 óra hosszú, végig kísérő is sétál a csoporttal, aki figyel, amikor mindenki a virtuális világban kalandozik, a túrák egyéni ára pedig 35€.

  • Cím: I. Lánchíd utca 23.

  • Website

  • Facebook