Ugyan a húsvét miatt idén sem hagyhattuk ki a tojásfestős-locsolkodós programokat, de a hosszú hétvégére diverz szelekcióval készültünk: ajánlunk sörpremiereket, színházi előadásokat, kiállításokat, koncerteket, és még különleges filmvetítéseket is!

Csütörtök


A tavaszi szünet első napján a húsvéti nyuszi keresésére indulhatnak a kicsik a Magyar Nemzeti Galériában, ha pedig sikerül megtalálni, ajándékkal kedveskedik majd minden lurkónak. A programon Bartos Erika, a Bogyó és Babóca és a Brúnó Budapesten megálmodója tart mesedélelőttöt a gyerekeknek, de a nyomozás közben saját nyuszit is gyárthatnak a gyerekek.
Régi zsidó temetőkben járni olyan, mint belépni egy hatalmas, kézzel írott ősi krónikába, vagy magába az Írásba. Sorokban a sírok, mint talajra írt betűk, írásjelek a rituális épületek, szegély a fal, mely elválaszt az élők zajos világától. A modern zsidó temetők eltérnek a hagyománytól, hogy közelebb kerüljenek a keresztény sírkertekhez. Ebbe a világba vezet el Klein Rudolf a fotográfia erejével.

Itt a tavasz, vele együtt pedig a terasz szezon, tehát ideje beültetni balkon- és fűszernövényekkel az erkélyt. Ezért az Urban Jungle Budapest ismét lakásvásárt szervez különleges, illatos és friss fűszernövényekkel, kisebb és nagyobb méretű örökzöldekkel, valamint fákkal és bokrokkal, illetve kúszó- és futónövényekkel, virág nélküli zöldekkel. A csapat pedig segít abban, hogy a balkon adottságaihoz legmegfelelőbb növényeket választhasd ki.


A hét utolsó munkanapján a szomszéd utcából érkeznek a Typo Showroomba vendégeskedni a Müskinn márka lányai, ez alkalomból pedig elérhető lesz egy-két termékük is a boltban. Sőt, Tóth Eszter és Sziládi Noémi pakolják majd a zenéket, hogy komplett legyen a házibuli hangulat.
Phaeleh, azaz Matt Paterson lassan tíz éve aktív, több hangszeren is játszó bristoli producer, akinek zenéje egy végtelenül letisztult és abszolút légies samplekből álló utazás, melynek lágy tónusú hangzása egyedülállóan adja vissza a cinematic electronic műfajt, amely a dubstep, a house, illetve a garage műfajaiból gyökerezik. Ezen az estén legújabb, Clarity című albumát mutatja majd be.
Magács László rendező, színházi producer, a TRIP Hajó alapítója új vállalkozásaként egy elfeledett orosz kincset fedez fel újra – szó szerint és átvitt értelemben is. Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov szovjet-orosz írók Tizenkét szék című szatirikus regénye egy pofátlanul mulatságos kincsvadászatról feltehetőleg a magyar Rejtő Jenőt is megihlette, mégis kevesen ismerik itthon. Magács társai a kalandban Závada Péter író, Ratkóczi Huba zeneszerző, valamint Láng Annamária, Hegedűs D. Géza, Rába Roland és Vecsei H. Miklós színészek; utóbbi íróként és dramaturgként is részt vesz az alkotásban.


A Crisis Sound System rezidenciájára ezúttal a magyar house dojenje, a Lick The Click! egyik rezidense, Crimson, a Lobster Theremint és a Farbwechselt is megjárt DJ-producer, Imre Kiss, valamint S Olbricht és AiwA látogat el egy nyolckezes erejéig.

Péntek


A SIGNAL című kiállítás a kortárs szlovák képzőművészet egyik legmarkánsabb irányzatát mutatja be az utóbbi ötven év legjelentősebb szlovák alkotóinak munkásságán keresztül. A kiállítás súlypontját a hatvanas-hetvenes évek nem hivatalos szcénájának konceptuális művészeti pozíciói képezik, szoros összefüggésben a kilencvenes évek posztkonceptuális törekvéseivel valamint a legújabb tendenciák képviselőivel.
Egy összművészeti kiállítás keretein belül közel harminc művész tanuló mutatja be a "szélsőségek" témakörére épülő munkáit. A tárlat mozgatórugója a különböző ellentétek, végletek, tabuk, és extremitások szembesítése a kiállítók korosztályával. Ezek köré épülnek fel a művészek által használt médiumok és technikák: fotográfia, grafika, textil, installáció, videó, zene.
Minden évben egyszer, az ördög éjszakáján a holló kiválaszthat egy lelket azok közül, akik értelmetlen halált haltak, s így lehetőséget kapnak arra, hogy bosszút állva lelkük nyugalomra leljen. Ebben az esztendőben Eric Draven (Brandon Lee) kap lehetőséget. Eric visszatér, hogy bosszút álljon a Top Dollar bandán. Vállán a hollóval a sötét erők birodalmából kiszakítva fekete angyalként járja a várost, hogy igazságot osszon és saját fegyvereiket ellenük fordítva halált hozzon mindazokra, akik egy fél évvel korábban barátnőjét és őt lemészárolták. Kiderül azonban, hogy csak akkor tekintheti teljesítettnek feladatát, ha nem áll meg a puszta bosszúnál.


