Két évvel ezelőtt a FIRST Craft Beer azt tűzte ki céljának, hogy olyan minőségi kézműves söröket állítsanak elő, melyek változatlan minőséggel képviselnek újszerű, izgalmas ízeket. A koncepció sikerét pedig jól mutatja, hogy a Váci utcai látványfőzdéjük és taproomjuk, valamint a Dob utcai Craft Beer & BBQ-juk mellett nemrég már a harmadik kocsmájukat nyitották meg. A FIRST Local - ahogy a neve is sugallja - elsősorban a helyi, erzsébetvárosi törzsközönséget célozza meg, többek közt hazai, farm-to-table alapanyagból készült ételekkel és a harminckét sörcsapból folyó kraft tételekkel.

A mondás szerint, ha egy vendéglátóhely ajtaja bezárul, egy másiké kinyilík: tavaly bezárt sokak – köztük szerkesztőségünk több tagjának is – törzshelye, a Madách téri Castro Bistro, hogy aztán idén májusban derüljön ki, mi állt a történtek hátterében. Mint megtudtuk, a tulajdonos már tervezte egy ideje, hogy eladja a helyet, a FIRST The Craft Beer Co. csapata pedig meglátta ebben a lehetőséget, májusra pedig, az átalakítások befejeződtével megnyitották harmadik kocsmájukat a Madách tér 3. alatt.

Első kérdésünkre, miszerint nem félnek-e attól, hogy a nyitással pont maguknak, pontosabban a Dob utcai FIRST Craft Beer & BBQ-nak teremtenek konkurenciát, azt válaszolták, hogy ott sokszor már nem tudnak annyi embert fogadni, amennyit szeretnének. Így kapóra jön, hogy egy saját helyüket tudják ajánlani alternatívaként, ráadásul a kettő profilja is más: a frissen megnyitott Local inkább a ráérősebb, hátradőlősebb alkalmakra ideális, nem jellemző rá a másik kocsma – lokációból adódó – pezsgése. 

Ezt tükrözi a belső dizájn is: a főzde (és a kocsma) üzemeltetőinek elmondása szerint a keleti parti, bostoni vagy New York-i speakeasy-k stílusát próbálták „átemelni”. Ennek szellemében vannak szeparáltabb részek is, ha kicsit intimebb hangulatra vágynánk, emellett megnyitották a teraszukat is. Kevés jobb hely van a környéken arra, hogy elégedetten hátradőlve, egy hideg IPA-val a kezünkben figyeljük a környékbeli nyüzgést.

A nyári hűsítőkről összesen 32 sörcsap gondoskodik, melynek a legnagyobb részéből a főzde saját tételeit engedik a poharakba. De időről időre felbukkannak majd különleges vendégsörök is, ottjártunkkor például a svéd Omnipollo és a dán To Øl főzetei közül lehetett választani. Az étlapot illetően pedig amellett, hogy visszaköszönnek a Craft Beer & BBQ-ben már bejáratott kedvencek, mint a pulled pork (2890 forint) vagy az angus (2990 forint) burger vagy a Rib-eye steak édesburgonyapürével és karamellizált bébizöldségekkel (4900 forint), bőven vannak újdonságok is.

„Amikor egy turista Budapestre érkezik, mindig azt halljuk tőle, hogy valami helyi jellegzetességet, szóval 'local'-t szeretne kipróbálni. Innen jött a hely neve, és ennek szellemében állítottuk össze az étlapot is” – mesélték nekünk. Ezt a szemléletet pedig tükrözi a választék is: van például lecsó (1690 forint) tojással (1990 forint) vagy kolbásszal (2290 forint), beregi csirkepaprikás juhtúrós speclivel (2600 forint) és Budapest bélszín gratinburgonyával (5900 forint). De nagy kedvencünk lett a beregi jércesaláta is, ami avokádóval, citrusos öntettel és csirke chipsszel érkezett. Egyikük sem próbálta az alapoktól újragondolni a már ismerős ízeket, de nem is volt cél: inkább csak minőségi ételeket akarnak kínálni, jó sörökkel.

Desszertek közül egyelőre csak hármat tartanak: somlói galuskát (1190 forint), „csokit csokival” (1390 forint), azaz csokoládé soufflét tonkababos meggymártással és flódnit (1190 forint), ami meglepő módon pohárban érkezett, és bánatunkra hiányzott belőle a szilvalekvár.