Szuper dolog, hogy létezik Budapesten egy – sőt már két – hely, ahol minden a sajttortáról szól. A Say Cheese nevét ugyan már hallhattuk korábban: pár éve Budapest első sajttortázójaként nyitottak meg, azóta viszont sokat változtak, költöztek és bővültek is. A Dráva utcai üzletük kevésnek bizonyult, így lett egy új helyük áprilisban, az Egyetem téren. A cukrászdákban az édesség több mint 20 variációja váltja egymást, amik között klasszikus, csokis, mentes, vegán és fagyis változatok is felbukkannak.

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi nem ismerünk diétát, ha sajttortáról van szó. A városban itt-ott rendszeresen kóstolunk is belőle, de az, hogy létezik egy hely, ahol minden e köré az egy édesség köré összpontosul, számunkra is egy gyönyörű barátság kezdetét jelenti. Nem véletlen hogy a Say Cheese pár éven belül megnyitotta második üzletét is: az akár elvitelre is kérhető, sokféle házi készítésű alappal és feltéttel, sőt mentes és vegán változatokkal is operáló hely biztos alapokra építkezett.

A kétféle méretű üvegcsébe adagolt desszerteket a Dózsa György úti metrómegállóhoz közel (Dráva utca 10.), április óta pedig az Egyetem térnél, a Kecskeméti utcában is beszerezhetjük. A különbség a két hely között a méret; míg Újlipótváros határán egy kicsi, családias, négyasztalos helyiséget töltöttek meg finom desszertekkel, a Kálvin tér közelében már egy jóval tágasabb, leülősebb, kávézós-cukrászdás hangulatban találjuk magunk. Ráadásul itt egy nagy műhely is elfért, ahol két konyhában, vagyis külön térben, külön eszközökkel tudják elkészíteni a mentes variánsokat.

Az eredmény pedig sok kis és nagy méretű sajttorta (690-1490 Ft mérettől, összetevőtől függően), amiket teljes joggal lehet kézművesnek nevezni, hiszen az alapoktól kezdve (és néhány kivételtől eltekintve) házilag készített összetevőkből állnak, amiket nap mint nap frissen, egyesével kanalaznak be az üvegtárolókba. Jelentse ez a vajas/mandulás linzer, csokis/sima zabkeksz, brownie vagy leveles tészta alapot, a lágy, sajtos krémet, a házi málnadzsemet vagy épp karamellt.

A választék tényleg terebélyes; igaz, hogy egy termékkel dolgoznak, de azt kreatívan variálják. Üvegcsés tálalásban kaphatunk például oreós, áfonyás-citromos, Kinder Buenós, raffaellós, túró rudis, epres verziót, mille-feuille-tlótuszkrémet vagy vörös bársonyt. A sajttortát egyébként szeletben (lásd: New York Cheesecake) és fagyiban is kérhetjük, sőt, egész tortát is tudunk rendelni tőlük. Nekünk személy szerint a málna lett a kedvencünk, de hozzá kell tennünk, hogy most csak 3-féle ízt kóstoltunk.

Bőven van tehát ok a visszatérésre, akár maradnánk, és kiegészítenénk a menüt egy csésze kávéval, akár hazavinnénk pár adagot (ajándékdobozokba csomagolva meglepetésként is jól működik). A Wolton keresztül pedig közvetlenül házhoz is rendelhetjük az édességeket. Akárhogy is, az üvegeket mindenképp tartsuk meg és hozzuk vissza, mert újrahasznosítják őket.