A KISS hardrockját és a New York Dolls mennydörgő, feslett erkölcsű glamjét modernizáló skandináv zenekari hullám egyik alapegyüttese – amelynek tagjai többek közt a The Hellacoptersben is megfordultak – új lemezével tér vissza Budapestre.

A Jonny Helm, Dave Tattersall és Franic Rozycki alkotta trió körülbelül húsz éves fennállása alatt az Egyesült Királyság egyik legtermékenyebb és legkedveltebb előadójává vált. A The Wave Pictures humoros, kedves, helyenként melankolikus, történetmesélős zenéjére pedig nem utolsósorban táncolni is remekül lehet, ahogy azt a legutóbbi,

Roosevelt Skyes klipjében is prezentálják. Teszteld le magad is a srácok első magyarországi koncertjén!

Nicolas Jaar kedvenc magyar zenekara, akiknek pszichedelikus hangulatú, alapvetően improvizációkra épülő zenéje az experimentális elektronika és a kortárs zene határvidékén lebeg, végre újra koncertezik. "Eltűnés - de nem az álmokból, hanem az ébrenlétből" - ígéri a trió, és hasonlóra érdemes készülni a mostani estén is.


A szláv Young Marcóként is emlegetett, Beard In Dust alteregó alatt is alkotó DJ-producer diszkó editjeire már a L.I.E.S. is felfigyelt, szettjeiben pedig a régi szovjet daloktól a New York-i house klasszikusokig minden előfordulhat; egyszerre euforikus, táncoltató és folyamatos Shazamozásra ingerlő szelekcióra érdemes készülni.

A holland éjszakai élet megkerülhetetlen DJ-producere amellett, hogy saját rádióshow-t visz az Intergalactic FM-en, olyan fesztiválokon bizonyít rendre, mint a Dekmantel vagy az Amsterdam Dance Event. Emellett pedig a Moustache Records nevű kiadójával mutatja meg újra és újra, hogy ugyanolyan természetességgel tudja játékosan izgalmas irányokba elvinni a feszes technót, mint a szintetizátoros diszkót. Valószínűleg a hétvégeindító szettje sem fogja nélkülözni a meredeknek hangzó, de folyamatos mosolygásra késztető hajtűkanyarokat, amik miatt kizárt a tánctérről való levonulás.

Szombat

 Annak sem kell aggódnia, aki az utolsó pillanatra hagyta a sonkavásárlást, hiszen április 20-án, az utolsó pillanatban még akár a Czakó Piaczon is be lehet szerezni a termelői forrásból származó ünnepi finomságokat, összetevőket. A húsok és a tojások mellett sajtok, szörpök, lekvárok és zöldségek is kerülnek az asztalokra.


A karácsonyit követően most húsvéti kisiparos vásárt szervez a Mindspace csapata a Rákóczi téri Vásárcsarnokban, ahol a környékbeli kiskereskedők termékei között válogatva várhatjuk a nyulat április 20-án.
 A Vibes and Stuff tánciskola és az All Caps kollektíva első alkalommal rendezi meg az Easter Hip-Hop Weekendet, amely egy kétnapos hiphop workshop-sorozat, többek közt táncoktatással, graffitivel, rappeléssel és minden más egyébbel, ami hozzátartozik ehhez a szubkultúrához. Az eseménynek április 20-21-én a Trafó ad majd helyet, tíz éves kor felett felső korhatár nélkül mindenkit várnak, aki érdeklődik az utcai művészetek iránt.

Magyarország egyetlen sneaker és streetwear találkozója és vására. Világmárkák legfrissebb kollekciói, hazai és régiós kereskedők, privát árusok gyűjteményei, kerekasztal-beszélgetések, sneaker custom workshop, művészeti kiállítások, fotó workshop, élő aukciók és sorsolások, console corner, szabadtéri sportok és gasztronómia.


