A fővárosban mindig van hely még egy kézműves pékségnek, főleg ha egy olyannyira kovásztalan környéken nyit, mint a Mikszáth Kálmán tér. A Butter Brothers alapítója azonban másodszorra ennél többet szeretett volna, így született meg a sajátos modus operandi szerint működő The Hatchery, ami hétköznapokon árulja kelt tésztás finomságait és specialty kávéját, hétvégente pedig az alapkínálat mellett egyfajta keltetőként izgalmas – nem csak gasztronómiával kapcsolatos – projekteknek ad majd teret és lehetőséget. Hogyan? Elmeséljük.

Legutoljára elképesztően vajas és omlós kakaós csigája kapcsán dicsértük a Butter Brotherst, de a hazai kézműves pékségek között is kiemelkedőnek számító helyet azért is szeretjük, mert megmaradt szimpatikusan emberközelinek. Ahogyan az alapító Hagymási László fogalmazott, nem akart franchise-t csinálni belőle, vagy átállni a beszállítással járó tömegtermelésre. Végül mégis úgy alakult, hogy bérbe vehette a Krúdy Gyula utca 7. szám alatti üzlethelyiséget, ami történelemben mindig is pékségnek adott helyet. Ő pedig elkezdett gondolkodni, hogy mihez kezdjen vele. Másfél éves tervezés-gondolkodás után megszületett egy olyan projekt ötlete, ami egyszerre épít arra, amit eddig csinált, de sokkal több is annál.

A „keltető” elnevezés egyrészt utal a kelt tésztára, mint a kínálat egyik vezérfonalára: ezzel készülnek a különböző tekercsek, kosárkák, papucsok vagy a hamburgerzsömlék. László elmondása szerint fontos szempont volt, hogy a Butter Brothershöz képest teljesen más legyen a kínálat, így az ottani kedvenceket itt hiába keressük, van viszont helyette hasonlóan minőségi szilvás-fahéjas vagy málnás csiga, esetleg chorizós papucs, de a különböző zabkekszeikről is csak szuperlatívuszokban tudnánk beszélni.

De saját bevallása szerint a The Hatchery lényege nem a pékáru, hanem hogy részesei legyenek a környéknek, együtt fejlődjenek vele, egy alternatívát nyújtsanak az itt élőknek (és mindenki másnak) a napkezdésre. Ez pedig nem csak az árképzésen érződik (a legtöbb tétel nem kerül többe 400 forintnál), hanem az elrendezésen – a hamarosan elkészülő hátsó térben pedig több hosszú közösségi asztalnál költhetjük el a reggelinket.

Mindezt viszont csak hétköznap tehetjük meg, szombatonként ugyanis egyfajta inkubátor-üzemmódban működnek tovább. Ez pontosan azt jelenti, hogy befogadnak szimpatikus kezdeményezéseket, nem csak a gasztronómia területéről. Tehát ha úgy gondolod, hogy nálad senki sem tud jobb omlettet csinálni, megkeresheted őket, és egy napig a saját termékeik mellett a tieid is felkerüljenek a polcokra. Ők adják a stábot, a hátteret, és minden mást, neked csak a saját jól átgondolt koncepciódat kell hoznod – és végig ott lenni velük. De a már említett hátsó teremben lesznek kiállítások, koncertek, és különböző, kenyérsütéshez kötődő workshopok is.

Viszont ez utóbbiakra tavaszig még várnunk kell, a jelenleg próbaüzemben (vagy ahogy ők fogalmaztak, trash pékségként) működő hely ugyanis még nem nyerte el végső formáját. De ez ne tartson vissza minket, az ajtón kiszökő kávé és péksütemény illata úgyis be fog csalogatni minket is.