Az Utazás a valóságon túlra – David Lynch: Small Stories / Kis történetek című kiállítás a Műcsarnokban egyben közép-európai premier is lesz.

A Budapest Fotófesztivál 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án David Lynch világhírű filmrendező Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása nyitja majd a Műcsarnokban, Lynch a filmművészeten kívül egyébként fotósként, festőként és zenészként is alkot.

A fesztivál nyitóeseménye a fotókban ugyanazt a sejtelmességet és különös hangulatot hozza, amiket filmjeiben is láthatunk. „Lynch egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó mód volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – a kultikus rajzoló Norman Rockwell-től a mai thriller filmekig.” – olvashatjuk a közleményben.

Ezeknek a szürreális képeknek a fotómontázs az alapjuk, és főleg portrék, illetve újraértelmezett reprók állnak a fókuszban. Ezek alkotnak egy hasonló tér- és időbeli egységet, mint a filmekben feltárt érzetek. Sok esetben itt is az álom áll a középpontban, valéamint a valóság és a tudattalan kapcsolata. A sorozat egyébként 2014-ben készült a párizsi fotóhónapra, a Maison Européenne de la Photographie-ra, és eddig mindössze három alkalommal volt látható.

  • Kurátor: Szarka Klára fotótörténész.

  • A kiállítás 2019. március 1-től június 2-ig látogatható.