Eddie Izzard újra meghódítja a világot Wunderbar című új stand-up turnéjával és ismét Budapesten lép fel! Legutóbbi stand-up produkciója, a Force Majeure után a komikus visszatér gyökereihez egy friss, személyes hangvételű show-val, melynek során ismét elbűvölheti a nagyérdeműt az életről, szerelemről, történelemről és az univerzumról alkotott maradéktalanul egyedi és szürreális nézeteivel.
Závada Péter zenei projektje, a Tranzkaphka ezúttal nem a new wave-hiphop felől érkezik, hanem a Ratkóczi Hubával közös experimentális spoken word, gitár-szöveg felállással. A Jazzékiel pedig a tavaszi szezon egyetlen fővárosi koncertjén a már jól ismert klasszikusok mellett új dalokat is játszik majd.

John McLaughlin, a gitár egyik legnagyobb mestere újra Budapestre érkezik 4th Dimension nevű zenekarával, amelyet az egyik legjobb fúziós együttesnek tartanak a világon. A zenekar többi tagja is világhírű mestere a zenének: Étienne Mbappé basszusgitáros, Ranjit Barot dobos és Gary Husband billentyűs.

Az mhmm beltéri szezonjának utolsó felvonásán a kolumbiai house-színtér alapembere, a múlt és jelen metszéspontjában alkotó Felipe Gordon pörget majd! Az akusztikus-elektronikus hangszerelésű táncparkettrobbantóiról ismert DJ-producer ráadásul nem is akármilyen hazai kíséretet kap maga mellé, közösen pedig alaposan kitesznek majd magukért, ami a. táncoltatást illeti.

Vasárnap

Föld napját minden évben április 22-én ünnepeljük, amellyel felhívhatod a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Ezen alkalomból április 21-én, vasárnap jógaórát szerveznek a margitszigeti víztorony és a Széchenyi Étterem közötti réten.


A történet főszereplője Jep Gambardella (Toni Servillo), író és újságíró, aki a római társasági élet központi figurája. Annak ellenére, hogy tehetséges írónak tartják, mindössze egy könyvet írt, azt is negyven évvel ezelőtt. Jep az írás helyett legtöbb energiáját abba fekteti, hogy részt vegyen a felső tízezer társasági rendezvényein, a hajnalig tartó partikon és bulikban. Lényegében éjszaka él, és nappal alig csinál valamit.  Jep hatvanötödik születésnapja után egyre inkább elgondolkodik élete haszontalanságán, olykor iróniával, olykor rezignáltan gondol önmagára és arra a társadalmi elitre, amelynek ő is részese. Továbbra is bulizik, de közben bejárja Rómát. Régi és új ismerősökkel találkozik leginkább azért, hogy megtalálja a fecsegés és a zaj mögött meghúzódó "nagy szépséget." Talán kevés olyan zenekart lehet felsorolni a 21. századi post-rock színtérről, mint a japán Mono. A közel húsz éves múltra visszatekintő zenekar egészen egyedi szögből vegyíti az ambient gitártémákat szimfonikus zenei megoldásokkal, amiben ugyanígy megjelenik a shoegaze, ezzel pedig vitán felül az egyik legnagyobb hatású post-rock zenekarként emlegethetjük őket. Majdnem egy tucat sikeres albummal a hátuk mögött, köztük egy élő albummal, amit a New York-i szimfonikusokkal készítettek, elsöprő sikereket arattak az instrumentális rockzene világában. A lassan építkező, már-már filmzeneszerű elemekkel fűszerezett dalok lehetőséget kínálnak a hallgatónak az eddig nem ismert értékek felfedezésére, és ezáltal rávilágítanak az életben rejlő számtalan lehetőségre, amellyel hamarosan újra találkozhat a hazai közönség.


A Mörk soul- és funkalapokra épülő zenét játszik, mely elgondolkodtató társadalmi, pszichológiai és hétköznapi témában íródott dalszövegekkel, improvizációval és más stíluselemekkel együtt különleges élményt nyújt a hallgatónak.  A 2018 októberében megjelent öt dalból álló EP, a The Death of Mörk egy komorabb hangvételű zenei gyűjtemény, melyben szó van halálról, elmúlásról és a bennünk rejlő félelmekről. Az anyagot az idén áprilisban megjelenő kislemez, a The Resurrection of Mörk ellensúlyozza, mely inkább egy fesztelen érzelmi állapotot közvetít majd a hallgatóság felé. Ez a két ellenpólus áll össze egy nagylemezzé húsvétra, és ezt hallhatja majd a közönség az A38 Hajón - a részletekről pedig ők maguk meséltek nekünk egy interjúban.

