Gasztrofesztivál, a művészmozik és a kávé éjszakája, Duna-parti táncok, borkóstolók és még sok más - szerintünk ezeket a programokat ne hagyd ki az elkövetkezendő napokban.

Csütörtök


A paprika, a sercli és a sör lesznek az idei OTP Bank Gourmet Fesztivál kiemelt témái. A több mint ötven éttermet felvonultató rendezvényen a két Michelin-csillagos Konstantin Filippou mellett a koreai, az orosz és az albán konyha neves képviselői és az egyik legrangosabb olasz pezsgőház is bemutatkozik május 16-19. között a Millenáris Parkban.
május 16-i Főzdefriss csütörtökön újabb dobozos sört indít útjára a First Craft Beer csapata, az Idaho Indianról így írnak: “Ahogy a nyugvó nap festi bíborrá az eget a hegyek mögött, úgy fordul mély narancssárgába, szinte vörösbe legújabb Session IPA-nk. A nagy mennyiségű rozsmaláta ássa ki elsőként a csatabárdot, hogy aztán a megszokásokkal szemben az Idaho, Chinook és Simcoe komlók vezessék hadi ösvényre ezt a különleges aromájú India Pale Ale-t. Ee-dah-how. Nézd, ahogy a Nap lenyugszik a hegyek mögött. És igyál hozzá egy jó sört." Idén is folytatódik a nagy sikerű Múzeum+ sorozat, amely ez alkalommal is hosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat. A több mint tíz éve működő programsorozat hónapról hónapra megújult témákkal, de hasonló felépítéssel várta az érdeklődőket: tárlatvezetések, workshopok, vendégfellépők vezetései, zenei koncertek, táncperformanszok, irodalmi előadások, finom ételek és különleges borok segítik a gyűjtemények megismerését, felfedezését.


A Let's Start A Fire-rel a tavalyi év egyik legsúlyosabb lemezét jegyző Stubborn kaotikus hardcore-ja élőben működik igazán; így valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy a feszes váltásokkal, valamint hajóborító groove-okkal tűzdelt számaik most is megremegtetik majd az A38-at. Főleg úgy, hogy előttük a hazai dallamos hardcore színtér egyik nagy ígérete, az egykori One Reason To Kiss, Velvet Stab és The Last Charge zenekarok tagjaiból álló Wishes nyit majd.

A saját stílusát csak "gótikus-karniváló poszt-teátrális punk not wave"-ként definiáló maszkos énekes-dalszerző-mindenes összes egyes fellépése olyan élmény, amit nehéz elfelejteni, vagy csak hozzá hasonlót találni. Előtte pedig a shoegaze-es emót játszó Hexa, valamint egy "performatív terápiás zenekar" játszik majd.
Bodoo, Crimson, Johnny Drama, Suhaid, The Stanley Maneuver, és Vittorio Waxman, azaz a Kimitrak csapata ezúttal Kaliforniára helyezi a fókuszt. Tekintve, hogy a nyugati part is roskadozik a jó zenéktől, biztos lesz mindenféle a surf rocktól és garage-tól a Cali funkon és West Coast rapen át a nyugati parti discón és house-on át egészen a mostani, nehezen címkézhető dolgokig.


A korábbi zenekarokból, szólóprojektekből formálódott, nevében filmes utalást hordozó, a pszichedelikus garázsrock felől induló, de az utóbbi időben a szintetizátorközpontú elektronika felé elinduló együttes első lemezét mutatja be ezen az estén. Előttük pedig a "balatoni újhullámot" játszó bozo alapozza majd meg a hangulatot.
Workhard-playhard dolgozói rezidencia két ragyogó vendéggel kiegészülve, a mértékadó Ransom Note zenemagazin újságíró-szelektorával és a Dalmata Daniel kiadó kiadófőnökével. Kisujjeltartós helyett mutatóujjfeltartós tételek, egzotikusra szabott tételek, elmorzsolt funkgyökér-kapszulák, a kelleténél több dobgép, megfurcsult savas rögök, vidám koreók a pult mögött.

