Idén sem maradunk Gourmet Fesztivál nélkül - május 16. és 19. között ismét a Millenárison várja a foodie-kat a legismertebb hazai gasztrofesztivál. A gasztronómiai seregszemle idén már a kilencedik; pár éve külön tematikákat választanak, mely idén a "paprika, sör, sercli"-szentháromságot jelenti. A szokásos pavilonok és kóstolások mellett vacsorákat és bemutatófőzéseket is szerveznek, ahol nemzetközileg elismert séfek főznek majd, illetve a tematikából fakadóan egy kevésbé szofisztikált szereplője is lesz a fesztiválnak: a bogrács maga, mely mellett sztárséfek állnak majd.

Ahogy egyre kíváncsibbá válunk, úgy szaporodnak a gasztronómiai fesztiválok is, legyen az pezsgő, kolbász, bor, sör, vagy éppen street food. Az összes ilyen jellegű rendezvény "atyja", az egykori Budai Gourmetből alakult Gourmet Fesztivál, amelyet az ízekre, a főzésre, a hedonizmusra fogékonyak legalább annyira várnak, mint a koncertfanatikusok a Szigetet.

Idén is a Millenáris lesz a helyszín, ahol több mint 50 kiállítóval találkozhatunk majd, akik több mint 200 fogást készítenek. A "paprika, sör, sercli" hármas ismét egy sajátosan értelmezhető tematika, vagyis a szervezők teljes egészében az éttermek, cukrászatok és konyhafőnökeik kreativitására bízzák magát az interpretációt.

Paprikaropogós, kenyérfagylalt, malátafólia, sörhab - bármi megjelenhet a tányérokon, együtt vagy külön-külön is mind a fine dining kitelepüléseken, minda  cukrászatoknál, vagy éppen a street food pavilonoknál. A Gourmet Fesztivál sajtótájékoztatóján már meg is kóstolhattunk néhány fogást Rácz Jenőtől, aki hamarosan nyitó étterme miatt is izgalmas szereplő. Egy polipos étellel készült a friss Michelin-csillagos Babel séfje, Veres Isti, az édességért pedig a Desszert.Neked felelt.

Ahogy megszokhattuk, különleges exkluzív rendezvények is lesznek a fesztiválon belül: koreai ebédjével Szöulból érkezik Lee Jong Kuk, Moszkva egyik legizgalmasabb étterméből a Twins Gardenből Ivan és Sergey Berezutskie is részt vesz a Gourmet-n, de Konstantin Filippou stájer-görög konyhája is bemutatkozik egy vacsora keretein belül. Széll Tamás és Szulló Szabina exkluzív ebédje is életre szóló program lehet.

A gasztroszínpad kevésbé "zárt" világának programja is ígéretes, többek között a burgerlandi Gut Purbach konyháját irányító, belsőségekkel különösen jól bánó Max Stiegl is bemutatózik majd.

A sörös tematika kedvez a hazai kézműves sörvilágnak, így számíthatunk sokféle premierre, szokatlan, vagy éppen nagyon harmonikus ételsör párosításra is. Az Electrolux idén sem pihen workshopok tekintetében: briós, kenyér, sörös brownie, kimcsierjesztés is a programterv részei.

A Paprika Pop Up helyszín ötlete az eddigi kedvencünk, ahol a bogrács hozza majd össze a résztvevőket és a séfeket. Bíró Lajos csülökpörköltet főz majd, Mészáros Ádám és édesapja csülkös pacalt, Tinusz Gábor a révkomáromi Rév Csárdából dunai hallevessel készül, szabad tűzön.

Május 13-16-ig találkozunk tehát a Millenárison, s mi amilyen gyorsan csak lehet, jelentünk a kötelezően ajánlott finomságokról, legyen az sercli, paprika vagy sör.