A Sieveheadben is doboló Bryan J. Suddaby másik zenekara, a skandináv hardcore energiáját a korai UK82-együttesek nyers angstjával és utcai attitűdjével ötvöző Rat Cage jó opció lesz mindenkinek, aki már megcsömörlött a húsvéttól. Főleg, hogy előtte a Youth Attack kiadóra jellemző noise-punkot játszó Berosszulás zenél majd.

Hétfő

Színes családi programokkal, hagyományőrző foglalkozásokkal, néptánc bemutatóval és felvonulással, gasztro show-val, koncertekkel vár ebben az évben is mindenkit a Várkert Bazár. A hosszú hétvége minden napján, több helyszínen megrendezett programsorozat minden vendég számára ingyenes! Április 21-22-én, húsvétkor, két napos rendhagyó hagyományőrző fesztivállal indítja be a szezont a Vasúttörténeti Park. Mindkét nap játékos Húsvéti Nyuszikeresés várja a kisebbeket. Aki megtalálja a park területén elrejtett összes tapsifülest, megfejti a feladványt és begyűjti az összes pecsétet, az garantált ajándékot kap. kreatív sarokban vasárnap és hétfőn lesz lehetőség tárcsa és kitűző készítésre, műanyag tojás festésre és színezésre, húsvét hétfőn pedig igazi hagyományőrző kézműves foglalkozásokkal bővül a program, így például a nemezeléssel és gyertyaöntéssel.

Húsvét mindkét napján válogatott brunch finomságokkal és hagyományos ünnepi ínyencségekkel várja vendégeit a Duna-korzó legújabb gasztrohelyszíne, a DNB Budapest étterem. Az ünnep alkalmából ráadásul meglepetés gyermekprogrammal is kedveskednek majd a kicsiknek.

Április végén egy egész héten át ünnepli a hetedik születésnapját a hazai zenei színtér egyik motorjának számító KERET Blog. Az első napon az egyik törzshelyüknek számító Vittulában játszik majd "a világ posztpunk boybandje", a Megtűrtek, és a mutáns tánczenét készítő Polldarier.

Kedd

Somló Dávid interdiszciplináris alkotó és Makkai Dániel kulturális antropológus az Utcamágnes/Téráram című kutató projektjük zárásaként egy nyitott workshopot tartanak, amely egy sétakoreográfiává fog összeállni a Széll Kálmán térre komponálva. Ha a következő témakörök érdekelnek, neked szól ez a műhely: helyspecifikus előadás, sétakoreográfia, minimalizmus, köztéri interakciók, hétköznapi művészet, játék mint előadás. A részvételhez nem kell előképzettség.

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő bemutatója az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci előtt tiszteleg halálának ötszázadik évfordulója alkalmából.

New York vibráló, ezerféle zenei színtereinek egyfajta amalgánja, art deco köntösben: jazz és metál, noise és rock ugyanazon a koncerten. Előtte pedig transzba ejtő, pszichedelikus doom, valamint ezerfelé elinduló, avantgárd black metál, vagyis három a kurrens extrémzenei színtér legizgalmasabb zenekarai közül.

Szerda

Nyílászáró felújításban gondolkozol, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? A nyílászáró festés workshopot neked találták ki! A felújítás ezzel a kis kezdő lökettel élvezetes időtöltés lesz, és nem fogsz értetlenül állni a barkácsáruházak polcai előtt. Akár kezdő vagy, akár haladó, biztosan rengeteg hasznos tanáccsal és új ismerettel térsz haza, ami után már csak Rajtad áll, hogy milyen alkotásba öntöd a tudásod. A foglalkozáson megismerheted a PPG Trilak termékein keresztül a felületkezelési lehetőségeket, legyen szó fa vagy műanyag nyílászáróról! Festési technikákat leshetsz el a PPG Trilak mesterétől, aki a felújítással kapcsolatos kérdéseidet is megválaszolja.

;fbclid=IwAR2SLq8xre7Q5OwkF6NG9vL4D4P2vX4QH7PnDJxAPEl6S9oX3e5h9FejIQk


Az elmúlt negyven évben korunk egyik legkiválóbb fotósa, Sebastião Salgado kontinensről kontinensre utazott az örökké változó emberiség nyomában járva. Tanúja volt közelmúltunk fontos történelmi eseményeinek; nemzetközi konfliktusoknak, éhínségeknek, népvándorlásoknak. Most az érintetlen vidékek, a vad növény- és állatvilág, és a grandiózus tájképek felfedezésével tiszteleg bolygónk szépsége előtt. Sebastião Salgado életútját és munkásságát fia, Juliano mutatja be, aki apjával tartott utolsó utazásai során; valamint a rendező és fotós kolléga, Wim Wenders.