A következő hét méltó módon búcsúzik a májustól: lesznek különleges filmvetítések, világhírű DJ-k, éjszakai evezések, és még gyereknap és halünnep is. Mutatjuk, merre érdemes venni az irányt, ha kimozdulnál.

Csütörtök

Hollandia mér régóta a kisüzemi sörfőzés egyik megkerülhetetlen régiója, elég csak a Brouwerij De Molenre, és az általuk rendezett Borefts Beer Festivalra gondolni. Ez alkalommal pedig háromnál is több feltörekvő sörfőzde - köztük a De Moersleutel, a Frontaal és a Het Uiltjekilenc (!) csapolt tétellel mutatja majd meg, hogy miért is olyan izgalmas az ország a folyékony kenyér rajongói számára. 
Mi történik, ha Berlin egyik élő legendáját, az akusztikus hangszereléseket, rezesbandát és a legfrisebb klubhangzásokat rendszeresen összeeresztő DJ-producert a pult mögé állítják a Duna-parton? Valószínűleg elképesztő hangulatú örömzenelés és tánc, valahol az orientális/cigányzene, a deep house és a technó háromszögében. Kevés jobb indítását tudjuk elképzelni a kispénteknek.


A magyar panelpop legmelankolikusabb képviselőinek, a zajos-ábrándos dreampopot játszó Mayberian Sanküllotsnak nemrég jelent meg legújabb, Neverending Sorry című lemeze, ami eddigi legjobbjuk is egyben. Így különösen nem érdemes lemaradni az egyetlen tavaszi koncertjükről, ami előtt a Platon Karataev frontemberének szólóprojektje játszik majd.
Instrumentális poszt-metál este a műfaj igazi ínyenceinek: két, a kritikusok által egyaránt magasztalt, nemzetközi turnék szintjére emelkedő zenekar ugyanazon a színpadon! Ráadásul mind a Tangled Thoughts Of Leaving, mind pedig a Labirinto nemrég jelentkezett új dalokkal, amelyek azonban élőben garantáltan nem úgy fognak majd szólni, mint a stúdófelvételeken. Tapasztald meg őket aktuális formájukban!
A BAFTA-díjra is jelölt dokumentumfilm egy elképesztő valós történetet mutat be. Születésükkor elválasztott hármasikrek találnak egymásra, majd rájönnek, hogy egy “tudományos” kísérlet miatt nem tudhattak egymásról. A kérdés: mi határozza meg személyiségünket, a gének vagy a neveltetés?


A dob-gitár duó 2013-ban, a Nyúzzatok meg előadás kapcsán kezdte meg működését. A két fiatal zenész külön-külön is rengeteg zenei projektben és zenekarban dolgozik, otthonosan mozognak a jazz-, a rock-, a kortárs-, és a magyar népzenében is. Párban pedig sodrás és radikális műfaji eklekticizmus jellemzi őket. Igazi power-zene, mely sokféle hangképben ölt testet, koncertről koncertre új irányt adva lényegi mozgatórugójának, a szabad improvizációnak.
Poszt-szintetizátoros melankólia, ambivalens atmoszférák, elektronikus elemekkel felturbózott gitárzene, tébolyitó szövegvilágok: két izgalmas, feltörekvő hazai zenekar koncertezik majd a művészmozi előterében. Ki tudja, mikor lehet még ennyire intim környezetben látni őket.

Péntek


Az egyik legszerethetőbb hazai dizájner márka boltja egy éves lett, ennek örömére pedig nem csak vendég DJ-vel, valamint fröccsel készülnek, hanem további meglepetésekkel is. Így ha szeretnéd megtalálni az új kedvenc ruhadarabod, vagy hiányzik a fesztiválszetted egy eleme, most itt a lehetőség!
Hat fogás, a hozzájuk legjobban passzoló egri borokkal - mi kellhet még egy nehéz hét utáni lazításként? De úgyis kérdezhetnénk, hogy mi lehet jobb kombináció a pirított tigrisrák faroknál fokhagymás olívaolajjal, koktélparadicsommal, bagett-tel és egy pohár Rosé 2018-cal? Vagy mi lehet jobb zárása a hétköznapoknak, mint a kolbásszal töltött ravioli mellé érkező Cabernet Franc 2017? 

