A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum eddig még soha nem látott felvételeket talált a magyar költőóriás temetéséről, mely pontosan 100 éve, 1919. január 29-én volt.

"A pontosan 100 évvel ezelőtt lezajlott nemzeti gyászszertartást a korabeli filmhíradó kamerája örökítette meg és nemrég előkerültek a kameranegatívok. A most beazonosított filmanyag nemcsak hosszabb, mint az eddig ismert képsorok, hanem minőségben is hatalmas előrelépést jelent a korábbiakhoz képest. Az egyedüliként ismert eredeti kópia ugyanis az akkori labortechnikai problémák miatt szinte élvezhetetlenül sötét volt, és így került be a mozikban is vetített filmhíradóba. Sokáig úgy tudtuk, csak ez a gyenge minőségű anyag maradt ránk Ady Endre temetéséről." – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében.

A raktárrendezések során előkerült tekercsek ismeretlen eredetű kameranegatívok, az Ady-temetés is több darabban került elő, szétszabdalva, ráadásul különböző helyekről. A vágatlan filmanyagokat két operatőr készítette, egyikük a Nemzeti Múzeum lépcsősorának tetején állt, a másikuk lejjebb.