Ha a falak mesélni tudnának – sóhajtunk fel sokszor – mennyi érdekes részletet megtudhatnánk a közöttük leélt életekről. Valami hasonlóra vállalkozott a Lechner Tudásközpont Híres emberek Budapestje cikksorozatával, amivel hétről hétre a homlokzatok mögé kukkantva ismerhetjük meg neves művészek, tudósok életét – egykori lakóházuk rövid történetén keresztül. Sőt, mostantól térképen is böngészhetjük a történeteket és fényképeket.

A városban sétálva néha ugyan egy-egy emléktábla emlékeztet a házak múltjára, és az egykor a környéken lakó hírességekre, ám így is naponta valószínűleg rengeteg olyan épület mellett haladunk el, amelyekről nem is sejtjük, micsoda történeteket őriznek. A Lechner Tudásközpont 2018 januárjában indult, minden szerdán újabb és újabb részlettel jelentkező cikksorozata a Híres emberek Budapestjét mutatja be az olvasóknak.

Ki tudja, vajon melyik budapesti házban született az anyák megmentője, Semmelweis Ignác? Vagy hogy hogyan került a Jókai-szalon az egykori Epreskertbe, és honnan indult Bujtor, Latinovits és Frenreisz pályája? Merre lakott élete egy szakszában Ady, Kosztolányi vagy épp József Attila? Ne adj isten, melyik házban és kik találták meg a zseniális Csontváry-életművet? A cikksorozat indulása óta megjelent 40 poszt és még több fénykép kép már nyilvános térképen is elérhető és kereshető, ráadásul az alkalmazással akár azonnal meg is tervezhetjük útvonalunkat, ha szeretnénk híres művészek, tudósok nyomába eredni.