Gasztró

Újra kávézhatunk a Párisi Nagyáruház Lotz-termében

Fotó : Hirling Bálint / WLB

Szép lassan újra megtelik élettel az Andrássy út ékköve, a 2017-ben bezárt Párisi Nagyáruház. Előbb az Andrássy Élményközpont költözött be az egykori Divatcsarnokba, vele együtt pedig a napokban megnyitó Avatar élménykiállítás, december vége óta pedig a Café Parisi is megnyitott a gyönyörű Lotz-freskók alatt az első emeleten.

A korábban itt működő Book Café az Alexandra könyvhálózathoz tartozott, és Budapest legszebb kávézójaként tartottak számon. Lotz Károly csodálatos falfestményei, antik gyertyatartók, aranyozott stukkók alatt egy barokk kastélybelsőt idéző enteriőrben kortyolhattuk a kávénkat a könyves cég 2017-es bedőléséig, mikor a könyvesbolttal együtt a vendéglátóhely is bezárta kapuit.

Fotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A palota még 1885-ben épült kaszinónak, a századelőn vásárolta meg a híres óbudai textilgyár tulajdonosa, Goldberger Sámuel, hogy létrehozza benne a város első igazi nagypolgári nagyáruházát. Az átépítéskor került rá a szecessziós homlokzat, de a bálteremként funkcionáló hátsó terem freskóit meghagyták, szerencsére. A szocializmusban államosították az üzletközpontot, és Divatcsarnok néven működött 1999-ig.

Párisi Nagy Áruház
  • 1061 Budapest, Andrássy út 39.

Ma az osztrák tulajdonban lévő épület felső szintjén irodák vannak, legfelül a 360 bár, alul pedig az Andrássy Élményközpont – Future park interaktív, gyerekeknek szóló ismeretterjesztő kiállításai kaptak helyet. A bérlők közé csatlakozott be december 26-án a Café Parisi a Lotz-teremben, visszavarázsolva a kávéházi hangulatot csodálatos enteriőrbe.

A körasztalok a sajtótájékoztató kedvéért lettek elhelyezve, amúgy kisebbek állnak a vendégek rendelkezésére.Fotó: Hirling Bálint / WLB

Lényeges változásokat nem észleltünk a kávézóba belépve, ami egyáltalán nem baj, hiszen korábban is épp eléggé lenyűgöző volt. Zsolnay-porcelánokban tálalt francia stílusú reggelik, sütemények, torták, szendvicsek, saláták, Julius Meinl kávé várják az érdeklődőket, és persze a ragyogó mennyezetfestmények és elegáns csillárok, amelyek alatt tényleg kivételesnek tűnik minden pillanat. Az üzemeltetők a jövőben rendezvényeket, programokat, esküvőket is szeretnének szervezni az impozáns helyszínen.

Café Párisi
  • 1061 Budapest, Andrássy út 39. (Párisi Nagyáruház I. emelet)
  • H-V: 09:00-21:00