Továbbra is azon a véleményen vagyunk, hogy a Bazilika Advent a város egyik leghangulatosabb ünnepi helyszíne, így idén sem hagytuk ki, röviddel nyitás után körbejártuk, hogy milyen szolgáltatásokkal ételekkel/italokkal és kirakodókkal találkozhatunk. Érdemes-e innen vinni vásárfiát, mennyibe kerül a gyerekeknek a korcsolyázás, milyen időközönként vetítenek a Bazilika homlokzatára, ehetünk-e itt valóban finomat a ránk váró adventi hetek alatt.

Hiába tűnik úgy, hogy csak pár éve járhatunk forralt borozni a Szent István térre, immár nyolcadik alkalommal állítanak óriási karácsonyfát a Bazilika előtt. Az évek során pedig egyre inkább bővült, fejlődött a programkínálat, a kiállítók is sokan emellett a helyszín mellett tették le a voksukat. Nem csak frekventáltsága, hanem színvonala miatt is.

A Bazilika homlokzatán nem ritka a fényfestés: a monumentális szimmetrikus épület "adja magát", és idén sem marad el ez az attrakció. Sötétedéstől, vagyis 16:30-tól minden félórában vetítenek, 2 és 3D-s történeteket, a 3D-s szemüveget a vásárban is be lehet szerezni hozzá. A fényfestést a tér minden pontjáról jól lehet látni.

Szimpatikus a gyerekeknek tervezett korcsolyapálya is, melyet továbbra is ingyenesen vehetnek igénybe a kicsik, eszközbérléssel együtt, vagyis nem kell a városon át cipelni a korcsolyákat, helyben is megoldható. Sőt, hétvégén oktatást is tartanak, ami szintén díjmentes.

Egy-egy ilyen forgatagban mindig felmerül a kérdés: van-e értelme itt ajándékot, apróságot vásárolni? Nos, úgy látjuk, ügyesen megválogatott kiállítókkal dolgoznak, és egész sok különlegességet találunk a kis házikóknál, a miniatűr, kézzel összerakott babaházaktól egészen a kékfestett dorkókig. A kézműves árusok sokat tudnak mesélni portékáikról, s sok esetben maga a készítő is jelen van, így még személyesebb lehet a vásárlás.

Kedvenceink voltak például az ANA natúrkozmetikumok, a Lelkevan antik papírok, bélyegek, könyvek, szerelmes levelek segítségével készített ékszerek, Szabó Ilona Tiffany üveges és fotós pavilonja, ízléses lámpákkal, díszekkel és természetfotókkal,az Örökkék márka, akik antik nyomódúcokkal készítenek modern ruhákat, kiegészítőket kékfestő technológiával, a Naszvadi Kerámia Kisherces tematikájú kollekciója, az Urban Sidewalker Budapest grafikái, a pécsi Szendelbacher Bőrkesztyű standja, vagy az Allergia Design groteszk kollázsai.

A gasztrofelhozatal idén is hangsúlyos, gyakorlatilag a Bajcsy-Zsilinszky útig és a Nádor utcáig forraltborgőzben úszik minden. Amellett, hogy azért találkozunk a klasszikus fesztiválos "kondéros" kiállítókkal, szerencsére a Bazilika Advent inkább a minőségibb street foodra specializálódott és még meglepetéseket is tartogat.

A forralt bor sokféle lehet, sajnos sokszor az alkoholtartalommal már ne is számoljunk az elfőzés miatt, de a minőségi alapbor sem mindig garantált – elmondhatjuk, hogy a három különféle helyen kóstolt forró italok közül mindegyik repetázós fajta. Körülbelül 900 forintot fizetünk a 3 decis forralt borokért, ám ez a kávézókban, beülős helyeken sincs másképp, tehát ez az ár, meg kell barátkoznunk vele.

A DiVino négy standdal képviselteti magát, és profi boros lévén jócskán odafigyel a minőségre, forró italok terén is. A Christmas Bar egy emeletes kunyhó és a Zrínyi utca elején, balra találjuk. Náluk ízesített forralt borokat, forró csokit, rumpuncsot is rendelhetünk. Megtudtuk, hogy az áfonyás, epres, meggyes, szilvás italok lekvárok hozzáadásával érik el a gyümölcsös ízt, szóval nem kell tartanunk a mesterséges jellegtől. Sőt, cukor hozzáadása nélkül készült forralt bort is mérnek itt.

Az Unicum food and bar ajánlatai közül az Unicum szilvával turbózott forralt bort kóstoltuk – valódi a hütte érzés, két pohártól már szépen el lehet lazulni. Kérdezzünk rá az Unicum Jalapeno ajánlatra is, ha bátrak vagyunk. A név beszédes.

A Bazilika Adventen is bemutatkozik a Bocaccini street food, mely kis papírtálcára mért sajt és húsfalatokat jelent, szószokkal támogatva. A cevap és céklás szósz például elég jó kombináció. Gondoltak a csülköktől viszolygókra is, a Vegan Love is kiköltözött. A legizgalmasabbnak mégis a tradicionális zalaegerszegi prószás pultot tartjuk: pár perc alatt elkészül a full extrás (tejföl, sajt, bacon, lilahagyma) prósza, mely olyannyira laktató, hogy inkább két személyre ajánlunk egyet.

Helyben találjuk a lazacfüstölőt is – az omlós halhúst kérhetjük friss körettel, de akár lángosra halmozva is. Apropó lángos – szintén hottájuthatunk náluk, megannyi verzióban. A már említett Unicum barban Wossala Rozina által megálmodott fesztivál ételek közül rendelhetünk: burgert, kolbászt, curry wurst-ot, hurkát.

Ha édesség, akkor itt is találunk Raj Rachel-féle flódnit, de újhullámos négercsókok közül is választhatunk és a ChocoMe is külön pulttal készül. Akik desszertnek is inkább sósat csipegetnének, az Ez Sajt pultjához érdemes elindulni. Az összes itt található sajt laktózmentes és a legtöbb díjnyertes fajta: nekünk az Észvesztő, a Tiroli sas és a Selyem kecske lett a kedvenc. Kóstolónk alatt pedig azt is megtudtuk, hogy tavaly Antonio Banderas egész sokat időzött itt a srácokkal – akik nem ismerték fel a Picasso sminkben korzózó világsztárt.

Akiknek még a forró italok után sem volt elég a cukorból, Kató Néni kürtős standja lehet a végállomás: töltött kalácsokat árulnak itt, akár karácsonyi kiadásban is, a mousse és tejszín mellett mézeskalács feltéttel.

A Bazilika Advent az újév első napjáig, mindennap délelőttől 22:00 óráig várja a látogatókat.