Fociztál már bekötött szemmel? Kosaraztál kerekesszékben? Az XS Landben kibújhatsz a bőrödből.

A jó ügyek idén sem kerülték el a Szigetet. Az NGO faluban idén is mérnek vérnyomást, szerveznek HIV-szűrést, és képviseltetik magukat a civil szervezetek, kezdve a NANE-től (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) az Amnesty International-ön át a Greenpeace-ig, és még a Magyar Országos Közjegyzői Kamara is kijött, hogy elhintse a jogi tudatosság csíráit a fesztiválozókban.

Bár a beszélgetésért, játékért, kvíztöltögetésért cserébe jár csillámtetkó, napszemüveg, vászontáska és egyéb apró ajándékok, minket a legnagyobb élmény mégis átellenben fogadott, az XS Landben. Kezdetben nem is értettük, mit csinál a sok bekötött szemű ember a labirintusban botorkálva, meg miért olyan jókedvűek a kerekesszékben kosarazó külföldiek, de aztán leesett, hogy ez az a kalandpark, ahol fogyatékossággal élőknek segítő civil szervezetek és alapítványok (például a Nemadomfel Alapítvány, Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete, Beszédes Kezek Kulturális és Oktatási Egyesület) különböző sportprogramokat és ügyességi játékokat szerveztek a fesztiválozóknak társadalmi érzékenyítés céljából.

Van például kerekesszékes akadálypálya, vaklabirintus, ki lehet próbálni a legnépszerűbb „mozgássérült” sportokat, az ülőröplabdát, a kerekesszékes kosárlabdát, a pingponglabda-célbadobást, a lengőtekét vagy hogy milyen bekötött szemmel falat mászni. (Egyáltalán nem könnyű.) Brit srácok nagy lelkesen, bekötött szemmel fociztak, önkéntesek jelnyelven épp azt magyarázták az érdeklődőknek, hogyan kell elmutogatni azt, hogy Jägermeister vagy „szeretlek”. Ami a legmeglepőbb volt, mennyire megmozgatta a Sziget népét a kalandpark: az emberek sorban álltak, hogy kipróbálhassák a sportolási lehetőségeket és akadálypályákat.

Az XS Land délelőtt 11-től este 7-ig van nyitva, akinek támad üresjárata a koncertek között, előtt, mindenképp ajánljuk figyelmébe.