Ha valaki, hát Nem Bettina számára biztosan ismeretlen fogalom az unalom: ugyan a baba a költözés óta még nem nyitott újra, de a város egyik legeredetibb vintage/trash ruhaboltjának tulajdonosa addig sem tétlenkedett – a DJ-zés mellett átvette a néhai Somewhereatthebottomoftherivert, hogy új névvel és koncepcióval nyissa újra. A Szakkör elsősorban közösségi tér, de lemezboltként, vegán menzaként, workshopok helyszíneként és persze italmérésként is üzemel.

Idén januárban írtunk a Rákóczi tér egyik legújabb kocsmájáról, a Somewhereatthebottomoftheriverről és a benne működő pop-up lecsózóról, a Paradicsomról – azóta viszont már mindkettő a múlté. A helyiség azonban nem sokáig maradt üresen: a nemrégiben a babát is a környékre költöztető Nem Bettina meglátta benne a lehetőséget és alig két hete új névvel, más koncepcióval újranyitotta – röviden így foglalható össze a Szakkör története.

Bettina és Kocsis András már régóta gondolkodott egy közösségi tér létrehozásán, ami végül most manifesztálódott, és ahová ugyanúgy beülhetsz társasozni a barátaiddal, mint lábadozni a szombati másnap miatt. Mondhatni egy napközi, ami a környék és a vendégek igényei szerint fejlődik majd és ahol természetesen – nomen est omen – lesznek különböző workshopok is, például diszkógömbkészítés. Az este előrehaladtával pedig a tánc sem kizárt, legalábbis ha a szűk hely engedi.

Visszatéréskor először a konyhát eltakaró lemezes rekeszek tűnnek fel (amikért Baumgartner István felel), valamint a mellettük álló, 70-es évekből származó Lenco-lejátszó; itt ugyanis még vinylről szól a zene, ráadásul a kollekció mindegyik tétele megvásárolható. A Bodry-ban működő Kalóz Recordshoz hasonlóan itt is a másodkézből származó korongokból van több, a merítés pedig a klasszikus jazztől a japán pszichedelikus rockon át egészen a magyar beat örökzöldekig terjed. Ha pedig úgy tartja kedvünk, a frissen vásárolt lemezt akár rögtön fel is tehetjük vagy behozhatjuk a kedvenc albumunkat.

Apropó, konyha. Bár Bettina hívta őket, a Paradicsom alapítói nem akartak visszatérni, így (egyelőre) lecsó sem lesz, viszont a menü megmaradt vegánnak; olyanokra érdemes számítani, mint a guacamole toast ribizlivel, kuszkusz, török főzelék mustáros-vöröslencsés fasírttal, chiapuding különböző magokkal-gyümölcsökkel vagy főtt kukorica. Abszolút menzaételek, abban az értelemben legalábbis, hogy egyszerűek és tartalmasak, de valószínűleg sokkal lelkesebben jártunk volna iskolába, ha ebédre ilyeneket kaptunk volna.

A legkevesebbet talán a pult mögött álló polcok tartalma változott: továbbra is adott többfajta sör és rövidital a hajnalig tartó becsületsüllyesztéshez, amit a rövid fennállás ellenére már egy szép számú törzsközönség is bizonyít. A jövőt illetően pedig már többféle terv is körvonalazódik, smoothie-kkal, vendég DJ-kkel és még többféle foglalkozással – szóval érdemes lesz a Facebook-oldaluk címét beírni az olvasónaplónkba.