Makovecz Imre ikonikus épületeinek jelentős része, a paksi templom, a makói Hagymaház vagy akár a piliscsabai Stephaneum mind vidéken állnak, a fővárosban igazán nagy volumenű épülete nincs is, inkább lakó- és irodaházakat tervezett. A pesterzsébeti Szabó-telepi Református Egyházközség új templomának vázlatrajzait élete egyik utolsó munkájaként készítette el, ám romló egészségi állapota miatt a tervek részletes kidolgozásával már kollégáját, Dósa-Papp Tamás építészt bízta meg.

Világszerte vannak rajongói, lelkes követői és heves ellenzői is, mind a szakmaibeliek, mind a laikusok körében, de Makovecz Imrét nemcsak itthon, hanem világszerte is az organikus építészet megteremtőjeként és követőjeként ismerik. Legismertebb épületei, mint a híres makói Hagymaháza, a paksi templom csúcsíves tornyai vagy a Budapest határában álló piliscsabai Stephaneum mellett legalább félszáz olyan terve is készült, amelyek nem valósultak meg. Ezek egy részével már télen is találkoztunk, amikor a frissen átadott, egykori családi házában kialakított Makovecz Archívum és Emlékházban jártunk.

Budapesten a mai napig nem áll középülete, bár tervek már régóta vannak, különösen két templom, a XVII. kerületi, építési engedéllyel és kiviteli tervekkel már rendelkező ökumenikus, és immár a XX. kerületi, Mátyás király térre tervezett református felépítése látszik reálisnak. A pesterzsébeti Szabó-telepi Református Egyházközség évtizedek óta egy családi házból átalakított épületben tartja a szertartásait, aminek nem csak a mérete, de az állapota is egyre kevésbé felel meg a gyülekezet igényeinek. A templom építése már az 1940-es években felmerült, ám akkor a világháború, majd a politikai viszonyok változása miatt esélytelen volt belefogni a megvalósításába.

Most viszont, az MTI közleménye szerint miután megtörtént az alapkőletétel, elindulhat az építése a részben közadakozásból, részben pedig önkormányzati és állami támogatásokból megvalósuló tépületnek. Az első látványtervek és a makett alapján az egytornyú, középen nyitott kerengővel rendelkező templom magán hordozza Makovecz félreismerhetetlen stílusjegyeit és építészeti filozófiáját. A templom honlapján további látványtervek is találhatóak.