Január utolsó előtti hétvégéje alatt lesz többek közt Ascher-rendezte bábszínházi bemutató, vegán piac, ruhavásár, egyestés fotókiállítás, premier előtti vetítés, és persze több kihagyhatatlan parti is. Mi pedig utat mutatunk, hogy melyikért hova menj. Találkozzunk mindenhol!

Csütörtök


Az interaktív zenei játékok célja az óvodás korú gyermekek zene iránti érdeklődésének ébrentartása, improvizációs készségük kibontakoztatása, hétköznapi tárgyak (légycsapók, óriás csipeszek, óriás gombok, színes sálak, kendők) zenei környezetbe helyezése a fantázia, a kreatív gondolkodás által. A programban a Tesz-vesz muzsika koncepciója él tovább.
2019 egyik első új hazai söre, egy 9,8%-os baltic porter a Soroksári úti főzdéből kerül ki, de mellette még öt másik Fehér Nyúl-főzetet (Pils, APA, IPA, RAFA, Barley Wine) is csapra vernek majd.
Varsó, 1975. Ryszard Kapuscinski kiváló veterán újságíró, idealista, a vesztes ügyek és forradalmak barátja. Az újságíró meggyőzi főnökét, hogy küldje el Angolába, ahol véres polgárháború tört ki a század függetlenségének előestéjén. Az újságíró öngyilkos utazás során jut el a polgárháború közepébe, ahol szemtanúja lesz a háború mocskos valóságának, és felismer egy számára addig ismeretlen érzést, a tehetetlenséget.


A Tudósok-frontember drMáriás által "pimasz, őrült, szenvedélyes, és nagyon-nagyon eredeti (avantgárd rock)zenekarként" jellemzett Ricsárdgír nyolcadik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül, vendégfellépőkkel, nagyon régi és annál is újabb dalokkal. Emellett fellépnek még a kedvenc együtteseik, a senkihez sem hasonlítható Gustave Tiger és a Rock Band For Old Men is!
Január 17-én indul az első The Grand Budapest Film Festival, egy két napos rendezvény, amelynek célja a nemzetközi független film ünneplése, és hogy teret adjon azoknak a filmeknek, akiknek bár kisebb a költségvetése, egy fontos történetet mondanak el. A program műfajilag, stílusban és témában is változatos filmeket fog bemutatni, a világ különböző pontjairól.
A Láthatáron Csoport a korszellemnek megfelelően újraéledő nőügyi értesítővel összefogva bemutatja friss, és a szlovén fővárost, Ljubljanát is megjárt előadását egy kasztráló anyáról és két lánytestvérről, akik nem tudták szeretni egymást. Kincses Réka nemzeteken átívelő darabját Szabó „Queendom” Veronika rendezte és Feuer Yvette, valamint Alida Bevk adják elő.


A MegfigyelőkKelemen Kristóf harmadik rendezése a Trafóban. A Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk és a Pálinkás Bence Györggyel közösen készített Magyar akác után ismét a magyar társadalom működése kerül munkája fókuszba, a közelmúltnak egy olyan fejezete, amelyről még sokaknak vannak saját emlékeik. Emlékek, amelyekhez könnyen találhatnak kapcsolódási pontot a fiatal generáció tagjai is.
„Jó egy évtizede már, hogy Kovács Gerzson Péter figyelme a rá jellemző elemi és őserővel a jelen torz panoptikuma felé fordult. …Fanyar iróniával, értéssel, megértéssel veszi kézbe, forgatja, tartja a fény felé napjaink alakjait, tekintet nélkül osztályra, élőhelyre, (társadalmi) súlyra” – írta Halász Tamás a Déjá Vu Lábán nominációjában. A Bankett, az Örökélet termékek, a Diverzity, a Déjá Vu és a Ratville társadalomkritikus darabjainak sorába illeszkedik ez a produkció is.

Péntek


A jódos-sós gyógyvíz az egész országban ritka. Budapesten a XX. kerületen kívül máshol nem is találni, pedig nőgyógyászati problémákra is jó. A tavaly decemberben újranyitott Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdőnek egyelőre csak a belső fedett részlege látogatható, de az abszolút felveszi a versenyt a belvárosi fürdőkével. Arról nem is beszélve, hogy a lokációt tekintve kicsi az esélye, hogy hosszúhétvégéző, alkoholgőzös, hangoskodó turisták lepik el, ami a Gellértben és a Széchenyi fürdőben gyakran megesik.
Már januárban sor kerül a téli szezon legnagyobb sörünnepére, amin több mint harminc hazai és nemzetközi sörfőzde tételei, szakmai előadások, workshopok, koncertek, és neves éttermek sör-étel párosításai várják a komlószeretőket. A fesztiválon ráadásul egy újvonalas versenyt is elindítanak, ahol a hazai sörfőzdék kifejezetten a téli időszakra készített söreikkel nevezhetnek. 
Bemutatkozik a FIRST The Craft Beer új, limitált főzetekből álló sorozata, a Travel Series, melyben testet öltenek a sörfőzők utazásainak tapasztalatai, élményei és történetei. Az elsőként érkező Evergreen IPA egy friss, gyümölcsös IPA, mely akár az egész estéd kísérője lehet, hiszen könnyen iható, mégis tartalmas sör.

