A főzdefriss sörök, alternatív Valentin-napi programok és különböző film-, valamint gasztrofesztiválok háromszögében kalandozva válogattunk programokat az elkövetkezendő négy napra.

Csütörtök

A Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál hagyományos spin-off vetítéssorozatán olyan filmeket vetítenek újra, amelyekre a 15. Verzió alkalmával sokan nem jutottak be – jogos népszerűségük miatt. A 15. Verzión a közönség szavazatai alapján az egyik legjobbnak ítélt filmet, a 2018-as Berlinale Közönség- és Béke díjasát, a Sheffield Fesztivál Nagyzsűrijének díjazottját nézheted meg legközelebb.

A több mint tíz éve működő programsorozat hónapról hónapra megújult témákkal, de hasonló felépítéssel várja az érdeklődőket: tárlatvezetések, workshopok, vendégfellépők vezetései, zenei koncertek, táncperformanszok, irodalmi előadások, finom ételek és különleges borok segítetik a gyűjtemények megismerését, felfedezését – illetve a meghosszabbított nyitvatartás.
Visszatért palackozott formában a Mad Scientistpillecukros-tonkababos imperial stoutja, ami 2018-ban az év magyar söre volt a RateBeer szerint. Ennek örömére a készlet erejéig különleges soft serve-verziót is kérhetünk belőle, ráadásul a pult melletti pop-up boltban ismét kaphatóak lesznek a főzde pólói és egyéb (ajándék)tárgyai.

A FIRST The Craft Beer Co. legújabb limitált szériás söre egy duplán hidegkomlózott single hop New England IPA. Ennél a stílusnál fokozottan érvényes a szabály: a frissesség mindenek előtt! Éppen ezért a sör dobozolásának napjára időzítettek egy eseményt, ahol a főzdében megvásárolhatod azokat a söröket amelyek egy órája még az erjesztő tartályban pihentek.
Kacsints össze a Boriroda csapatával a kötelező romantika háta mögött! Tölts el náluk egy laza estét rózsaszín italok, ízletes falatok és pezsdítő zenék társaságában. Főleg mert felbontanak egy három literes Raventos i Blanc Rosé de Nitot(biodinamikus szőlőművelésből származó katalán pezsgő), ami még náluk is piros betűs alkalomnak számít. Egészségedre!


Az acb válogatást mutat be Várnagy Tibor (1957) 1985 és 1988 között készült kamera nélküli fotóiból az acb Attachment terében. Várnagy fő inspirációja kamera nélküli kísérletei során az újhullám volt, nem az avantgárd fotogramok vagy a konceptuális művészet fotó-nyelve. A kiállított művek három, különböző technikával létrehozott sorozatot ölelnek fel, az 1983 és 1987 között készült TV kontaktokat, az 1987-es Tűz kontaktokat és az 1988-as Fekete négyzeteket.

A The Once Geraldine Hollett, Phil Churchill és Andrew Dale folk triója. Geraldine éteri hangjának fontos szerepe van a zenekar hangzásában, ami a két srác vokáljával és hangszeres játékával egybeolvadva megolvasztja a szíveket is. Talán annál jobb ajánló nem is kell, hogy Passangerrel és Stu Larsennel is összeálltak közösen pár dalra, hiszen hozzájuk hasonlóan a trió a legszebb singer-songwriter hagyományokat követi, bájos karizmájukkal és az életbe mélyen belebújó szövegeikkel ragadják meg a hallgató figyelmét és lopják be magukat a szívekbe.
Pawel Pawlikowski (Ida) legújabb rendezése egy évtizedeken és országokon átívelő, se veled-se nélküled szerelmi történet. A három Oscar-díjra jelölt Hidegháborúban két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. A nő a kommunista rendszerben igyekszik érvényesülni, miközben szerelme a lüktető párizsi szalonokban és jazzklubokban próbál szerencsét. Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál. A vetítés után Csizmás András jazzbőgős és zenekara játszanak majd.

Péntek


A Müskinn és a Virágéknál egy limitált minikollaborációval készültek a Valentin-napra, egészen február 18-ig, amivel az önszeretet, és az önelfogadás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Előbbi újrahasznosított PVC-ből készült, átlátszó, számozott tasakjai a nyitottság jegyében készültek, és mindegyikhez jár egy Virágéknál-kitűző, ami most kapható utoljára. 
Csinszka menekülni akar a polgári élet elvárásaitól és lírai ábrándjait Ady alakjába sűríti. Az elképzelt idillt azonban átrajzolják a hétköznapok – szó sincs egyenrangúságról. Alázatos múzsaszerep és elfojtott ambíciók: az előadás a házasság előtti és alatti levelekből, naplóbejegyzésekből és versekből válogat, hogy megmutassa azt a nőt, aki sosem teljesedhetett bea kor költőzsenije mellett – elfelejtett akkord maradt egy disszonáns, fekete zongorára hangszerelve.

