A Macesz Bistrót jól ismerjük, de a hely szerethető tulajdonsága, hogy folyamatosan képes megújulni. Teszi ezt úgy, hogy közben nem veszít önmagából: egyszerre épít a múltra, képviseli a jelent és kísérletezik a jövővel. Kevésbé talányosan fogalmazva: a Maceszba bármikor betérhetünk a nagy klasszikusokért: egy ludaskásáért vagy sóletért, de mellette egy ideje megtaláljuk azt is, ami sikkes és különösen keresett mostanában: közel-keleti, gyakran vegetáriánus fogásokat és szezonális, kísérletező ételeket. Utóbbiakat próbáltuk ki most.

Akármennyire is azt feltételeznénk a neve hallatán, a Macesz sosem volt kóser étterem, ám nyitásakor (2012-ben) mégis letette a voksát a zsidó konyha mellett. Ehhez azóta is bátran, kísérletezős módon nyúl hozzá – így lett például a szerény vacsorának számító ludaskásából egy csinosan komponált, némiképp újragondolt fogás. Az étlapon most is kiemelt szerepe van a zsidó ételeknek, ám egy bő fél éve megjelent valami más is.

Hummus, tabulé, bastilla, muhammara – szinte megelevenedik a Közel-Kelet, a maga mezzeszerű, színes falatkáival, fűszeres ízvilágával. Ezeket a tételeket a Macesz kibővült étlapján olvashatjuk, amelyen most jól elkülönítve találjuk a mindig kapható "maceszos kötelezőket" és a szezonálisan változó, bátrabb fogásokat. A konyha és az élén álló Tasnádi Ákos körülbelül fél éve kezdett el a keleties ízek felé is kacsintgatni, ennek az eredménye legújabban október közepén csapódott le egy őszi-téli étlap formájában. A friss ízek között ott vannak az éppen aktuális zöldségek: a sütőtök, a cékla vagy a paszternák, de ott vannak a teljesen újító ételek is, mint a lazac kölesrizottóval.

A magunk részéről már jól ismerjük a konyha zsidó vonalas gasztronómiai tudását, így most arra voltunk inkább kíváncsiak, mit hoznak ki a közel-keleties ízvilágból. Ezért előételnek rögtön mezzét választottunk: fűszerezett csirkehússal töltött marokkói tésztabatyut (bastillát – 1490 Ft) – ami egyszerre édes – a fahéj és a mazsola miatt – és sós. Kóstoltunk még szír paprikakrémet (muhammarát - 1490 Ft), amit pekándió, gránátalma és a mellé járó házi lepény egészített ki. Ezt egész este tudtuk volna enni – és ha csak borozni érkeztünk volna, valószínűleg meg is tesszük, de most a főfogásként érkező lazac, kecskesajtkrokett "céklafőzelékkel" és a szarvasgerinc megállított benne.

A Budaörsi Halpiacról beszerzett lazac a már emlegetett kölesrizottó tetején érkezett, ízébe a narancs és sáfrány hozott egzotikumot (4290 Ft). A "céklafőzelék" – akármennyire is menzásnak hangzik elsőre – tejszínben főtt céklakockákkal, élénk színével és a rajta terpeszkedő kecskesajtkrokettekkel maga volt a bisztrófogás (2990 Ft). A szarvasgerinc vadasmártása otthoni recept alaján készült, a házi tésztát pedig még egy kis pirított fenyőmaggal bolondították meg (5490 Ft).

Ha a Maceszban járunk, feltétlen hagyjunk helyet a desszertnek is, például azért, hogy megkóstoljuk a ház híres flódniját (1490 Ft). A rétegzett sütemény épp annyira tömény, amennyire annak kell lennie, de a mellé érkező lágy hab azért még ezen is képes enyhíteni. Habár nekünk ez az örök kedvencünk, a csinos lúdláb 2.0-val, illetve a narancslekvárral szolidan leöntött karamelltortával szintén nem lehet mellényúlni.

A Macesz jól működik, ha a családdal ebédelnénk vagy romantikusan randiznánk, de még akkor is, ha csak boroznánk egyet, és esetleg mellé csipegetnénk valami finomat.