Az egyik legkedveltebb karácsonyi kulturális termék A diótörő, és ha az Operaházba nem is jutunk el megnézni a balettet, a hozzá köthető produktumokkal kedvesebbé tehetjük az ünnepet. A Hattyú utcában sétálva már az utcáról feltűnik az egyedi, barokkos freskóval díszített üzlethelyiség, ahol Diótörő ajándékdobozokat vásárolhatunk.

Tóth Flóra Emese Párizs romantikájától lenyűgözve nyitotta meg bájos terasszal ellátott kávézóját a Hattyú utca-Batthyány utca sarkán még 2016-ban. A franciás sugallatok alapján kialakított Café Flore Matin et Soir most épp teljes felújítás és átalakítás miatt zárva van, de Flóra ennek ellenére sem pihen: pár házszámnyival odébb confiserie üzletet nyitott, nem is akármilyet.

Na de előbb tisztázzuk: mi is az confiserie? Flóra megrögzött franciafanatikus, és lelkesen magyarázta, hogy Franciaországban a cukrászdákat patiserie és confiserie kategóriákra osztják. A patiserie-hez a krémes cukrászsütemények és péksütemények tartoznak, míg a confiserie-hez minden tartós cukrászati termék a csokidrazséktól kezdve, a bonbonokon át a habcsókig, karamellekig és kekszekig (egy bolt persze kettő is lehet egyben).

A Les Cadeaux de Flore (ejtsd: lö kadó de flór, magyarul Flóra ajándékai) fő profilja pedig az ajándékdobozokba rejtett confiserie édességek lettek. Tavaly a kávézóban kísérleti jelleggel árusították az egyedi tervezésű Diótörő dobozokat, amelyek kirobbanó sikernek örvendtek. Idén ezeket fejlesztették tovább dizájnban, és erre épül a boltocska aktuális kínálata, amely szezonálisan változni fog. Egy fix termék azonban mindig kapható lesz januártól: a Marie Antoinette-kollekciónak keresztelt doboz, amely stílusában és tartalmában is meg fogja idézni a földi örömökkel favorizáló királyné hedonista világát. Leginkább a Sofia Coppola-féle film élénk hangulatát szerették volna átadni a kollekcióval.

A barokk-rokokó stílus pedig az egész enteriőrben visszaköszön, sőt, nem is pusztán visszaköszön, hanem egy az egyben abban lett megálmodva. Hasonló bolttal még nem találkoztunk Budapesten, olyan, mintha a Versailles-i kastély egyik szobájába tévedtünk volna be. Aranyozott stukkók, intarziás padló, a mennyezeten barokk freskó, a kirakatban türkizkék brokátfüggöny és Mária hercegnő jelmeze. A sarokban egy szépen feldíszített karácsonyfa, az üzletből egy tárolóhelyiségbe vezető ajtón a Versailles-i télikert fotója. A hangulat nagyon passzol a Diótörő-féle nagypolgári miliőhöz, amihez még ma is a legszívesebben kapcsoljuk az ünnepeket. A dizájn egyébként Tóth Barbara látvány- és jelmeztervező munkája.

A kézi rajzos Diótörő-grafikával ellátott, kívül-belül nyomott és kasírozott, pirosmasnis, arannyal prégelt kötészeti karton díszdobozokból négyféle kapható, az áruk pedig a beltartalomtól függően változik. A mézeskalácsot, cukros diót, sós karamellt, kandírozott narancsot étcsokiban, arany mogyorót, csokoládédrazsét, habcsókot variálják, és egy kivételével az összeshez jár egy 12 cm-es Diótörő-figura.