Először ad klubkoncertet Tom Odell, és lesz látható egy új hazai romantikus történelmi thriller, de az elkövetkezendő négy nap ezen felül is tartogat még kihagyhatatlan programokat.

Csütörtök

Februárban szerte az országban – sőt immár túl a határainkon is – éttermek, borkereskedők állítják majd a középpontba a furmintot.Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja a Furmint Február Nagy Kóstoló lesz, amelyet 2019-ben már tizedik alkalommal rendeznek meg a bemutatkozó borászatok és a borkedvelő közönség örömére.
Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál hagyományos spin-off vetítéssorozatán olyan filmeket vetítenek újra, amelyekre a 15. Verzió alkalmával sokan nem jutottak be – jogos népszerűségük miatt. A Re-Verzió első vetítésén a Legjobb Emberi Jogi Film díját elnyert Srbenka-t nézheted meg. A filmet nem csak a Verzió Diákzsűrije, de Európa legnevesebb filmfesztiváljai is kitüntették: Cannes-ban, a nyon-i Visions du Reel-en és a Szarajevói Filmfesztiválon is díjazták.
Február 7-én ifjabb Heimann Zoltán, a szekszárdi Heimann Családi Birtoktól, valamint Ruppert Márton, a Gilvesy Pincészet és a Martinus Borház borásza lesz a Jardinette vendége. Az izgalmas, kiváló borokról és ételekről szóló est során a két borász, akik mindketten a Junibor Egyesület tagjai, nem csak saját boraikról mesélnek, hanem össze is mérik tudásukat! A párbaj nem egy szokványos borest, hanem egy fordulatokban gazdag és olykor csipkelődésektől sem mentes esemény lesz. A két pince három-három válogatott borához a Jardinette séfje, Csánky István készít fogásokat.

Egy újabb főzde foglalja be a KEG Sörművház harminckét csapjának egy részét: ezúttal a Hopfanatic nem kevesebb, mint kilenc tétellel érkezik majd, köztük Nohoplimit nevű dupla, és Oatcake Juice nevű, zabpehellyel (és Simcoe komlóval) főzött "sima" IPA-jukkal, egy Irish dry stouttal, egy APA-val, és még más különlegességgel.
2018-as Budapest Beer Weeken a Magic Rock az első főzde volt, ami mindkét nap sold out lett, így nem volt kérdés, hogy visszatérnek majd az idei felvonásra is! De előtte még a BrewDog budapesti bárjában csapra kerül a De Molennel közösen főzött, a Mexican Mole által inspirált imperial stoutjuk, a De Molé, és pár másik tétel, mint a gluténmentes IPA-juk, a Fantasma vagy a grapefruitos pale ale-jük, a High Wire Grapefruit.

Barabás Lőrinc trombitás, zeneszerző az elmúlt időszakban három formációval koncertezett idehaza és külföldön. Ezen az estén ez a három formáció (BL Live Act, Random Szerda, BL Quartet) egy koncerten lesz hallható.

Az elképesztő vokális képességekkel rendelkező francia Leïla Martial a new-wave jazz és a rock elemeiből gyúrta össze elbűvölő zenei univerzumát. Leïla a legelterjedtebb, s ugyanakkor mégis talán legritkább „hangszer” egyik legtapasztaltabb mestere: az emberi (ének)hang határtalan kreativitásának birtokosa, mely simogatni, sikítani, fájdalmat okozni, megnevettetni, vagy a természet hangjait utánozni egyaránt képes – azért, hogy egy-egy darabot a leghitelesebben tolmácsoljon.

Péntek

Gyerekként ismerhettük meg a Homeland című sorozatban, Christopher Nolan Csillagok között című filmjében jutott fel a vászonra, de csak 2017-ben robbant be igazán, amikor eljátszotta a Szólíts a neveden! egyik főszerepét. Most a Csodálatos fiúban remekel a mozikban, az Uránia pedig ennek örömére újravetíti első komolyabb sikerét is!
Lily Allen felfedezettje, a brit zongorista-énekes-dalszerző – aki a kritikusok szerint kapocs Eltohn John és a Coldplay között – először ad önálló koncertet Magyarországon.


