A Gellért-hegyen lévő Füge bolt és kávézó a tavaly novemberünk egyik nagy felfedezése volt. Most visszatértünk egy kihagyhatatlan süti-kávé párosra, és azért, hogy megnézzük, mi mindennel készülnek karácsonyra. Újra megbizonyosodtunk róla, hogy itt bármilyen extrább lakomához be tudunk vásárolni, de ajándékfronton is számíthatunk jóízlésükre. Már rendelhető a bejgli, de azok a helyben lévő, gourmet termékekből összeválogatott gasztroajándékcsomagok is, amik különféle témák mentén lettek megtöltve izgalmas szereplőkkel.

A Füge bolt és kávézóban tavaly novemberben jártunk először – úgy, mint aki felfedezte az x helyét a kincsestérképen. És tényleg valami ilyesmi történt – teljesen más okból érkeztünk a Gellért-hegy tetejére, amikor kíváncsiságból befordultunk a delikátboltba. Ekkor ért az első meglepetés: az üzlethelyiség minimum háromszor akkora, mint azt kívülről gondolnánk. És kell is a hely: a tulajdonos házaspár, Tamás ésAnnamari folyamatosan csordultig pakolja áruval, olyanokkal, melyeknek meleg szívvel tudjuk odaítélni a minőségi, gourmet, exkluzív, válogatott, kézműves vagy épp prémium jelzőt.

Déli gyümölcsök, aszalványok, kókuszvíz, aloe vera ital, háztáji szörp, szarvasgombás öntet, levek, Váraljai méz, olívabogyók, szőlőmagolaj, sonkák, szalámik, Marmorstein- vagy Pipacs-féle kenyerek, prémium csokik és alkoholos italok – szinte nem tudnánk olyat mondani, amit nem lehet beszerezni a boltban. Ez pedig egy szuper lelőhellyé teszi, bármilyen extrázott karácsonyi vacsorát is álmodtunk meg, de akkor is, ha valakit gasztroajándékkal lepnénk meg. Hiszen ha már ilyen sok izgalmas termék van a háznál, adta magát az ötlet, hogy csinos és bőséges ajándékcsomagokat állítsanak össze belőlük.

Így születtek meg azok az alapcsomagok, amit különféle tematikák szerint töltöttek fel tartalommal – a sörimádóknak szóló faládába például nyolc válogatott belga sör került, mellé pedig egy kis ropogtatnivaló. A "fekete" csomag alapját a szarvasgomba adja, amit önmagában és egy csipsz fűszereként is becsempésztek, hozzá pedig többek közt csokoládéba mártott mandula, Queen Bee méz és Roastworks kávé társul.

Aztán ott a "rózsaszín" csomag, amibe témába illő (erdei gyümölcsös) gintől kezdve epres Baileysen és aszalt gyümölcsön át Joe's Tea-féle teáig több nem mindennapi tétel is került. Tény, hogy ezek a csomagok nem olcsók, de ha előre tudjuk, mekkora összeget szánnánk egy ilyen ajándékra, ennek megfelelően is kérhetjük a ládika feltöltését.

Néhány termék megkóstolásához azonban egyáltalán nem kell kivárni a karácsonyt: a Füge nagyon jó tulajdonsága, hogy csemegebolt mellett kávézó/reggelizőként is működik. Persze itt is ugyanazzal a magas mércével mérnek mindent: a kávé a Madal pörkölőjéből érkezik, a pékáru egy része a The Millből, a szendvicsek alapja a Pipacs pékségből, a szendvicsbe kerülő sajt vagy sonka pedig a helyben lévő csemegepultból.

Akármit is választunk, valószínűleg nem fogunk tudni kikerülni egy szelet süteményt – főként mert színesen, gusztusosan és nagy tételben vannak prezentálva a pultban. Ezek java része nem szenved hiányt cukorban, vajban és lisztben (erősen ajánljuk a sajttortákat és tartokat), de egy elszeparált része tökéletesen mentes mindenféle allergén anyagtól (ezen a fronton a nyers golyókra szavazunk).

A sütemények és a karácsony keresztmetszetében pedig kiemelnénk a bejglit, aminek klasszikus és nyers vegán változata is rendelhető már az üzletben. Utóbbiból mazsolapéppel, bio rizssziruppal és citromhéjjal ízesített, aszalt almalapba töltött, mákos vagy diós verziót szerezhetünk be. És ha az ünnepek közeledtével nemcsak magunkra (és a hasunkra), hanem másokra is gondolnánk, szintén jó helyen járunk: a Füge a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ezüst fokozatú támogatója .