A helyszín: székely falu, valahol egy bányavidéken. Most a korábbi részekben sokat emlegetett plébános (Kaszás Gergő) és az ő különös szeretője körül forog a történet. A kívülálló hős ezúttal Márton, akit a pap a nevelt fiaként emleget, aki szobrokat farag, verseket ír, és arról ábrándozik, hogy majd kiszakad innen, és máshol próbál szerencsét...

Bertolucci legendás filmje (nem) csak inspiráció forrás. Az FAQ és a Dollár Papa Gyermekeiből ismert Ördög Tamás személyes történetekből kiindulva hozza létre új előadását. A mai huszonévesek párkapcsolatait, álmait és egzisztenciális nehézségeit boncolgató előadást egy belvárosi lakásban mutatják be.
Kollár-Klemencz László szólólemezei (Ember a fán, Legesleges, Rengeteg) alapvetően zenéjével és szövegeivel a természetben mélyül el, és keresi a sokszor elfeledett tiszta, egyszerű kapcsolatot ember és a teremtett természet között, valamint ember és a saját természete között olyan hozzáállással, ami szembe mer nézni a valósággal, mégis meggyőződéssel hisz az ideákban. A próza kerek egészet alkot a zenével, hiszen a Miért távolodnak a dolgok? és A műanyag kerti székek élete novellái is „természet írások”. Főhősei a természet közelében élnek, gyönyörködnek a létben, hogy milyen sokfélék vagyunk, látják, milyen egyszerűen szép dolog a vágy, a hűség.
Péterfy Bori & Love Band első két albuma (a 2007-ben megjelent cím nélküli és a 2009-ben megjelent 2 című lemez) máig a legismertebb és a legnépszerűbb dalok gyűjteménye. A második lemez idén lesz tíz esztendős, az első albumnak pedig heteken belül megjelenik az első hivatalos vinyl újrakiadása. Ezek apropóján a Labambától az Ötszáz villámig átívelő, legelső korszak slágerei, feldolgozásai és zúzós koncertdalai fognak megszólalni ezen a különleges koncerten.


A basszuszene, azon belül is a dubstep egyik megkerülhetetlen alakja, a Dub Police és Sub Soldiers kiadók egyik alapítója először pörget majd egy hazai klubban. Caspa "tettestársa", akivel közösen jegyzik a legendás Fabric Live mixsorozat 37. epizódját. Ráadásul nem egyedül érkezik: vele tart még Cookie Monsta, aki garantáltan megremegteti majd az Akvárium hangrendszerét.
Bjargmundir Ingi zenéjében keveredik Berlin szikár-szigorú technója és szülőhazája, Izland földöntúli atmoszférája. A végeredmény pedig egy intergalaktikus stílushabarcs, valahol az elektró, a miami bass és a hardcore/gabber háromszögében, amire már többek közt Nina Kraviz és Bjarki kiadója is lecsapott. Nem mindennapi klubestre érdemes készülni.

Szombat

Február 16-án, szombaton, a Valentin-napra való tekintettel a Budakeszi Vadasparkban idén is a szerelmes állatoké a főszerep. A rendezvény keretein belül a látogatók olykor bizony kissé pikáns szakvezetéseken ismerkedhetnek meg a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatok szerelmi életével, párkeresési szokásaival és udvarlási technikáival.
Jól ismert utcák kincseket rejtő kapualjai, rejtélyes kis üzletek titkai várnak rád az Imagine Budapest sétáján a turnűröktől a miniszoknyákon át, a századfordulós szabóságoktól és parfümériáktól a maszek butikokig, hogy megérintsük, megtapogassuk, megillatoljuk egy olyan utca múltját, ahol egykor sikk volt a vásárlás, és amely ma is követi a trendeket, ahol az apró kincses dobozok hosszú évtizedek óta őrzik színes titkaikat egy régi világról, amikor az utcában még dámák vonultak társalogva a Gerbaud felé vezető útjukon a kirakatok előtt.
Hetedik alkalommal tér vissza február közepén a Budapesti Halfesztivál, ráadásul új helyszínen köszönhetjük a gasztrofesztivált, hiszen az ELTE Lágymányosi Campusának parkolójában rendezik meg idén. Fűtött sátrakkal, koncertekkel, hatalmas vidámparkkal, akváriumokkal, élményhorgászattal, óriásbográccsal, több száz fajta halétellel és több ezer ülőhellyel készülnek a szervezők. Az idei esztendő kiemelt hala a keszeg lesz.

