Harmadik napja tart Európa egyik leghosszabb nyári fesztiválja, de a leginkább várt nevek közül pár még csak most fog fellépni: Lana Del Rey-re például ma estig kell már csak várni. De a nagyszínpadon túl űrbe kilőtt árnyékszékekkel, magyar mediterránpoppal és Frenák Pál koreográfiákkal is találkozhatunk.

Shame/ 16:45, MasterCard Színpad By A38

A brit rockszíntér éppen ünnepelt zenekarai ritkán jutnak el hozzánk aktualitásuk (első) csúcsán, így már csak ezért is öröm, hogy a Shame rögtön a debütlemeze megjelenése után bemutatkozik itthon. A The Fall atonális posztpunkját és Mark E. Smith vitriolos énekbeszédét a szigetország gitárzenekarainak (a Wire-től a The Stone Rosesig) hatásával kombináló kvartett élőben ráadásul ösztönös és kontrollálhatatlan; nem érdemes lemaradni róluk.

Frenák Pál Társulat: Birdie/ 17:00, Fidelio Színház- és Táncsátor

Bezártság és izoláció. Szabadság és végtelenség. Frenák Pál koreográfus előadása a bennünk és körülöttünk emelt falakról és határokról és azok túllépéséről szól – legyenek azok pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok. Mi az, ami megnyit és felszabadítja a korlátokat? Hogyan működik a fantázia, a képzelet – hogyan konstruálunk új, párhuzamos valóságokat azért, hogy élhetővé tegyük jelenünket és újrarajzoljuk múltunkat?

https://vimeo.com/147348303

Warsaw Village Band/ 18:30, Világzenei Színpad

Lengyelország vitathatatlanul legjobb world music zenekara, a szláv népzenét modern nagyvárosi stílusokkal ötvöző Warsaw Village Band rendszeres visszatérője a Szigetnek, nem véletlenül: egyedülálló innovativitásuk, autentikusságuk és dubos elektronikával vagy hiphoppal kevert archaikus népzenéjük mindig lenyűgözi a közönséget, bármilyen nemzetiségű fesztiválozókból is álljon. Valószínűleg most sem lesz másképp.

La Sbrindola/ 18:50, Cirque du Sziget

Hogyan lehet a legjobban kombinálni a zsonglőrködést és a dobolást? Két jó barát épp egy évtizede úgy döntött, hogy kideríti a választ. Az eredmény kettőjük tehetségének, a zenei és ritmikus kísérletezésnek, valamint egy bizarr zsonglőrstílusnak a kombinációja, ami biztosan ámulatba ejt majd.

Fran Palermo/ 19:45, Petőfi Rádió - Telekom Volt Fesztivál Színpad

A Henri Gonzo vezette mediterránpopos-junglerockos zenekar két erős és sokszínű lemezzel az egyik legnépszerűbb tízesévekbeli új zenekarrá nőtte ki magát, ráadásul igazi fesztiválkedvencnek számítanak itthon. Kilenc taggal tökéletesen belakják a színpadot, megvan a kellő rutinjuk is, így nem valószínű, hogy most csalódást okoznának.

Lana Del Rey/ 21:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

A retro-romantikával bűvölő dreampop királynőjének első magyarországi koncertje több éves munka eredménye, ahogy azt Kádár Tamás kifejtette nekünk. A

Video Games-zel már rögtön a karrierje elején egy önmagán túlnőtt globális megasikert jegyző "gengszter Nancy Sinatra" öt lemeznyi míves-balladisztikus artpoppal már annyi mindenki által ismert slágert jegyez, hogy már csak azzal ki tudná tölteni a Szigetes fellépése idejét – és valószínűleg így is tesz majd.

Lajkó - Cigány az űrben/ 23:00, Cinema Hungary / TedxBudapest Salon

A legjobb pillanataiban Aki Kaurismaki filmjeinek (A remény másik oldala, Kikötői történet, A gyufagyári lány, stb.) groteszkbe hajló hangvételét és játékmódját megidéző Lengyel Balázs-film egyszerre humoros és búskomor, okos és érzékeny, ráadásul nem rágja a néző szájába a mondanivalóját. Mindezt úgy, hogy még egy árnyékszéket is kilőnek benne az űrbe. Nem egy, a klasszikus értelemben vett "fesztiválfilm", de nem is baj – a kuriózumokra vevőknek érdemes bekarikázniuk.

Mind Against/ 02:00, Colosseum By Telekom

A duó esetében a közhelyesnek számító "nehezen behatárolható hangzás" kézzel fogható valósággá válik. Az 1980-as évek pszichedelikus hatását jól ötvözik az európai kontinens táncparkett himnuszaival, az ebből születő megjelenések és bulik pedig bármilyen körülmények között megállják a helyüket.

Perturbator/ 03:15, MasterCard Színpad By A38

Az elmúlt négy-öt év synthwave hullámának legnagyobb hatású producere, aki döngölő, sötét EBM-ből, nyolcbites videójáték és horror kísérőzenékből és a nyolcvanas évek new wave szintipopjából gyúr sajátos elegyet újra Budapesten! James Kent ráadásul saját bevallása szerint imád Magyarországon fellépni, így a live actje garantáltan emlékezetes napzárás lesz.