Ady Endre halálának centenáriumán Buda Attilával, Zeke Zsuzsannával és Herczeg Ákossal, a Várad, Holnap, Ady lapszám szerzőivel beszélget Pataky Adrienn szerkesztő. Utána a Resti Kornél zenekartól hallható néhány vers megzenésítve.
Karlheinz Stockhausen a Kontakte című (zongora, ütőhangszer quadro elektronika) művét felhasználva 1961-ben huszonnégy egyéb szereplővel (karmester, rendező, utcazenész, akcióművész, festőművészek, színészek, rendező, világosító, újságárus, ruhatáros, stb.) létrehozott egy egész estés “zenei színház” (musikalisches Theater) előadást, egy Fluxus happeninget. Ez lett az Originale (azaz Eredetek). A Kontakte-t 2018 júniusában játszotta először három fiatal magyar zenész a Zeneakadémián. Úgy érezték, ezt a tudást felhasználva, létrehozhatják a happeninget is, sok, lelkes művész részvételével. Az estén mindkét művet bemutatják.

A Recorder által "a The Vines magyar rokonaként" jellemzett lo-fi garázsrockos-grunge-os The Beans végre elkészült a 2016-os Glitch folytatásával, amit két hasonszőrű zenekar - a zajrockos-punkos Eyes On U és a henye garázspunkos Fat & Cute - társaságában be is mutatnak.


A Warehouse Music kiadó alapítója klasszikus rave gyökerekből származó producer, akinek zakatoló dobmunkái és nyers szintetizátorhasználata olyan előképeket idéz, mint az Underground Resistance, Head High vagy Robert Hood. Évek óta sorra adja ki a tánctér izzítókat a house és techno különböző árnyalatai között evickélve. Ráadásul a megszokott két-három órás szettek helyett nyitástól zárásig játszik majd, így egy igazi all night long élményre érdemes számítani.

A Technokunst tavaszi szezonjának első vendége a Lobster Thereminnél megjelentetett zenéivel alapozta meg hírnevét, majd 2016-ban Cleric-kel megalapították a Clergy kiadót, és Works Unit néven elkezdtek közösen (is) fellépni. Reflectől szólóban a szervezők szerint egy "sallangmentes, tiszta és szórakoztató szettre" érdemes számítani, amit melegen ajánlanak mindenkinek, aki "a klasszikus DJ munkát preferálja a pultban".

Szombat

Téli dűnék, forralt bor, Gasztrosétány farsangkor! Avagy nem telhet el tél a jól ismert Etyeki Piknik nélkül, ahol tüzes és gőzölgő italokkal, toros ételekkel és igazi mulatsággal búcsúztathatod az év eleji melankóliát.
Január 18-án és 19-én Indieland Showroom az Aurórában! A ruhavásáron megvásárolhatóak lesznek egyedibb, kézzel válogatott női és férfi indie-vintage second-hand ruhák, bundák, kabátok, őrült darabok és csúnya pulcsik is.
Ötven éve, 1968-ban hunyt el Hamvas Béla esszéíró, filozófus, a magyar kultúra egyedülálló alakja. A Rejtett történetek kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok egész napos eseménysorozattal idézi meg Hamvas Béla szellemi örökségét. Lesznek majd különleges tárlatvezetések, felolvasószínházak, kerekasztal-beszélgetések, előadások és még A Nevezetes Névtelen című dokumentumfilmet is levetítik.

A Süsü, a sárkány legendája lett több generációnak. A bájos mese mélyén egy fontos és ma is erősen aktuális figyelmeztetés rejlik: aki nem olyan, mint én, az MÁS; az nem biztos, hogy ellenséges, sőt, az sem biztos, hogy más, mint én. Hasznos, ha ezt már gyermekkorban kezdik a gyerekek megsejteni vagy megérezni, esetleg megérteni Minden idők egyik legnagyobb hatású – progresszív rock – zenekara, élén a fuvolás-énekes Ian Andersonnal az ötvenedik évfordulót egy jubileumi turnéval ünnepli, újra eljátszva legnagyobb slágereit.

