2017-es nyitásakor újhullámos hentesként hivatkoztunk a Dob utcai Cupákosra. Egy igazi szerelemprojektről van szó, melynek alapkoncepciója azóta is ugyanaz – itt még mindig a hús az úr. Időközben azonban történetek változások: a hely például talponállóból asztalszervizes bisztró lett, egy nemzetközi megmérettetés elődöntőjén pedig innen került ki a legjobb magyar street food étel, így a napokban visszalátogattunk hozzájuk, hogy megnézzük, mi újság velük mostanság.

Mit keres a zsidó negyedben egy sok-sok sertéshúsos étellel operáló bisztró? Furcsa lehet elsőre ez az együttálás: a Cupákos 2017 tavaszán nyílt meg a Dob utcában, mint egy húsos ételekre építő, szaftos, kraftos szerelemprojekt. Aki ismerős a VII. kerületben, már tudja, hogy a környék egy valódi bábeli forgatag, ahol tökéletes szimbiózisban él egymás mellett a zsidó, karibi, olasz, magyaros, közel-keleti vagy épp mexikói konyha.

A magyaros vonal egyik legfőbb képviselője a Cupákos, ami nyitása óta (és főként az utóbbi egy évben) komoly változásokon ment át. Nyugalom, a „hús, hús, hús” alapkoncepció maradt, viszont sok minden más újra lett gondolva. Elbúcsúztak például a talponálló konstrukciótól: a sörpadok és a nyers húsok képei helyett asztalszerviz és egy jóval barátságosabb, családiasabb belső tér érkezett. A dizájn még mindig egyedi, kedvenc metrócsempénk sem került le a falról, de a növények, a fehér székek és jópofa fekete-fehér fotók határozottan befogadhatóbbá tették a közeget.

Ami viszont változatlan a kezdetek óta, az az ételek minősége: ez az, ami miatt rendszeresen visszajárnak a vendégek a Dob utcai bisztróba, köztük – turistanegyed ide vagy oda – sok, hazai ízekre vágyó magyarral. A menün továbbra is megtaláljuk mindazt, amit a témában elvárhatunk, ráadásul autentikusan: bő kézzel bánva zsírral, hagymával és fokhagymával. Még mindig ott vannak a hentespultok kötelező és imádott szereplői; a kolbász, oldalas, csülök, tepertő vagy velős csont, amiket itt szépen komponált változatban, de nemes egyszerűséggel papíron vagy zománcos tányéron kapunk.

Érdekes csavar viszont, hogy vegetáriánus étrendet követő közül is sokan járnak ide (sőt a desszerten kívül nagyjából minden gluténmentes, ugyanis egyáltalán nem paníroznak), ők azok, akik dicshimnuszokat zengnek például a zöldborsófőzelékről. Köszönhetjük mindezt a lelkes csapattagoknak, akik közös erőkkel dolgoznak az ételeken és a brand következetes építésén is. A konyha élén Bán Balázs konyhafőnök áll, aki ezúttal leült hozzánk egy kicsit az asztalhoz, hogy beavasson a csapat és az étterem elmúlt egy évének történéseibe. Kértük, hogy meséljen a European Street Food Awardsról is, aminek országos megmérettetésén első helyezést értek el tavaly szeptemberben, és ezzel kijutottak a berlini döntőre.

Az elmúlt év változásaival, a hirtelen jött népszerűséggel nem volt könnyű tartaniuk a lépést; amikor például az ő konyhájukból került ki a legjobb hazai street food, a csapat alig hitte el a hírt, hogy Berlinbe mennek. Sok idejük nem volt felocsúdni: 10 nappal később már a döntőn volt jelenésük. Végül kolbásszal, csülökkel készültek, és mindenki tudta, hogy kézzel evős, szaftos húsért hozzájuk kell menni. A verseny (bár érmet nem, de) rengeteg elismerést és büszkeséget hozott, azonban a srácok nemcsak itt villantották meg kreativitásukat az elmúlt évben.

Hanem például Paloznakon is: a pikniken fesztiválbaráttá alakították az ételeiket, és food truckból kínálták a kolburgert (kolbászos burger, csalamádéval) és a csülökkel-káposztával megpakolt szendvicset. A jó hír, hogy idén is találkozhatunk velük fesztiválokon – ha kíváncsiak vagytok, hogy hol, kövessétek a Facebook-oldalukat!

Na és a Dob utcában sem marad el a folyamatos ötletelés: pár hetente újabb és újabb séfajánlattal készülnek, hogy biztosan senki ne unjon rá a kosztra. Ez a veszély látszólag azért nem áll fenn, a törzsvendégek amúgy is szívesen választanak az állandó étlapról: sláger a fasírtos zsemle, a csülök, a kolbász, amiket savanyúságokkal, Marmorstein-féle kenyérrel és kistermelői mustárral kínálnak. Desszertfronton biztosra mennek, csak egyfélét tartanak (somlói galuska), de az olyan, hogy még a legcupákosabb hús után is meg kell kóstolni.

Időnként tematikus vacsorákkal is előrukkolnak, épp ilyennel készülnek március 2-án is: a First Carft Beer-rel összefogva (akinek a sörei egyébként elérhetőek a bisztróban) egy télbúcsúztató DiszKóvágást tartanak, a főzde újpesti látványfőzdéjében. Ez természetesen sok húst és sört fog jelenteni, a Cupákos food truckból kínál egész nap finom falatokat, de előkerül a Green Egg nevezetű grillező is, amelyen frissen sül majd a malachús. Ezen kívül egész nap be lehet csatlakozni ingyenes főzdetúrákba, utána pedig ér maradni bulizni.