Péntek

Május 17-én bárki elkészítheti magának a Müskinn egyik legnépszerűbb termékét, a MAKI pénztárcát. A workshopon biztosítják az alapanyagokat és a segítséget, neked csak a kézügyességedet kell magaddal vinni, illetve az elképzelést, hogy milyen színben szeretnéd látni saját pénztárcádat.
Aki kicsit is jártas a hazai alternatív szcénában, annak valószínűleg nem kell bemutatni a Kiscsillagot. A Kispál és a Borz árnyékában indult, majd rekordsebességgel Magyarország elsőszámú art-rock zenekarává váló formáció dalait ezrek éneklik kórusban koncertről koncertre. Persze olyan slágerekkel, mint a Kockacukor, a Fishing On Orfű vagy a Van-e Szándék, ez nem is kérdés. Ez alkalommal a szabad ég alatt játszanak majd, az Eleven Hold társaságában.
Öt fővárosi művészmozi összesen tizennégy termében este hattól másnap reggel hatig folyamatosan pörögnek majd a filmek, amelyek egyetlen belépő megvásárlásával korlátlanul látogathatók. Mint mindig, idén is lesznek a műsorban olyan alkotások, amelyeket az országos premier előtt csak itt láthat a közönség, például a Csillagok határán Robert Pattinson főszereplésével, vagy a kultikus spanyol rendező, Pedro Almodóvar új filmje, a Fájdalom és dicsőség. De nem maradhattak ki a választékból az elmúlt hónapok legnagyobb artmozis sikerei sem, például a Csillag születik vagy A ház, amit Jack épített.

Marc Ribot tinédzser korában klasszikus gitárleckéket vett, különböző garázszenekarokban gitározott. Majd punkzenekarokban játszott, 1984-től pedig John Lurie legendás zenekarának, a Lounge Lizards gitárosa lett. Mindeközben kiváló zenészek kérték, hogy tartson velük a zenélésben, így játszott többek között Jack McDuff, Wilson Pickett és Chuck Berry zenekarában is. Most pénteken a szólóprojektjével érkezik Budapestre.
A tavalyi sikeres debütálást követően 2019-ben is megrendezik a Kávéházak Éjszakáját, melynek fő célja, hogy felelevenítse és népszerűsítse a mára kiveszőben lévő, de egykoron virágzó budapesti kávéházi kultúrát. Május 17-én egy teljes estén át ingyenes programokat rendeznek Budapest-szerte, köztük koncertekkel, előadásokkal, felolvasásokkal, valamint cuppingokkal,
A darab a táncosok árnyjátékán alapul, amelyet videó vetít ki a színpadon elhelyezett négyzet alakú platóra. Az árnyak birodalmában tett fantáziautazás egyértelmű szimbólum. Az ember legmélyebb rétegeinek, tudatalatti tartalmainak keresése, a végső határok újbóli szétfeszítése, valami végső igazság, a lemeztelenített valóság megtalálása – ez a mindenek felett hajszolt és vágyott cél.


Az egyetemhez kötődő zenekarok - többek közt a Deep Glaze, az Isle Of Man, és a Giliszta - koncertjeit követően a fotósok és a média designosok állnak majd a pult mögé, az elektronikus vonalon továbbfűzve az este fonalát.

A brit DJ lo-fi zenéje alapvetően az elektronika és a dance mezsgyéjén mozog, de széles halmazból merít, hiphop hangmintázástól kezdve a eurobeaten át az italo stílusokig. Ross, polgári keresztnevén Felix a Flying Lotus által alapított Brainfeeder kiadó legújabb felfedezettje, év elején itt jelentette meg a debütalbumát Family Portrait címmel. Az ezen található dalok és a producer korábbi munkái élőben szaxofonnal és gitárral kiegészítve szólalnak meg, mely felállás már egy Little Dragon-turné előzenekaraként is bizonyított. Így lesz májusban is az A38 Hajón, ahol a még mindig csak huszonnégy éves Felix és társai hajnalig sodornak majd a nosztalgiába – a breakbeat, a house és a hálószobában kazettázás hőskorszakába.

