Budapest

Hőtérkép mutatja meg a főváros „legbiciklisebb útvonalait” – erre bringáznak a legtöbben Budapesten

Fotó : Magyar Kerékpárosklub
Magyar Kerékpárosklub, bicikliutak, hőtérkép
Bréking

A 2018-as Bringázz a Munkába kampány résztvevői segítségével létrejött Budapest bringás útvonalainak hőtérképe. Ezzel az egyik cél az is volt, hogy felmérjék a kerékpáros igényeket.

A Kerékpárosklub által több mint tíz éve létrehozott Bringázz a Munkába kampány  ideje alatt (a 2018. május 14. – június 10. közötti időszakban) a Bike Citizens alkalmazás segítségével több ezer kerékpáros tekerését mérték le, ezek alapján összesített hőtérképek is készültek. A hőtérkép alapján látszik, hogy milyen útvonalakon haladtak a résztvevők, amely segítségével a biciklis fejlesztési igényeket is jobban fel lehet mérni.

Fotó: Magyar Kerékpárosklub

A térképekből jól látszanak a városok népszerűbb biciklis útvonalai, melyek nem minden esetben követik az adott város úthálózatát. Budapesten például szembetűnő a kijelölt kerékpárutak és sávok népszerűsége, míg például a Nagykörút vékonyabb vonallal szerepel, mint amilyen fontos szerepet tölt be a város életében.

Fotó: Magyar Kerékpárosklub

Azt is ki tudtuk szűrni, hogy milyen kerülőutak, és tömegközlekedéssel vagy autóval nem járható alternatívák népszerűek a kerékpározók körében, hol lehet igény egyirányú utcák kétirányúsítására, vagy milyen sebességgel tekernek az egyes helyeken kerékpározók.” – olvasható a Kerékpárklub közleményében, akik három várost vizsgáltak, Budapesten kívül Debrecen és Székesfehérvár hőtérképe is elkészült.

Fotó: Magyar Kerékpárosklub

Minél zöldebb egy utca a képen, annál többen választják ahhoz képest, hogy hálózati szerepe szerint milyen közvetlen eljutást nyújt. Jól látszik, hogy a kerülőt jelentő, de kerékpározásra kijelölt infrastruktúrával rendelkező budai Varsányi Irén utca sokkal népszerűbb útvonal a Széll Kálmán tér és a Margit híd között, mint az autókkal telített, kerékpársáv nélküli Margit körút, ahol viszont több üzlet, vendéglátóhely és hivatal – vagyis potenciális úticél – működik.” (Forrás: Bike Citizens)

Fotó: Magyar Kerékpárosklub

A Magyar Kerékpárosklub szerint a városligeti Olof Palme sétány megszüntetése elleni érveink alátámasztását is segítette a hőtérkép: „a Ligeten keresztülvezető, fákkal övezett útvonal népszerűsége jól kimutatható, de több más útvonal kihasználtságának mértéke is jól látszik.”