Budapest két hétre a tánc fővárosa lesz: 24 előadást és 9 premiert nézhetünk meg a táncfesztiválon, február 15-től március 2-ig hazai bemutatókra, külföldi és hazai előadókra, formabontó előadásokra számíthatunk.

Közép-Európa egyik legnagyobb tánceseményét rendezik meg a Millenárison, az idei fesztivál pedig amiatt is különleges lesz, mert február 15-én nyílik meg a Nemzeti Táncszínház új épülete, amely a budapesti Millenáris Parkban kapott helyet. Így két héten keresztül Budapest válik Közép-Európa egyik legnagyobb tánceseményének helyszínévé, összesen 24 előadással várják a szervezők a közönséget.

Az egykori ipari épületet kifejezetten táncelőadásokra tervezték át, így a táncműfajt speciálisan kiszolgáló játszóhelyen mutathatják be az együttesek produkcióikat. A színház nagyteremében 368, míg kistermében 120 néző foglalhat helyet. A ZDA – Zoboki Építésziroda által tervezett, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben kiemelkedőnek számít a pillérek nélküli előcsarnoki tér felett ’lebegő’ kisterem a maga 1500 tonnányi vasbeton szerkezetével.

A fesztivál nemzetközi sztárvendégei a BJM - Les Ballets Jazz de Montréal, akik

Leonard Cohen dalait öntik mozdulatokba. A svájci

Philippe Saire, a kísérleti koreográfia és a képzőművészet egyik kiemelkedő alakja két előadással érkezik Budapestre. A kortárs tánccal átszőtt hip-hop formanyelvét használó

Company Wang Ramirez elsőként látogat hazánkba. Ezeken kívül öt nagy hazai együttes bemutatóját is megnézhetjük.

A Táncfesztivál a Győri Balett legújabb, a Passage címet viselő premierjével indul. A Kecskemét City BalettA kaméliás hölgy örök klasszikusát és Verdi operáját egyesíti a tánc formanyelvével. A Miskolci Balett Truman Capote kisregényét és az Audrey Hepburn főszereplésével készült filmet veszi alapul az Álom luxuskivitelben című bemutatójához. A Székesfehérvári Balett Színház és a Juronics-féle Szegedi Kortárs Balett sem maradhat előadás és szereplés nélkül. Maga a Budapest Táncszínház pedig Zachár Lóránd darabját mutatja be, amelyet Bulgakov és Chagall munkássága inspirált.

A balett kedvelői sem maradnak műsor nélkül: a Magyar Nemzeti Balett Turning point című gálaműsora az együttes klasszikus repertoárjából ad válogatást, míg a Threestyle című új modern estje három meghatározó koreográfus-egyéniség (Hans van Manen, Sharon Eyal, William Forsythe) munkáját mutatja be.

Egy néptáncprodukció is szerepel a fesztivál műsorán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a magyarság híres történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit idézi meg. Ezeken kívül még helyet kap Cuhorka Emese és Molnár Csaba közös darabja, Goda Gábor Cseppkánonja, valamint a Forte Társulat V. Vonósnégyes/ Concerto című műve.