Szombat

A Charity Fest a Bike Maffia által szervezett adományozói, szabadidős élménynap. Családok, fiatalok és idősebbek egyaránt megtalálhatják a programok közül a nekik megfelelőt. Szabadtéri közös bográcsozás, főzőverseny, temérdek sport- és gyermekprogram, közös piknikezés és társasjátékok várják a látogatókat nappal, este pedig koncerteket kínálnak a bulizni vágyóknak.
Egy mini vadvirágos mező a balkonodon? Kert nélküli “fűszerkert”? Saját gyógynövényből tea? Vagy egyszerűen csak arra vágysz, hogy a teraszodon is minél több “zöld” vagy illatozó kis virág legyen?  Komolyan, ez mind lehetséges. Akár tapasztalt növényszerető, akár kezdő kiskertész vagy. És hogy mindezt könnyen megvalósíthasd, ezen a hétvégén a városi kiskertészek paradicsomává alakul a Wild Flower Bar. Fűszer- és gyógynövényekkel, valamint kiültethető vadvirág palántákkal készülnek.

Az art quarter budapest immár rendhagyó módon rendezi meg az AQB Open House minifesztivált, amelynek keretében az egész épület szabadon bejárható, zenei, képzőművészeti eseményekkel és társművészeti programok kíséretében. A szombati napon lesz például csokoládékóstolás Néma Júlia kakaóbabhéjjal mázazott kerámiáiból, Csiszár László rajzfilmsorozatának vetítésével egybekötve, láthatod a bonni Tanzkompanie bo komplex táncelőadását, és különféle interaktív installációkat, emellett koncertet ad többek közt Yosi Horikawa japán hangművész.

Régóta tervezed, hogy belevágsz a bodzaszörp főzésbe, de végül sosem látsz hozzá? Gyere el az Aurórába, és készítsd el az éves muníciót! A szörp mellett csinálhatsz majd mást is, hogy jobban megismerd a bodzát, és kipróbálhatod a szokatlanabb recepteket: készíthetsz zselét és vegán bodzapalacsintát is, a program pedig egy nagy közös falatozással zárul.

A Los Angeles-i DJ-producer a kilencvenes évek retrófuturista house-hangzását elegyíti Kalifornia napos oldalával; a tehetségéről pedig talán elég annyi, hogy a Resident Advisor szerint kevesen érzik nála jobban, hogy hogyan kell klasszikus house-himnuszokat írni. Így nem meglepő, hogy olyan kiadók állnak sorba a zenéiért, mint a Let's Play House, a Saft vagy a VoyageRecordings, ráadásul szelektornak sem utolsó - ahogy azt már két NIGHTDRIVE-partin is bizonyította.
Május 18-án visszatér a Total Dance Cabrio a Rákóczi híd pesti hídfőjéhez, hiszen ismét a Budapest Park ad otthont a ’90-es és 2000-es éveket felidéző bulinak. Ezúttal olyan külföldi vendégek érkeznek, mint a Vengaboys, Dr. Alban, a 5IVE, a Cascadaés Marvin & Andrea Prezioso, míg a hazai vonalat a Kozmix, a Shygys, Krisz Rudi, Mr. Rick és az UFO fogja erősíteni.

Pénteken a Kobuci Kert színpadán indítja a nyári szezont a Blahalouisiana, ráadásul új dallal is készülnek Óbudára. A székesfehérvári beat rock zenekar előtt a szintén beatkorszakot megidéző fiatal csapat, a Carson Coma lép fel.
A Mïus májusban visszatér az Akvárium Klubba, hogy Attaray Visuallal közösen ismét egy intenzív, a fények és formák harmóniájával operáló audiovizuális történet részesévé tegye a közönséget. Ebben az elektronikus játékban a geometrikus elemek ezúttal életre is kelnek a háttérben, a hideg fények bizonyos pontokon irányt váltanak és bemutatkoznak egy különleges oldalukról is. A tavalyi évben a Mïus a Római Magyar Akadémia meghívására a Live Cinema Festivalon, egy telt házas koncerten mutatta meg a 2018 tavaszán megjelent Twentytwo 22 című nagylemezhez készült megújult vizuált, ami egy új aspektusból közelíti meg az album dalait, és ez a váltás már előirányozza az idén készülő következő nagylemez hangulatát is. A Mïus a megszokott felállásban, állandó énekesnőjével, Hegyi Dórival áll majd színpadra.