A fizika törvényein túlra, a lélek dimenzióiba pillant Frenák Pál új koreográfiája, mely Japánban, Villa Kujoyama koreográfusi díjasként szerzett élményeiből és Alain Resnais kultikus filmjéből (Szerelmem, Hirosima) inspirálódik. Ahogy a film, úgy Frenák is emberi kapcsolatokon keresztül vizsgál társadalmi és globális problémákat. Felelősen bánunk-e világunkkal? Van-e remény vagy az emberiség újra és újra felfalja önmagát?

https://vimeo.com/252227378
Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal. A felolvasószínházi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt népszerű történetek nyomán. A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki a második évadban a Eötvös Lóránd Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kutatásai alapján készíti el az egyes előadások szövegkönyvét.

A szíriai lakodalmas technó sztárja, aki együtt dolgozott többek közt a Modeselektorral, Four Tettel és Gilles Petersonnal, és visszatérő vendége például a Glastonbury-nek ezúttal is hajóborító táncmulatságot prezentál majd.

Ólafur Arnalds és Janus Rasmussen egy izlandi duó, akik közösen kísérleteznek az elektronikus zenével. Színes ritmuskavalkád, dübörgő basszus, kényeztető szintidallamok, mindez keretbe foglalva halvány zongora- és vonósmotívumokkal. Zenéjükkel megszületett a modern elektronika és a klasszikus hangszeres dallamok közötti átmenet. Május 24-én pedig élőben is fültanúi lehetsz ennek az utazásnak, ugyanis a páros egyik fele, Rasmussen fog DJ-zni Budapest szívében.

A Juno-díjas kanadai DJ és producer, hazájának egyik legismertebb elektronikus zenésze, a legendás Turbo Recordings alapítója és irányítója, aki a kilencvenes években megreformálta az észak-amerikai klubkultúrát újra Budapesten! A legstílusosabb lemezlovas, aki a felsoroltak mellett saját BBC-s rádióműsort is vezetett, és mellesleg olyanoknak készített remixeket, mint a Depeche Mode vagy Moby nem először érkezik Magyarországra, de aki látta már itthon a pult mögött, tudja, hogy minden alkalommal különlegesen odateszi magát.

Szombat

Folytatódik a BKV járműtelephelyein rendezett nyílt napok sorozata. Az elmúlt évekhez hasonlóan egy napra idén tavasszal is megnyitja kapuit az Óbudai Divízió, ismertebb nevén az Óbudai Autóbuszgarázs. A gyermeknappal egybekötött nyílt napra a gyerekek mellett természetesen várnak minden felnőtt érdeklődőt is. A telephelyre látogatók a megszokott módon testközelből szemügyre vehetik a garázsból üzemeltetett BKV-s autóbuszokat, és a nosztalgia flotta számos darabját is. Az autóbuszokon kívül megtekinthetők lesznek a BKV zavarelhárítási járművei, és egyéb műszaki járművek (Csepel műhelykocsi, D450 nyerges teherautó, D710 tűzoltóautó valamint a 80-as évek különböző jellegzetes tehergépjárművei), valamint az Ikarus-történeti kiállítás.
Szombaton családi sportnapot rendeznek a Margitszigeten a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 programhoz kapcsolódóan. Kicsik és nagyok is egyaránt kipróbálhatnak majd számos sportágat a csapatsportoktól (kosárlabda, futball, és társaik) kezdve a küzdősportokig (judo, vívás, felfújható box például). De lesz majd lehetőség petanque-ozni, kajakozni, jógázni, zumbázni, falat mászni, és még sok mást is kipróbálni.
Most szombaton jön a Halünnep idei első felvonása a Budaörsi Halpiacon, ahol a finom halas falatok mellett további izgalmas programokkal is készülnek a szervezők. A tengeri halak mellett az édesvizek lakói is nagy szerepet kapnak ezúttal, középpontban a fekete amurral, melyet ingyen meg is lehet majd kóstolni.

Május 22. és 25. között ismét visszatér a tavasz legnagyobb nép- és világzenei fesztiválja, a Budapest Folk Fest. A programoknak 2019-ben a Fonó Budai Zeneház, a Hagyományok Háza, a Kobuci Kert, valamint a TRIP Hajó ad majd otthont. A koncertek mellett idén is lesznek táncházak tánctanítással, de showcase napot is rendeznek, ahol feltörekvő előadók mutatkozhatnak be a közönség és a szakma előtt.
Ha az elmúlt nyarak egyikén már átélted, tudod, mennyire feledhetetlen élmény egy mozgó hajó tetején, hidak alatt, Budapest legszebb épületei között átúszva bulizni ismert DJ-k mixeire, több száz emberrel együtt. Ha viszont te eddig nem tartoztál közéjük, ne aggódj - a Cruisin ezúttal Patrice Bäumellel száll vízre. Az egykori Trouw-rezidens lemezlovas-producer, akinek a zenéiért olyan kiadók versengenek, mint az Anjunadeep, a Kompakt vagy a Crosstown Rebels pedig valószínűleg alaposan megdolgoztatja a táncos lábakat, például

Glutes című partibombájával.