A bunkertúra idehaza teljesen egyedülálló programcsomagot foglal magába: Magyarország valaha volt legnagyobb gyárának 1944-es eseményeit mutatja be négyórányi programot nyújtva, II. világháborús építésű óvóhelyek meglátogatásával. A Csepel Művek területének felfedezése mellett a vendégek átfogó képet kapnak a korabeli légoltalomról, az óvóhelyek gépészeti berendezéseiről és a történeti eseményekről (az óvóhelyek építéséről, a gyárat ért II. világháborús légitámadásokról és így tovább).

A független színházi szféra ismert dívája, a Katona József Színház társulatának egyik oszlopos tagja, egy rendező, aki a brit improvizációs technika magyarországi meghonosítója és egy dramaturg-író összeállnak, hogy létrehozzanak egy újabb előadást. Részben rögzített, részben improvizációs, de mindenképpen más és más minden este.

A házigazda Ladánybene 27 évtizedes hagyományt ápol a februári Marley tribute koncertekkel. A tisztelgés valamikor 1995-96 környékén kezdődött, egy Bob Marley emlékére készített albummal, melyet az évek során számtalan hatalmas LB-Marley buli követett a Sziget Fesztiválokon és később az A38 Hajón. Ezen az estén kizárólag a reggae királyának dalaiból játszik a zenekar!

Szász Attila és Köbli Norbert, a Félvilág, A berni követ, valamint az Örök tél alkotópárosa ismét egy, az előző évszázadbeli háborút/a magyar nemzet sorsát nagyban meghatározó eseményt dolgoz fel. A “romantikus történelmi thriller”-ként definiált Apró mesékben ugyanakkor a Don-kanyarban vívott harcok csak kontextusként, történelmi díszletként funkcionálnak, a hangsúly a Kerekes Vica által játszott nő és szeretője, Szabó Kimmel Tamás kapcsolatán lesz – akiknek kapcsolatát eléggé megbolygatja a frontról hazatérő férj, Molnár Levente.

Az Oscar Mulero-féle iskola egyik éltanulója, a technó szebb oldalát a sheffieldi hangzásokkal ötvöző DJ-producer első hazai fellépése több szempontból is különlegesnek ígérkezik. Egyrészt, mert ritkán vállal live act fellépést klubokban, főleg úgy, hogy utána még egy másfél órás szettet is játszik, a műfaj rajongóinak legnagyobb örömére. Másrészt, a Fallen Ethics kiadó alapítója hipnotikus, mély és funkcionális zenéi alapján elég erős szezonindításra lehet számítani.

Szombat

Február 9-én latin-amerikai hangulatban érkezik a következő Yoga Brunch, hiszen ezúttal a Terezában lesz lehetőséged részt venni egy hatvan perces flow jóga gyakorláson, majd kipróbálni a mexikói konyha vegán fogásait. Három erős írói pályakezdés, három nő, akiket 2018-ban a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjra jelöltek. Csepelyi Adrienn a férfias fociközegben mesélt rajongásról, a vidékről és a felnövésről, Donáth Mirjam az amerikai álom végéről, hazaköltözésről és idegenségről írt, míg a Margó-díjjal jutalmazott Mécs Anna családról, írásról és korosztályos kérdésekről beszélt első kötetében. A Hadik Brunch-on összeülnek, hogy pályakezdésről, hatásokról és ellenhatásokról, valamint a női nézőpontról beszélgessenek.
Tizedik születésnapját ünnepli a KávéBár Bazár, a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye. Ezúttal még nagyobb helyszínre, a Millenáris Park B csarnokába költöznek, ahol számos kiállító és szakmai program várja az érdeklődőket, a belépő pedig tartalmazza az egész napos kávékóstolást, valamint borok és párlatok kóstolását is.