Vasárnap

Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg idén május 19-én az ALDI Női Futógálát a Népligetben, melyre elsősorban női futók nevezését várják, de néhány programon férfiak is részt vehetnek. A futószámok mellett fitneszprogramokkal készülnek a szervezők azok számára, akik másfajta mozgásformára is vágynak.
Május 19-én újra a Kiskertpiac felé veheti az irányt mindenki, aki kedveli a természetes alapanyagú ékszereket, dizájntermékeket és a natúr kozmetikumokat részesíti előnyben. A megszokott módon lesznek növények, virágok és gasztrotermékek is, ráadásul a kutyásokat is szívesen látják! Cséfalvay András alternatív történetmesélésen alapuló művészeti gyakorlatában a tudás és a nyelv működésének új perspektíváit, valamint a tudomány valóság-értelmezésünkre tett hatásait keresi. Videóiban a legkülönbözőbb élő és élettelen entitásoknak kölcsönöz hangot; valós történelmi személyeknek, tárgyaknak, dinoszauruszoknak, vagy akár egy távoli bolygóról érkező nagykövetnek. A Trafó Galériában bemutatott legújabb videó-műveiben különböző vallásos, babonás és a tudomány területén belül egymásnak ellentmondó megközelítések jelennek meg. Cséfalvay lazán vált nézőpontot a különböző paradigmák között annak érdekében, hogy rátaláljon a jelen megértéséhez vagy a jövő elképzeléséhez az adott szituációban leghatékonyabbnak bizonyuló eszközre.

Már mondhatni, hogy hagyománynak számít a Múzeumkertben a közös majálisozás – és idén sem lesz másképp. 105 különféle múzeum érkezik a Magyar Nemzeti Múzeum amúgy frissen felújított és tavaszra hangolt kertjébe, hogy bemutassa kínálatát. Ezzel egyidőben koncertek és kiállítások zajlanak majd, zenél Petruska, a Kerekes Band és a VAN Filmzenekar is, de sokféle gyerekprogramra is számíthatunk. Mivel a fő téma a rendszerváltás, több ponton is egészen 1989-ig utazhatunk vissza. A Majális alatt szakmai beszélgetések is lesznek, és az Év múzeuma- és Év kiállítása-díjakat is kiosztják.
Május 19-én a ’80-as évek egyik kultikus alternatív zenekarával ünnepli harmadik születésnapját a Pontoon. Az Európa Kiadó anno rövid idő alatt a korabeli hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese lett, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal a kilencvenes évek középig működött. 2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából újra koncertet adtak az A38 Hajón, majd ezt követően 2013-ban új albummal jelentkeztek, immáron friss felállással. 2016 év végén jelent meg az együttes legfrissebb anyaga …Valahol lenni… címmel. A zenekar 2017-ben egy friss felállással újra a fesztiválok, zenei klubok rendszeres szereplője lett, nyár elején pedig egy teltházas MÜPA koncerttel örvendeztette meg a rajongókat. 2018 márciusán kiadták legújabb kislemezüket, Nincs kontroll címmel.

A Lemezjátszó legújabb kiadásában a 30Y nemrég megjelent, ki az, akit még megölelnél című lemezét hallgathatod végig bakelitről, ami után Horváth Gergely, a Petőfi Rádió hajdani Kultúrfitnesz című műsorának vezetője beszélget majd a tagokkal arról, hogy miért dolgoztak "indulatosabb, koncertszerű metódussal", és miért érezték úgy ez előtt, hogy már nem lesz új lemez - és hogy alakult úgy, hogy mégis lett.

Hétfő

Máté Gáborral, a Katona József Színház igazgatójával Gyárfás Dorka beszélget arról, milyen érzés ennyi szerepben jelen lenni a saját színházában. Miért lett igazgató?
Nehéz-e visszalényegülni színésszé, amikor őt rendezik? Érezhető-e változás a kollégák magatartásán, attól függően, melyik szerepével állnak szemben éppen? Melyik szerepben érzi a legotthonosabban magát? Mekkora a távolság ezen szerepek között? Hogyan tudja egy vezető megőrizni vezetői helyzetét, miközben színészként csapatjátékosként, egyenrangú félként kell részt vennie az alkotói folyamatokban?

