Idén utoljára mehetünk ki Magyarország legnagyobb fesztiváljára, de csüggedés helyett érdemes inkább megpróbálni a lehető legtöbbet kihozni a napból. A programajánlónkon kívül segítségedre lesz ebben többek közt az Arctic Monkeys, az Elrow valamint a már megszokott cirkuszi-színházi-kortárs tánc performanszok, hazai együttesek és még sok más.

Antonia Vai/ 16:30, Petőfi Rádió - Telekom Volt Fesztivál Színpad

A svéd-magyar bohém souldíva folkos-akusztikus, gazdagon ritmizált, költői dalaival és nyers szövegeivel minden alkalommal lenyűgözi a közönségét, és érzésünk szerint a mostani sem lesz kivétel. Ha kíváncsi vagy egy szenvedélyes történetet mesélő utazásra, dinamikus előadásban, annak érdemes mondjuk vele kezdenie a napot.

The Loser Show/ 18:00, Cirque du Sziget

Matteo Galbusera történetének hőse egy magányos és kissé frusztrált férfi, aki hét közben a postán dolgozik, vasárnapjait pedig horgászással tölti. Boldogan éli nem túl változatos mindennapjait, amíg hirtelen rá nem döbben, hogy horgászat közben a folyó partján bárkivé átváltozhat, híres teniszcsillagá vagy bárkivé, aki csak eszébe jut. Készülj fel életed legabszurdabb élményére és kezdd el tréningezni a nevetőizmaid már most!

The War On Drugs/ 19:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

Az Adam Granduciel vezette The War On Drugs (amelynek még egy ideig Kurt Vile is a tagja volt) a klasszikus amerikai dalszerzői hagyományokból (Bruce Springsteen, Don Henley, Tom Petty, Mark Knopfler) kiindulva, azokat ambientes-drone-os textúrákkal és hipnotikus hatású hangtapétákkal ötvözve jut el a transzcendensbe. Bombasztikus-himnikus, vagy épp elszállós számokra számítunk, amik nem csak a Dire Straits vagy a Steely Dan rajongóinak fognak tetszeni.

Ifriqiyya Electrique/ 20:00, Világzenei Színpad

A szufi transz és posztindusztriális rock nem az a tipikus fesztiválműfaj, az Ifriqiyya Électrique mégsem maradt meg a WOMEX-re járók titkos kedvencének: többek közt a Roskildén vagy a Colours Of Ostraván is felléptek már. A world music egyik legfontosabb kiadója, a Glitterbeat által felfedezett zenekar valahol a Transglobal Underground, a Nine Inch Nails és a The Master Musicians Of Jajouka metszéspontjában alkot, a koncertjeiket pedig informatív és izgalmas vetítéssel kísérik.

Børns/ 20:15, MasterCard Színpad By A38

Garrett Borns első dalait nem más nevezte "instant klasszikusnak" mint Taylor Swift, ilyen hátszéllel pedig a befutása garantált volt. De a rá jellemző, időtlen, glames popzene amúgy sem megy ki soha a divatból, főleg ha ennyire benne van a Nyugati-parti napsütés is. Ha szereted a The Beach Boyst, a T. Rexet, David Bowie pszichedelikus folkos korszakát vagy a kilencvenes évek Beckjét, akkor számodra könnyen ez lehet a nap legmaradandóbb koncertje.

Arctic Monkeys/ 21:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

A 21. század egyik legfontosabb rockzenekara mindössze másodszorra lép fel nálunk, így a koncertjük mindenképpen a kihagyhatatlan kategóriába esik. Alex Turnerék idei stúdiólemeze (Tranquility Base Hotel & Casino) mondjuk alaposan megosztotta a kritikusokat és a rajongókat, de az elérhető setlistek alapján ezt ők is tudják – így a Szigeten várhatóan minden terítékre kerül majd a korai idők karcos, egyszerre artisztikus és munkásosztálybeli rockzenéjétől az AMgrúvos-motownos funksouljáig.

Jupiter holdja/ 23:00, Cinema Hungary/TedxBudapest Salon

A magyar filmek az utóbbi időben folyamatosan meglepnek minket és a világot is, Mundruczó Kornél"meséje" egy repülni tudó menekült fiúról pedig még Cannes-ban is nagyot szólt. A közönség állva tapsolt a díszbemutatón, és ami mellett még a nagy külföldi lapok sem mentek el szó nélkül: a rendezőt egy lapon kezdték el emlegetni Steven Spielberggel és Alfonso Cuáronnal. Így érdemes élni a lehetőséggel, hogy végre, ha csak egy alkalommal is, de újra levetítik.

Intimate Spectacle: Between Tiny Cities/ 23:15, Fidelio Tánc- és Színházsátor

A b-boy versenyek vad energiája, tehetség és improvizációs készség egyesül az előadásban, mely kultúraközi perspektívából vizsgálja a stílus, a kultúra és lokalitás kérdéseit. A projekt egy négyéves ifjúsági csereprogram eredmény, amelyben a darwini D City Rockers és a kambodzsai Tiny Toones vettek részt. A két ország képviselői a program ideje alatt Nick Power nemzetközileg elismert koreográfus segítségével tökéletesítették technikájukat. Gyere el, és nézd meg, hogy alakul a párharc következő összecsapása a Szigeten!

https://vimeo.com/223714186

De La Swing/ 01:30, Bacardí Aréna

Az Elrow-ot elindulása óta a világ legkreatívabb partisorozatai között tartják számon, ami egyszerre hozza a spanyol bazári hangulatot, a pszichedelikus tripek élményét, a brazil utcai karniválok kavalkádját, egy elvarázsolt erdőség dekorációját és még sok ezernyi mást. Nem véletlen, hogy olyan fesztiválokon feleltek eddig a hangulatért, mint a Tomorrowland vagy a Glastonbury és persze van rezidenciájuk Ibizán is. A Bacardí Arénát pedig ma ők veszik kezelésbe – a fellépők közül a mi voksunk De La Swingé.

Ben UFO/ 03:00, Colosseum By Telekom

Ben Thomson nemcsak az évtized egyik legkeresettebb DJ-je, a brit tánczene egyik legfontosabb kiadójának (Hessle Audio) a megalapítója vagy a Rinse FM rendszeres vendége, hanem - ahogy a The Independent fogalmaz - az elektronikus zene jövőjének egyik megtestesítője is. A szettjeiben pedig ennek megfelelően mindent ötvöz mindennel: grime-ot a dubsteppel, technót a UK funkyval, garage-t a footworkkel. Így a fellépése tényleg tökéletes lezárása lesz a Colosseum programjának.