Idén Jamie Oliver vagy Will Smith mellett a BBC, valamint a Vice figyelmét is Budapest kötötte le. Míg a külföldi sajtó egy része a főváros legjobb éttermeit listázta, addig mások a kőbányai pincerendszerről forgattak ismeretterjesztő filmet, sőt még azt is megértük, hogy egy The Tonight Show-os rap-performansz révén Józsefváros legyen az egyik legforróbb téma Amerikában. Összefoglaljuk, kik és hogyan vitték Budapest hírét a világban 2018-ban.

Kezdjük talán a legaktuálisabbal, egyúttal keretbe is foglalva a cikket (és az évet): januárban a Matador arra biztatta olvasóit, hogy ha nem vágynak éppen meleg, pálmafás szigetekre, akkor menjenek olyan helyekre, ahol ez az évszak éppen a legszebb, legjobb oldalát mutatja. Az európai helyek közül szemezgetett cikk listáján ott van Budapest is, azon belül is a Városligeti Műjégpálya, amely a 18. helyre került, Jorge Gobbi fotóján a kissé komor és hideg, de mégis látványos korcsolyapályát láthatjuk. Ezek után csoda, hogy most decemberben mi sem hagytuk ki a legjobb szabadtéri korcsolyapályákat összegyűjtő toplistánkból?

Gasztronómia terén biztosan nem lehetetett panaszunk a fővárosra: idén is rengeteg új és izgalmas hely nyitott, az Onyx-szal pedig Budapest megkapta az első két Michelin-csillagos éttermét. Valószínűleg Mészáros Ádámék díja is alaposan közrejátszott abban, hogy az Eater online foodie magazin (az Off Beat Budapest munkatársainak segítségével) 18 olyan éttermet ajánlott a Duna két oldaláról, amit érdemes kipróbálni. A gyűjtés pedig szerencsére igazán sokszínű lett, hiszen Huszár Krisztián művészi jelzővel illetett fámás fogásai éppúgy bekerültek, mint mondjuk az 1995 óta működő Café Kör, ami kapcsán a nyitás óta változatlan hangulatot emelték ki.

A Magyar Turisztika Ügynökséggel együttműködve a Vice pedig nem kisebbre vállalkozott, minthogy megpróbálja megragadni Budapest hangulatát, és ellátogatni a „legfővárosibb” helyekre. A magazin videójában Laura Jackson Londonból repült Budapestre, hogy megtapasztalja, milyen a budapesti életérzés és a gasztronómia. A magazin kisfilm alatti cikke pedig a fürdőkön, kávéházakon, magyaros ételeken kívül kitér Budapest kulturális és művészeti életére is, ahol bőven megfér egymás mellett az underground technó és számos galéria is.

A világ legnagyobb műsorszolgáltatója, a BBC idén májusban két ízben is foglalkozott a fővárossal: egyszer egy félórás adásban kalauzolták végig a hallgatókat Budapest, pontosabban a VIII. kerület éjszakai életén. Két "idegenvezetőjük", a több csináld-magad szerveződésben (UH Fest, Küss Mich, Élő-halott fanzine) is aktív újságíró, Puskár Krisztián és a Gustave Tiger énekesnője, Szurcsik Erika beszélt többet közt a cenzúráról, a punk rave-ek hangulatáról és a kísérletezés szükségességéről, valamint több szerintük izgalmas előadót is bemutattak. A BBC Travel pedig a Kőbánya alatt húzódó pincerendszerrőlforgatott videót, és megmutatta, hogy mi köze van például a sörfőzéshez.

De természetesen a gasztronómia, az urbanisztika vagy az underground mellett a sportnak is jutott szerep: hogy mást ne mondjunk, az idei futball-vb hivatalos klipjét is Budapesten forgatták. Ráadásul nem kisebb nevek bűvölik benne a labdát, mint Ronaldinho és híresebb futballzsonglőrök, de mellette feltűnik még Will Smith és Nicky Jam is. Nem mindennapi élmény volt olyan fővárosi helyszínek előtt látni őket, mint a Nagyvásártelep, a Hajógyári Sziget K-hídja és Óbuda egyik lakótelepe.

Ha pedig szóba került Will Smith, az egykori sötét zsarunál talán senki sem tett többet azért, hogy Budapest jó híre az országhatárokon túl is elterjedjen: nemcsak itt vette fel a legújabb számát, de táncolt a Széchenyi téren, lelkendezett a Frida-kiállításról, és mellékesen leforgatta a Gemini Man című következő filmje egyes jeleneteit is. De a "pucér szakácsot", Jamie Olivert is annyira rabul ejtette a főváros, hogy úgy nyilatkozott:  biztosan arra buzdít majd mindenkit, hogy mondjanak le minden előre tervezett utazást és inkább jöjjenek Budapestre, sőt, hamarosan a családjával is eljön majd hozzánk, hogy nekik is megmutathassa, amit látott.