Több mint kétszáz magyar borászat közel ezer bora lesz kóstolható a Millenárison, ráadásul korlátlan mennyiségben. Az év legnagyobb beltéri borkóstolóján ráadásul mesterkurzusokkal is pallérozhatjuk szakértelmünket: többek közt a különböző Champagne-stílusokokkal, és a magyar csúcsborokkal is ismerkedhetsz, Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezetésével. Valamint idén debütál a Top Borbár, igazi presztízsborokkal, ha tényleg az elérhető legjobbra vágysz.
Negyvenhét év távlatából, a padlásról előkerült egy Super 8 mm-es színes filmszalag, melyen elénk tárul a múlt, és amivel felidézheted az 1972-es zebegényi nyarat. Milyen lehetett akkor a Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola, vagy hogyan épült a tábor? Az időutazásban, elméllyülésben segít majd az AZNAP projekt, akik élőben zenélnek a filmre.

A magyar panelpop legmelankolikusabb képviselőinek, a zajos-ábrándos dreampop kategóriába is illő zenekarnak hamarosan megjelenik legújabb, Neverending Sorry című lemeze, amihez persze bemutató is dukál, szorgos bocsánatkérések közepette.


Az OMOH egyharmadának, és az ACID WITCH felének, Alexandr-ának és Klaymannek a közös partisorozata, a Persephone következő vendége nem más lesz, mint Prosumer! A chicagói jack-hangzást a klasszikus detroiti alapokkal ötvöző DJ-producer kollaborált már Tama Sumóval, jelentek már meg zenéi a 240 Voltsnál és a Playhouse-nál is, és széles körben mint az egyik legjobb house-szelektornak tartják; nem véletlenül lett a Panorama Bar egyik rezidense.

A Midnight Music egy (majdnem) éjfélkor kezdődő hangverseny, ahol a jegyek babzsákokra szólnak, ahová nem kell kiöltözni, ahol a hallgató a klasszikus zene mellett rövid, értő és szórakoztató műértelmezést is hall, elősegítve a hallottak könnyebb megértését. Komolyzene azoknak, akik éjjel élnek!

Vasárnap


A Pici piacon közel ötven tehetséges magyar tervező hazai termékei várnak majd mindenkit, de főleg azokat, akik kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, és babáknak tervezett darabokat keresnek.

A hét utolsó napján ruhacserét rendez a MÜSZI Közért, ahol túladhatunk majd azokon a megunt, vagy valójában sosem használt ruhadarabjainkon, amelyek még jó állapotban vannak. A ruhákon kívül lehet hozni cipőket és kiegészítőket, de akár növényeket is.

A hétvégén zajlott le a Mindspace növénygyűjtő akciója, amely során elárvult vagy feleslegessé vált szobanövényeket fogadtak be a Víg utca 20. szám alatt. Ezek népesítik be a Rákóczi Rekreáció – téli közérzetjavító bázist, ami március 3-ig nyitva áll a tél végi lehangoltsággal küzdők előtt.

Idén már negyedik alkalommal rendezik meg az Indoor Sörfesztivált, melynek ezúttal is a Danubius Hotel Gellért ad otthont. Magyar, cseh, német, angol és belga sörök várják majd egész hétvégén át a látogatókat, de az italok mellett különleges fogásokkal, sőt, sör-étel párosításokkal is készülnek a szervezők.

A filmfesztivál idei felvonása az új arcoké, a filmes debütálásoké és a műfaji kísérletezésé.  A 2018-as év filmterméséből szemezgető felhozatal valószínűleg mindenkit kielégít majd, aki a klasszikus cseh humor és/vagy a formailag igényesebb filmek kedvelője: Tomáš Pavlíček Hétvégi ház eladójátólZdeněk Viktora Miss Hanoiján át Dan Svátek Szomorú férfiak mosolyáig bőven van miből válogatni.
"A videoinstalláció filmkockái valóságos magyarországi menekülttáborok lakóit örökítették meg. A velük töltött idő inspiratív tapasztalat volt, amely egy-egy sokatmondó jelenet segítségével szembesített bennünket megannyi ember alapvető egzisztenciális problémáival. Ahogyan megmerítkeztem az elhagyatottság és reménytelenség e világában, olyan mély megrendülés fogott el, amelyről szavakkal már nem, csak zenével lehet számot adni. A menekültek általános bizonytalansága, strukturálatlan létezése, szinte öntudatlan vegetálásának réme vagy valósága mögé a zene teszi ki a felkiáltójelet" - mesélte Mundruczó Kornél, a darab rendezője.


A Wahorn András vezette improvizációs, experimentális-zajzenés formáció ez alkalommal Andy Warhol legendás, 1964-1966 között készült Screentest-jeiből tizenhármat zenésít meg élőben. Kaland, kockázat, kísérletezés!