A Vittula falai egy este erejéig egy igazán egyedi fotókiállításnak adnak otthont. A Notorious Reflexes két fiatal és roppant tehetséges fotós, Leroy Drevdal és Erődy Kristóf sok éves munkájából szemezget, mely segítségével a város egy sokak számára ismeretlen arcát mutatják be: az underground közösség egyszerre hedonista és drámai mindennapjait.

Felix Van Groeningen, az Oscar-jelölt Alabama és Monroe rendezőjének első angol nyelvű filmje, amely az Uránia vásznán január 19-én premier előtt látható, szokatlan nézőpontból mutatja be a drogfüggőséget. A filmben nem csak a beteg, de a közvetlen hozzátartozók nézőpontját is megismerjük. A Csodálatos fiú egyszerre két bestseller, David és Nic memoárja nyomán készült.

A Shogun Audio és az Elevate kiadók alapítója nem először tér vissza Budapestre, de egyrészt minden eddigi szettje emlékezetes volt, másrészt egyike a legtechnikásabb lemezlovasoknak, aki ha kell egyszerre három lemezjátszót is bevet a siker érdekében – így nem csoda, hogy minden alkalommal le tudja nyűgözni a közönségét. A BBC Radio 1 dobbasszus-helytartója ráadásul most egy különösen hosszú, három órás szettel készül.

Vasárnap



A legnagyobb ünnep a temetés volt a századforduló környékének Budapestjén. A
Hosszúlépés. Járunk? 19. századi sétáján minden más megvilágításba kerül, amit korábban a halálról, az elmúlásról, vagy éppen a híres történelmi személyiségek temetéséről képzeltünk. Kiderül, hogy miként vált egy 1860-ban agyonlőtt egyetemista sírja az 1848-as nemzeti ellenállás jelképévé, miért látogatta egy híres hölgy haláláig a már 13 évvel korábban felállított sírkövét, vagy hogy hogyan temethették el100 év alatt 5 alkalommalSemmelweis Ignácot, a magyar anyák megmentőjét.

Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca, a Vegan Sunday Market 2019-ban is visszatér. Január 20-án nem csak olyan különlegességeket lehet majd vásárolni, mint az organikus nyers vegán fermentált sajtok, nyers sütemények, kézműves vegán szappanok, magvas szeletek és még sok más. Emellett lesznek még főző workshopok, kerekasztal-beszélgetések és előadások is.

A hétvége mindkét napján mexikói brunch-csal várják az egész családot a Terezában, a tostádák és quesadillák kísérőjeként a kisebbek örömére levetítik a Coco című mesefilmet is.

Neil Gaiman kortárs Jancsi és Juliska parafrázisként is olvasható regényében Coraline vágyai – és a szerző féktelen fantáziája – egyre bizarrabb helyzetekbe sodorják a főhőst. A két világ különös egyformasága, a mellékszereplők groteszksége, a gombszemű másik szülők vonzó félelmetessége mind olyan motívumok, amelyek egy, a képzeletünket végletekig megmozgató műfaj, a bábszínház után kiáltanak. Ascher Tamás rendezése a Budapest Bábszínházban, ahol "a báb nem korosztály, hanem műfaj"!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=VwccGC6kdPQ


A béke a slow-life (azaz lassabb élet, kevesebb fogyasztás), és a meghittség kulcsa. Egy pár puha zokni, egy bögre tea, egy jó társaság, és minél több gyertya – a dánok szerint erre van szükségünk a boldog élethez. A hygge rengeteg mindenről szól, fontos része a fenntartható, a jelenben élő életmód, a környezetünk és önmagunk megbecsülése is. A Happier Earth Project workshopján a hygge jegyében alkothatunk, ehhez mindössze egy már megunt ruhadarabot kell magunkkal hoznunk, amit feldobnánk némi textilfestékkel. A szervezők forró itallal és házi sütivel is készülnek.
Január 18. és 20. között három napon át ismét minden az unikornisokról szól majd a SUGAR! Shopokban, ezúttal ráadásul két unikornisos termék vásárlása esetén tetkóval is megajándékoznak mindenkit. Bár az akció mindkét üzletre érvényes, a kínálat különböző lesz, ezért érdemes lesz belesni a belvárosi és az újpesti SUGAR!-ba is.


A tizenhét éves makói fiatalember egy szó angol tudás és egy cent nélkül elindul Amerikába. Huszonkét évesen már szenátor, felküzdi magát a leggazdagabb amerikaiak közé, megépíti New York első felhőkarcolóját, megteremti a modern újságírást, perli Amerikai elnökét, küzd a sajtószabadságért és a demokráciáért.