Mindspace csapata május 25-én a Gutenberg téren rendez gyereknapi programokat, ahol a pólókészítéstől kezdve a lovashintózáson át, egészen a tehetségkutatóig és gyerekdiszkóig, rengeteg elfoglaltságot találhatnak majd maguknak a gyerkőcök és szüleik egyaránt.


A surfrockos stílusjegyekből kiinduló, de jangle poposnak is nevezhető skeemers még egy hozzájuk képest is feszes-pörgős EP-vel jelentkezett nemrég, Gimme Pizza Gimme Danger címen. Ezen az estén pedig garantáltan felhangzik majd pár olyan dal, amitől még a Horánszky utca is egy mediterrán tenger partjának fog tűnni. Pláne akkor, ha előttük a - saját bevallása szerint - "táncolható, de érzelmes, pörgős és dallamos gitárzenét" játszó Quiet Kid & The Speakers melegíti be a közönséget.

A Savannah-i színtérre jellemző sivatagi stoner-doomot nyers és arcbamászó, riffelős sludge metállal ötvöző trió adott már pár súlyos klubkoncertet Budapesten, most pedig ismét bebizonyítják majd, hogy nem véletlenül figyelt fel rájuk a Relapse Records és a Season Of Mist is.

Vasárnap

A Pancs Gasztroplaccon ezúttal nem csupán piaccal készülnek a szervezők, hiszen a május 26-i alkalom éppen gyereknapra esik, így nekik is kedveskednek egy kreatív foglalkozással. A gyerekek egy oktató útmutatása mellett próbálhatják ki a quilling, azaz papírcsík technikát, melynek segítségével macikat és cicákat készíthetnek majd. A gyerekprogram mellett természetesen a klasszikus piaci forgatagra is készülhetsz szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel, sajtokkal, húskészítményekkel, valamint vegán termékekkel. Ez alkalommal az éppen érő eper lesz a középpontban.
Május 25-én és 26-án a gyereknap mellett negyvenedik születésnapját is ünnepli a Budakeszi Vadaspark, a jeles alkalomra pedig izgalmas, érdekes és játszva tanító programokkal teli erdei hétvégével készülnek. Lesz például mosómedve és aranysakál tréning, a vadaspark történetéről szóló szakvezetés, rovar simogató, westie fajmentők, és még sok más érdekesség.
A gyereknap alkalmából közösségi és családi nappal várnak mindenkit a Kopaszi-gáton, ahol közös krétarajzot is készíthetnek a gyerekek, illetve elrejtett állatos táblákat is kereshetnek a környéken, melyekért cserébe ajándékot is nyerhetnek.

A Filip közösségi tér (aminek vezetőjével, Kovács Budha Tamással interjúztunk is) harmadik alkalommal is megrendezi Komm zu bitte! névre keresztelt minifesztiválját és összejövetelét. Május 25-én és 26-án koncertekkel, bográcsozással és kerti sütögetéssel, filmvetítéssel, Markett designvásárral, este pedig bulival várnak mindenkit a Népszigetre.
Május 24. és 26. között már tizenharmadik alkalommal rendezik meg az ingyenes Belvárosi Fesztivált, vagy BelFesztet, ahol ezúttal is a magyar zenei élet legnépszerűbb előadói közül csíphetünk el néhányat, de a szervezők Világzenei és Nosztalgia Színpaddalis készülnek. A zenei programokat kiegészítendő, számíthatunk gasztrohelyszínre is, valamint Irodalmi Zenés Színpad is helyet kap majd a Vigadó téren. Május 26-án, gyereknapon számos családi programon is részt vehetünk.
Panorámában, sok elektronikában és emelkedett életérzésben lesz része azoknak, akik vasárnap délután 17 és este 22 óra között felnéznek a Hotel President tetején található Intermezzo Roof Terrace napfény és elektronika úsztatta teraszára. Ez az alkalom lesz a Be Massive csapatának első rooftop bulija Metha vezetésével, melyet később továbbiak is követnek majd.