Courtney Barnett az egyik legfeltűnőbb és legegyedibb hang az indie rock világában; énekes-dalszerző, aki vegyíti a mélyenszántó gondolatokat a pusztító önértékeléssel. Számtalan díja, amit otthon, Ausztráliában kapott, csakúgy, mint Grammy- és Brit Awards jelölései, a hízelgő sajtóvisszhang és az őt imádó közönség mind azt mutatja, hogy Barnett globális felemelkedése egyszerre példátlan és fontos. Erről végre élőben is megbizonyosodhatunk, hiszen az énekesnő május 20-án végre Budapestre is eljut, pontosabban az Akvárium Klub színpadára.

Kedd

Hamarosan országszerte elérhető lesz a közkedvelt BalatonBor brand szortimentjének következő évjárata, amelyet most egy jegy áráért, egy helyszínen Budapesten is végigkóstolhatunk. A Sociétében jelen lesz az összes 2018-as BalatonBor és az őket palackba záró borászatok képviselői, akik készülnek pár igazi ínyencséggel, és megmutatják a BalatonBor család következő tagját, a HegyBort is.
Háy János író irodalomtörténeti munkába fogott, sorra vette a magyar irodalom legfontosabb szerzőit, és újraértelmezte kötelező olvasmányainkat.„Azt akartam, hogy legyenek újra érinthetők, közvetlenek és megszólíthatók. Hogy olyanok legyenek, mint a barátaink, a rokonaink az osztálytársaink” – mondta. Vajon hogy olvassuk ma József Attila, Szabó Magda vagy Kaffka Margit verseit? Ebből a gondolatból kiindulva Háy János és barátai május 21-én, az érettségi hónapjában felolvasással, színházzal, zenével mutatják meg, milyen izgalmas utazás bebarangolni a magyar irodalom évszázadait – most az egyszer, közösen.

A Gundel Étterem 125. szülinapját ünnepli idén, aminek apropóján egy különleges vacsorát hirdettek. Május 21-én két kiemelkedő hazai séf, Kalla Kálmán és Litauszki Zsolt áll össze, hogy egy ötfogásos, kreativitásban és ízekben gazdag vacsorát készítsen. Kalla Kálmán a rendszerváltás utáni Gundel-feltámadás emblematikus figurája volt, majd a washingtoni külképviseleten kápráztatta el az akkori nagykövet, Zwack Péter vendégeit ételkölteményeivel. Egy estére azonban visszatér a gyökerekhez, és Litauszki Zsolttal, a Gundel jelenlegi executive séfjével közösen hoz létre maradandó élményeket.

Szerda

Május 22-én a Hadik Irodalmi Szalon ünnepel – a 100. estjükre kerül sor. 9 év, 100 est, rengeteg történet, ének, vers, dal, játék – egy közösség épült fel, ahol a szervezők és a vendégek hasonlóan gondolkodnak értékekről, kultúráról. Ezen az ünnepi alkalmon, május 22-én a Két karodban esten a 110 éve született Radnóti Miklóst idézik meg a Szalonban. A vendégek amellett, hogy verseket idéznek és Radnóti Miklós, Gyarmati Fanni életét teszik középpontba, a ma szemüvegén át reflektálnak a XX. század egyik legjelentősebb költőjének életművére.

Zenés-irodalmi sorozatot indít az A38 Hajó a Bookline webáruházzal. Május 22-től szeptemberig kéthetente ismert magyar énekes-dalszerzők adnak akusztikus koncertet és beszélnek aktuális kedvenc olvasmányukról. Ezek az esték vegyítik a koncert és a könyvklub műfajait, így még közelebbről ismerhetjük meg azokat az előadókat, akik zenéjükkel és szövegeikkel is nagy hatással vannak a közönségre. A sorozat első fellépője és vendége Zanzinger, az amerikai folkot európai értelmezésben tálaló singer-songwriter lesz május 22-én. A zenész koncertje előtt
Philip Roth:Akárki című könyvéről szerzett olvasási élményeiről számol be.