Önkéntesek segítségével, mintegy másfél év alatt készítette el a lengyel RadioKit Alapítvány, a magyar DemNet és a szlovák Molody Rusyny fővárosunk hangtérképét. Az online "hangoskönyvbe bújtatott térkép" már debütált a Budapest100-on, de végre mindenki számára elérhető. Csak pár kattintás és zajok, zörejek, tipikus hangok, sosem hallott értékes történetek, vélemények, elbeszélések hallhatóak a városlakóktól és magától a várostól.

A Budapest Hangtérképe projekt célja, hogy jellegzetes városi helyszínek hangulatát, múltját vagy éppen jelenét mutassa be mindenkinek, akit érdekel egy-egy szelet a Széchenyi fürdő, a Városliget, a Széll Kálmán tér, a Lehel tér, a Haller utca történetéből.

Egy online térképen navigálhatunk, ahol be vannak jelölve az eddig feltöltött hangok és történetek – itt kiválaszthatjuk, hogy melyeket szeretnénk lejátszani. Megtudhatjuk, "hogyan hangzik" a Keleti pályaudvar éjszaka vagy meghallgathatjuk, ahogy egy hajléktalan gitárhoz jutott és zenélni kezdett a Lehel téren.

Az önkéntesek segítségével elkészített felvételek mind mások, egyedül Budapest az összekötő kapocs. Egészen más élmény elbeszéléseket hallgatni, háttérben a szóban forgó helyszín zajaival, mint ugyanezt olvasni, egy sima sztoriként.

Mesél nekünk történetéről a ferencvárosi kurd/tibeti gíroszos, végighallgathatjuk a Kultiplex épületének eredettörténetét, egy idős hölgy elmondja, hogy mennyire kedveli a Hunyadi teret. De betekintést nyerünk a Firkász Kávéházba, Bächer Ivánról emlékezik meg ezen a helyen Firkász egyik tulajdonosa, anekdotákat hallunk a '60-as évek Szent István parkjáról. Az elbeszélők pedig egytől egyig remekül kiválasztott, jól beszélő budapestiek.

A térképen a lila fényképezőgéppel jelölt pineknél a helyszín hangjait, zenét, zajokat, zsivajt hallunk a Vásárcsarnokból, a Corvinus Egyetem mellől, a Margit híd aluljárójából.

Az alábbi linken érhető el Budapest Hangtérképe, s kontaktot is találunk a honlapon a projekthez, hogy, ha esetleg mi is szívesen beküldenénk egy-egy felvételt budapest helyszínekről, történetekről.