Június 10-én a Tabánban is alaposan megünnepelhetjük a pünkösdöt, egy vidám családi nappal. Ez azt jelenti, hogy tartalmas, kreatív és egyben hagyományőrző programokba kapcsolódhatunk be, ami egyszerre szól páréveseknek és szépkorúaknak is; lesz arcfestés, babairodalom, hétpróba, Szalóki Ági gyerekkoncert, de Parno Graszt is.

Ha valaki családos programot keres pünkösd hétfőre, érdemes majd a Tabán felé vennie az irányt: idén is megszervezik a Pünkösdi Királyság nevű, ingyenes eseményt. Hogy mire számíthatunk? Sok-sok gyerekprogramra, melyek között arcfestés, bababirodalom, buborékfújás és bolondos futam is lesz, de érkeznek fellépők is.

Jön a Dalinda a capella együttes, aminek három fiatal énekesnője autentikus és modern hangzások segítségével meséli el nekünk a női lét szakaszait, miközben nőies energiával hatja át a közönséget. A magyar népi dallamainkat indaszerű játékossággal fogalmazzák meg.

Aztán érkezik Szalóki Ági, aki összeszokott csapatával, színes, izgalmas zenei világot hoz majd létre: dalaik a magyar, cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene világából is merítenek. Szövegeik is sokfélék: a gyerekek és felnőttek számára ismerős élethelyzetekről szólnak.

Fellépnek a népzenei és néptáncos tehetségkutató, a Fölszállott a páva eddigi 6 évadából jól ismert énekesek, zenészek, táncosok: Pál István ’Szalonnával’ és bandájával közösen.

Arról, hogy a mulatságból a tánc se maradjon ki, a Poklade és a Tabán Szerb Nemzetiségi Egyesület táncosai is gondoskodnak.APoklade zenekarban benne van az egész Balkán; a kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás.

Hasonló hangulatban folytatódik a nap: a Poklade után a Magyar falu és a Falusi színek folytatásaként mutatják be a Szentendre Táncegyüttes és a Fitos Dezső Társulat legújabb, A falu címet viselő táncelőadását. Az estet pedig a hiteles cigányzenét játszó és egyre népszerűbb Parno Graszt zárja.

A cikk megjelenését a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. támogatta.