Aki kedveli a Mozart kedvenc tekejátéka nyomán elkeresztelt Kegelstatt-triót (meg persze Schumannt), ne hagyja ki az Összkiadás élőben sorozat zárókoncertjét: ennek nyitószámában, az 1853-as Mese-elbeszélésekben ugyanis ugyanaz a különleges hangszerösszeállítás (brácsa-klarinét-zongora) hallható, mint Mozart művében. Ugyanezen instrumentumok közül lehet válogatni az 1849-ben írott Fantáziadarabok előadásakor is: Schumann eredetileg klarinétra és zongorára szánta művét, de a fúvós szólam brácsán (vagy csellón) is megszólaltatható.

Az izraeli L-E-V már visszatérő vendégnek számít a Trafóban, legutóbb 2017 tavaszán láthatta itt őket a közönség, amikor az OCD Love című előadásukkal arattak sikert. Most legújabb, Love Chapter 2 című darabjukat mutatják be. A Love Chapter 2 folytatása az OCD Love-nak, melyben a szerelem egy ártalmas és pusztító betegségként jelent meg. Eyal szerint a Love Chapter 2 egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. A szerelem halott, de az emléke és hatása még érezhető körülöttünk.

Hétfő


A többek közt a Glue, a Wiccans és a Back To Back tagjaiból verbuválódott anarcho-posztpunk zenekarra nem véletlenül figyelt fel még a Sacred Bones Records is: életunt, de azért döngölő szétgitározott számaik ugyanúgy bejöhetnek a Wipers, mint a Joy Division rajongóinak. 


A szél mögött egy lírai film arról, hogy megtudhatjuk-e, mi van a szél másik oldalán. Kísérleti eszközökkel vizsgáljuk a szelet, a lélegzetet, a sóhajt. A szelet, mely a fák között fúj, és a szelet, mely a mellkasunkban fúj. A különös vonzású helyek és a jelentéktelen cselekvések rétegződéséből kibontakozó képsorok egyszerre szólnak a fenséges megtapasztalásáról és az elérhetetlen megfigyeléséről. Kilenc jelenet, szigorú szerkezet, egyszerű mondatok és költői képek a láthatatlanról. Ezt a filmet látni kell. Látni, abban az értelemben, ahogy a láthatatlant és a megfoghatatlan az érzékeinken keresztül próbáljuk megtapasztalni és megérteni. Jobb híján.

Kedd

Grecsó Krisztián új regénye arról szól, hogy a családi titkokat felfedni nemcsak tudás, de bátorság kérdése is. Vera felismeri: vannak helyzetek, amikor idő előtt kell felnőttként viselkednünk. És hogy fel lehet nőni a feladathoz. Ez alkalommal Ott Anna beszélget majd a szerzővel titkokról, barátságról, és még sok másról.
Borász a zongoránál, vagy ahogy Liszkay Mihály mondaná: a New Yorktól Budapestig ismert örökzöld melódiák fűszerezik be a kedd estét a Corinthia Hotel Budapest ötfogásos borvacsorájára hangszerelve. A borász és világjárt zongorista díjnyertes borai mellett érdekes, inspiráló történeteivel is megismerkedhetsz az este során.


A sokak által korunk Queenjének tartott Grammy-díjas Muse jövőre ismét elhozza grandiózus koncertshow-ját (és legújabb, Simulation Theory című lemezét) Budapestre! Ha szereted a grandiózus, de mégis izgalmas megoldásokkal operáló rock-eposzokat, itt a helyed!

Szerda

Mulholland Drive – a David Lynchnél megszokott módon – nem annyira egy létező földrajzi helyet, hanem sokkal inkább egy misztikus átjárót jelent az álom és a valóság között. A valóságosnak tűnő dolgok és események zavarba ejtő módon fordulnak szürreális rémálomba Lynchnek ebben a filmjében is. Az amnéziás színésznőjelölt története eredetileg egy televíziós sorozat első epizódjának indult, de végül nem hollywoodi Twin Peaks lett belőle, hanem a filmértelmező vitatkozások egyik kedvelt vesszőparipája.

Május 29-én újra éjszakai kajakozást szervez az Alpes Rafting csapata a Dunán. A körülbelül három-négy órás programon a Népszigetről indulva a Kopaszi-gátig csoroghatsz könnyed tempóban, érintve a Hajógyári- és a Margit-szigetet is.