Most szombaton negyedik alkalommal rendezi meg a Szimpla Kert saját bolhapiacát, ahol mindenféle régi csecsebecsét beszerezhetünk, kezdve a mesekönyvekkel, a kerámiákon át, egészen a teáskészletekig vagy a szőnyegekig. A Flying Bird Teahouse bevezető kínai teakurzusán a rövidebb elméleti részt egy hosszabb, gyakorlat centrikus rész követi. Megismerheted az egyes tea típusokat (fehér, zöld, oolong, vörös/fekete, puer), és a termőterület és feldolgozási mód szerint elkülönülő teafajtákat. A gyakorlati szakaszban a kínai kungfu teakészítés eszközhasználatát és formai lépéseit sajátíthatod el, minden típusból legalább egy fajtát elkészítve, hogy megtapasztalhasd az illatokat és ízeket befolyásoló főzési paramétereket.
Február 6-10. között, immáron nyolcadik alkalommal nyerhetünk betekintést a finn filmes kultúra legjavába, hiszen a Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba. Az idei eseményen az érdeklődők megismerhetik, milyen a mozgó szauna élménye, részt vehetnek egy igazi finn heavy metál partin, no és persze több alkotó is tiszteletét teszi a vetítések utáni programokon és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szervezett mesterkurzuson.


A szervezők hagyományteremtőnek szánják e téli programot: céljuk, hogy a kórusmuzsikát kedvelő és énekelni vágyó közönség a szürkébb hónapokban se maradjon hangok nélkül. 6 koncertteremben, 37 koncerten közel 200 torokból csendül fel az ének ezen az egész estés kulturális eseményen! Az est folyamán ismét lesz közös daltanulás, valamint a nyárról már jól ismert és elmaradhatatlan záródal-éneklés, amely a végső akkordja lesz a téli programnak is. A fesztivál külön erre az alkalomra írt hivatalos záródalát énekelhetik együtt a jelenlévők.
Délibáb gondolatébresztő a magunktól megfogalmazott és kívülről ránk szabott kulturális és politikai valóságok küzdőterén. A kortárstánc megsemmisítése és pusztulása, a tehetetlenség és a kiszolgáltatottság állapota, hitvesztés, kudarc, a mozdulat halála. Mindennapi érzéseink és elképzeléseink megkérdőjelezése. Ebben a fiktív (?) térben csikarnak ki végletes helyzeteket magukból és egymásból a nehézkedéssel küzdő előadók.

Vasárnap

Február 10-én, Magyarországon először rendezik meg a Vegan Spa Brunch-ot Steiner Kristóf vezetésével. Az esemény során kötetlen beszélgetésen keresztül ismerheted meg a spa filozófiát, közben pedig Steiner Kristóf vegán csemegéit is megkóstolhatod.

Az Art+ Cinema korábban is havi rencerésséggel adott otthont diavetítéseknek, 2019-ben azonban 65 éves a Diafilmgyártó Kft.és jogelődje, az idei vetítéssorozat tematikája erre az évfordulóra épül. A február 10-i vetítésen az alábbi mesék kerülnek vászonra: Hófehérke és a hét törpe, Békakirályfi, Óvoda az őserdőben, A Hókirálynő, Pöttyös Panni, A néhai bárány.

A mangalicatermékek mellett kiváló magyar portékákkal, zenekarokkal, gyerekprogramokkal, élőállat-kiállítással, helyben sült mangalica ételekkel, egészben sült malaccal, borokkal és pálinkákkal, valamint az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket.


A brit duó folkos-akusztikus, fülbemászó dalairól eszünkbe juthat Ed Sheeran és Passenger is, de a Mumford & Sons rajongói sem fognak csalódni, ha bizalmat szavaznak nekik. A tengerentúlon már nagy ígéretnek számítanak, így talán most utoljára láthatjuk őket ilyen intim környezetben.
Egy nagyszerű dalszerző-előadó, Peter Gabriel felfedezettje két évvel ezelőtti A38-as fellépése után új lemezzel a hajón! Egy laza hobó, aki nem mellékesen igazi hangszeres tehetség: a dobon-zongorán-gitáron egyaránt remek Charlie Winston nemrégiben megjelent, ötödik, Square 1 című lemezét mutatja majd be. Az estet Hangácsi Márton koncertje vezeti fel.