A Napszállta című film képviseli majd hazánkat az Oscar-díjra nevező bizottság döntése értelmében a 2018. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában.

Megvan az esély van rá, hogy Nemes Jeles Lászlómásodszorra is elnyerheti az Oscart: minden ország nevezheti egyik filmjét a jövőre 91. alkalommal átadandó Oscar-díjak az idegennyelvű filmjének kategóriájában, azok közül, amelyeket 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között mutatnak/mutattak be, Magyarországot pedig a Napszállta képviseli majd.A döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai mellett Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm rendezője és Szabó Gábor operatőr is részt vett. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című új filmjében – amelyről itt írtunk bővebben – nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette. Főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár).

A Napszálltanemzetközi bemutatkozása nagy siker volt, bemutatták a velencei filmfesztivál versenyprogramjában, ahol elnyerte a FIPRESCI, azaz a nemzetközi filmkritikusok szövetsége zsűrijének a díját, a filmet pedig már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte. A film nálunk szeptember 27-től lesz látható országszerte a mozikban a Mozinet forgalmazásában. Az országok hivatalos nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, a díjátado pedig február 24-én lesz Los Angeles-ben.