Annak, hogy Magyarországon kisüzemi sörforradalom zajlik, lassan annyi hírértéke lesz, mint hogy a nagyüzemi főzdék tételeibe kukoricadara is kerül. Ettől viszont még a hazai színtér folyamatosan növekszik, amit jól mutat, hogy a folyamatok egyik katalizátorának számító MONYO Brewing Co. már a második saját helyét nyitja meg – ami akár még egy ennél is nagyobb dolog előzménye is lehet. Megnéztük az egykori Grand Kakas helyén álló MONYO Grandet.

A tavalyi év végére eljutottunk oda, hogy szinte az összes hazai kisüzemi sörfőzde megnyitotta a saját taproomját: a Mad Scientist a Szimpla Kertben, a Fehér Nyúl a Soroksári úton, a Reketye a Bálnában, a Horizont pedig a Gozsdu udvarban csapolja (szinte) csak a saját söreit. A Kálvin téri MONYO Tap House azonban egyfajta kivételnek számít, hiszen a története jóval a főzde megalapítása előttre nyúlik vissza, sőt: igazából ha nincs Pein Ádám sörözője, valószínűleg ez a cikk sem készülhetett volna el. Ugyanis a tulajdonos hiába akart magyar kisüzemi főzeteket csapolni, egyiknek sem volt megelégedve a minőségével. Így eldöntötte, hogy megcsinálja magának: megkereste az akkoriban még csak gerillaként főző Németh Antalt, a többi meg – ahogy mondani szokás – történelem.

Aminek a legújabb fejezete az Erzsébet körúton íródik. Történt ugyanis, hogy a Kakas-kocsmákat is üzemeltető Beer Point-csapattal közösen elindult egy beszélgetés, miszerint a profilváltásra szoruló Grand Kakast „átvehetnék” ők, a hely pedig MONYO Grand néven üzemelne tovább. Akárcsak a Horizont Taproom By Léhűtő esetében, most is a már megszokott csapat felel majd azért, hogy a háttérben minden rendben menjen, míg a MONYO adja a jobbnál jobb kisüzemi főzeteket, az arculatot és a többit. 

A kraftsörfanatikusokat legjobban érdeklő kérdésre – miszerint hány csap lesz összesen, és miket engednek majd belőlük a poharunkba – a válaszunk az, hogy összesen tizenhat opció közül választhatunk majd. Ebből tizenkettőt tesznek majd ki a főzde tételei, a maradék négy pedig havonta változik; regionális tematikákban gondolkodnak, így egy alkalommal Ausztria legjobb kisüzemi főzdéinek söreit lehet majd kóstolni, máskor pedig például a hazai kiválóságokat. De ha kicsit magunk mögött hagynánk a különböző komlóbombákat, tizenkétféle rum és whiskey és nyolc különböző gin közül is választhatunk.

Kérdésünkre elárulták, hogy különféle burgerekkel, hot dogokkal, valamint wrapekkel kísérhetjük majd le a jobbnál jobb tételeket, ráadásul nem akármilyen kombinációkkal. A Beard Doesn't Make You A Hotdogba (1390 forint) például bécsi virsli, mogyorókrém, juharszirup és cheddar került, az Ugly Gravedigger (1890 forint) nevű hamburgerbe pedig a marhahúspogácsa mellett bacon, madársaláta, sörös gomba, cheddar, füstölt sajt, paradicsom, lila hagyma, majonéz, valamint mustár. De ha csak simán valamiféle sörkorcsolyára vágynánk, édesburgonyát (1290 forint) vagy héjas csónakburgonyát (890 forint) is rendelhetünk, különféle szószokkal.

A keddi megnyitóra pedig a Radical kísérleti sörszériájuk legújabb tagjával, a találóan Have You Ever Been To MONYO Grand? nevű, bergamottal főzött session IPA-juk premierével készülnek. Ha pedig sikeres lesz a hely, könnyen előfordulhat, hogy nem áll meg kettőnél a MONYO „taproomok” száma...