A Dohány utca egy exkluzívvá renovált és nem mellesleg hatalmas pincehelyiségében megnyílt a város legújabb szórakoztatókomplexuma. A Neverland öt high-tech szabadulószoba otthona, mellette VR playroomot üzemeltet, és bárként, valamint hamarosan étteremként is működik. Titokzatos, egyedi hangulatú és nagy potenciállal bíró, ha valaki a barátait vagy egy céges rendezvény alkalmával a kollégáit akarná elhozni, vagány csapatépítőre számíthat. Szétnéztünk.

Hogy mitől számít valami jó helynek, persze soktényezős, de az, ha fel sem tűnik az idő múlása, miközben ott vagyunk, biztosan közötte szerepel. A Dohány utca legújabb helyén pedig ez simán megtörténhet: 750 négyzetméteren a modern szórakoztatás legemenőbb eszközeivel találjuk szembe magunkat. A komplexumban van öt szabadulószoba (közte két kifejezetten high-tech változattal), egy VR playroom, egy szivarral, whiskeyvel és mindenféle exkluzív figyelmességgel ellátott, bérelhető különterem és egy nemcsak a neonoktól, hanem a hangulattól vibráló bár-étterem rész.

Mivel minden a titokzatosságra épül, a bejutásnál se várjunk egy tárva-nyitva álló ajtót. Az elérhetőségeknél megadott cím a Dohány utca 22-24. alá visz, ahol egy szálloda recepciójára emlékeztető helyiségbe érkezünk meg. Nyugalom, jó helyen járunk, és mi csak annyit javaslunk, hogy tegyétek azt, amit egy amerikai kisváros hotelében tennétek; nyomjátok meg a régimódi csengőt a pulton, utána pedig várakozás helyett csak menjetek be.

Odalent (egy teljesen felújított pincehelyiségben járunk) egy exkluzívan, de nem hivalkodóan komponált díszletbe jutunk, ahol több, más-más stílusban berendezett tér váltja egymást. Mindegyikben vannak asztalok, így a modern vonalak mentén rajzolt színpad mellett, a barokk hangulatban vagy a neonfeliratokkal dekorált helyiségben is helyet foglalhatunk, hogy aztán itt kortyoljunk el egy pohár magas minőségű whiskeyt, egy koktélt vagy bármit, ami megtetszik a soktételes itallapról.

Hamarosan feláll a konyha is, és habár egyelőre még nem tudtuk tesztelni a fogásait, annyit már elárultak, hogy street foodra építenek majd. Az evés-ivás önmagában is jó program, de itt lehet egy sikeresen teljesített küldetés ünneplése is. A hely alapítóinak részben ez is volt a céljuk: azon túl, hogy a technológia legmodernebb eszközeivel, tényleg ritkán látott minőségben alakítottak ki szabadulószobákat, szerettek volna egy olyan helyet adni a városnak, ahol a játékot egyéb szolgáltatások körítik. A dolog amúgy fordítva is működik: ha egy laza vacsora közben kapunk hirtelen kedvet egy kiszabadulást jelentő rejtély megoldásához (és van szabad szoba), már indulhatunk is, egészen hajnali 1-ig.

A feladatokat egyébként a PanIQ Room csapata állította össze, akik már évek óta foglalkoznak – nemcsak itthon, de külföldön is – a szabadulószobák intézményével. Egyelőre 3 (hamarosan pedig 5) témában választhatunk itt helyszínt (3500 Ft/fő): indíthatjuk a 60 percet börtöncellában, egy seriff irodájában vagy egy elmegyógyintézet gumiszobájában. Persze ha ügyesek vagyunk, nem sokáig maradunk egy helyen, a rejtélyek megoldásával egyre közelebb kerülünk a végső célhoz. A játékot 2-től kezdve akár 7 ember is játszhatja, szuper csapatépítő és nagyon klassz élmény: az élethű díszletről a Magyar Állami Operaház egy csapata gondoskodott.

A Neverland elég nagy és komplex hozzá, hogy bármilyen rendezvény színtere legyen, nagyon jól el tudunk itt képzelni egy átlagostól eltérő céges összejövetelt, sőt egy karácsonyi bulit is.