Izgalmas, jó minőségű húsételekre specializálódva nyitott meg két éve a Meatology a Bazilikával szemben, és azóta sok minden alakult, formálódott, finomodott a hely életében. Az új tapasztalatokkal belevágtak egy második étterembe is. A Meatology 2.0-ban nyúlpaprikást ebédeltünk, igencsak jól elkészítve.

Turisták által keresett, frekventált utcában járunk, a Váci utcára merőleges Haris közben a Ferenciek terénél, ezért nem is meglepő, hogy a Meatology 2.0-ban jól látható helyen euróban is fel vannak tüntetve az árak. Egy galéria és egy méretes terasz is tartozik hozzá, ahol épp egy skandináv országból érkezett lánybúcsús csapat ebédel. Pataky Tibor tulajdonos a pályán cikázik, és asztalunknál megpihenve elárulja: a Bajcsy-Zsilinszky úton található első éttermükben, a négyasztalos Meatology-ban nem tudtak mit kezdeni a nagyobb csoportokkal, és különösen télen okozott problémát a helyhiány, ezért is döntöttek a bővülés mellett.

Itt régen a You Grill nevű hely működött, amelynek téglafalai pont passzoltak a Meatology dizájnjához. Fontos különbség, hogy sajátmárkás, a miskolci Zip’s kisüzemi főzde által készített sörük nemcsak üvegesen, hanem csapon is elérhető. Bár itt minden a húsról szól, más részletekre is ügyelnek, a kávé sem akármilyen: a Mauro szokásosnál egy árnyalatnyival világosabbra pörkölt, mégis olaszos, telt ízei meglepően jó élményt nyújtottak.

Mi még a nyitás idején jártunk az első étteremben, azóta több tanulságot is levont a testvérpár, Pataky Péter és Pataky Tibor (akik közül Péter, a debreceni IKON-ból és az Ízes élet tévéműsorból is ismert séf inkább csak ötletgazdaként van jelen a helyek életében.) Például az „on toast” – angol hagyomány szerint bagelekben kínált – húsétkekről hamar kiderült, hogy hosszú távon nem kifizetődők, és ha húsról van szó, érdemes a klasszikus egytálételekben gondolkozni.

Így kerültek fel az étlapra a „rendes ételek”, avagy a különböző húsok szezon szerint variált köretekkel: csirkemell grenaille krumplival, zellerrel, zsályával, fél kacsa ropogósra sütve túrós csusza lasagnéval, a lecsós tarhonyarizottóval tálalt malaccsülök. Vagy a házinyúlpaprikás kacsatepertős-gombás nokedlivel, ami már csak azért is kiemelkedő tétel, mert nyulat budapesti food barokban ritkán látni az étlapon, inkább a csúcsgasztronómia használja. Egyrészt nehéz jól elkészíteni, másrészt a vendégek is ódzkodnak tőle. Mi gyerekkorunk óta nem ettünk nyulat, és egészen máshogy, rágós, kellemetlen ételként élt emlékeinkben. A Meatology nyúlpaprikása ellenben omlós, puha, mégis jól átsütött volt, ami Berza Balázs séf hozzáértését dicséri.

Az étlapon fennmaradtak a kezdetek óta népszerű burgerek, a tarjaburger és az ázsiai beütésű, ragacsos császárhúsos lepény thai slaw-val, valamint a mangalica-szürkemarha páros debreceni kolbász Kövér Zoli bácsitól, a híres kabai mangalicafarmról. Borsod, Szabolcs, Hajdú-Bihar különböző tenyészeteiből érkezik a húsok zöme, míg a marhák egy rohodi farmon legelésznek.

A húsokat továbbra is a tiszalöki üzemben készítik elő, sous vide-álják és konfitálják, és innen küldik napi rendszerességgel vákumcsomagolásban Budapestre. Így különösen gyorsan tudják tálalni őket a vendégeknek, ami nagy előnye a helynek, hiszen ma már a turisták is rohannak egyik látnivalótól a másikhoz – ezért is „Slow food, fast” a Meatology szlogenje. Bár a magyarok is kedvelik a húsos éttermet, zömében még mindig a turisták találják meg, aminek mi csak örülünk, mert itt a magyaros profil és a hozzáértés kivételes találkozásának lehetünk tanúi.