Élmény

Nyúlváros és kecskesimogató – új, modern parasztudvarral bővült a Budakeszi Vadaspark

Fotó : Polyák Attila / We Love Budapest
Budakeszi Vadaspark

Nem csak a gyerekeknek okozhat örömet a park most átadott egysége, az új parasztudvarban meglátogathatjuk az őshonos háztáji állatokat, és az ismerteken kívül eddig nem látott fajokkal is találkozhatunk.

A XXI. század elvárásainak megfelelő parasztudvarban nagyterületű kecskesimogatót és egy „nyúlvárost” is találunk, az új parasztudvart május 24‑én adták át.

Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest

Kárpát‑medencében őshonos háziállatok bemutatására alkalmas „parasztudvarban” több mint 3200 négyzetméteres területen és modern, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő kifutókban találkozhatunk az olyan állatokkal, mint a kecskék, nyulak, rackajuhok, szamár, magyar tarka tehenek), de az állatállomány új fajokkal is bővül majd a jövőben, olyanokkal, mint a kendermagos magyar-, valamint fehér erdélyi kopasznyakú tyúk és magyar lúd. Az úgynevezett „nyúlvárosban” a magyar óriásnyulakkal is megismerkedhetünk.

Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest
Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest

Ezen kívül felújították a vadasparkba vezető szervizutat, gondoskodtak a parasztudvar áram- és vízellátásáról, renováltak egy istállóépületet, átadtak egy nagyterületű kecskesimogatót, valamint a projekt keretében három új épület és egy 500 méteres új kerítésrendszer is épült.

Fontos szempont volt, hogy az új bemutatóterület jellegében illeszkedjen a vadaspark meglévő épületeinek stílusához, a felújítás során ugyanakkor törekedtek a legkorszerűbb technológia használatára, és a karámokba megfelelő áram- és vízellátás mellett fűtött önitató is került.

Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest

A jelenlegi, a vadaspark területén kívül található parasztudvar gazdasági udvarrá alakul át. Ennek költözése fokozatosan történik: az új helyeket először a nagyobb állatok veszik birtokba, és bizonyos „közönségkedvenceket”, mint például a nyulakat, tyúkokat és mangalicákat a látogatók egy ideig még a régi, megszokott helyükön találják majd.