Ma kaptuk a hírt, hogy a napokban elkezdődnek a Városliget Nagyjátszóterének munkálatai a park dél-keleti részén, a Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen, több mint 13 ezer négyzetméteren. Integrált és korosztályokra bontott játékelemeit ősszel vehetik birtokba a gyerekek.

Összesen hét új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben, melyek közül az első és egyben a legnagyobb munkálatai kezdődnek meg a napokban. Másfél méter magas kerítés veszi majd körbe öt bejárattal, és speciálisan úgy lesz kialakítva, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhassanak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon figyelhetik őket. A koncepcióban a „játszva tanulás” elve is tükröződik: a tervek szerint lesz egy nagy felületen kialakított homokos-vizes játszórész, amiből előásható fosszília-másolatok ösztönzik tanulásra a kicsiket. Egyes csúszdák kiírják majd, mekkora sebességgel suhannak rajtuk, illetve a homokos rész egy elkerített pontján ugrótávolságot is lehet majd mérni, a kijelző ekkor a pontos táv mellett a hasonló távot ugró állatot idéző grafikát is megjelenít.

A szenzáció egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse PálLéghajó című festménye inspirált. Szép gesztus, hogy a fogyatékkal élő gyerekekre gondolva számos integrált játszóeszközt is telepítenek a parkrészre, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni. Az illemhelyek is integráltak és gyerekbarátak lesznek, pelenkázásra, szoptatásra alkalmas részekkel.

A tervek szerint a Nagyjátszótér mellett kap helyet egy úgynevezett Terepjátszó, ahol lesz mászószikla, skateboardpálya, mászófal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Egy félreeső részen (ún. Téröblözetbe) kerül egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok.

A tervezési folyamatban pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok mellett gyermekek (Városligeti Ifjúsági Tanácsadó Testület tagjai) is részt vettek, akik az alábbi promóvideóban is megszólalnak. Ezen egyelőre sok gumiborítás látszik, de az ígéret szerint a munkálatok során a parkrész zöldfelülete teljesen megújul, aljnövényzetét rehabilitálják és új, ligethonos fákat is ültetnek.