Budapest

Lassan visszanyeri száz évvel ezelőtti pompáját a Párisi udvar – bepillantottunk a restaurálási folyamatokba

Fotó : Pataky Zsolt / WLB
párisi udvar

Egy több mint száz éves, műemléki épületet restaurálni akkor is kihívás, ha nem kell megküzdeni több évtizednyi elhanyagoltsággal, sufnituninggal és önkényes átalakításokkal, de az ilyen esetek itthon ritkák, mint a fehér holló. Így történhetett, hogy a Párisi udvar felújítása során még derültek ki olyan statikai hibák vagy nehézségek, amelyek miatt egyre csúszott az építkezés, ám most már látszik a fény az alagút végén. A külső állványzat lekerült, a műemléki restaurálás a végéhez közeledik, év végén pedig tesztüzemben megnyithat a Hyatt 110 szobás luxusszállója az épületben. A földszinti passzázstól a tetőig bejártuk az épületet.

A maga nemében egészen páratlan a Ferenciek terén álló, Schmahl Henrik tervezte, eklektikus,  mór-bizánci stílusjegyekkel tarkított egykori Belvárosi Takarékpénztár épülete. A volt Jégbüfének is helyet adó épületet legtöbben talán a csodás üvegkupolás passzázsáról ismerik, ami – a legendás hologramos bolt kiköltözése után – évekig állt üresen, a titkos városi felfedezők legnagyobb örömére.

Fotó: Pataky Zsolt / WLB

A felújítás indulása óta mi is többször jártunk az épületben, legutóbb a leendő szállodabelsőt bemutató mintaszobát néztük meg, most pedig a hamarosan véget érő restaurációs munkákba pillanthatunk be.

A nagyrészt üresen álló, 1967 óta műemléki védelem alatt álló épület a kétezres évek óta folyamatosan pusztult, a  tervezési és felújítási munkálatokat 2014-ben kezdhette el az Archikon építészstúdió a Market Zrt. kivitelezésében, és 2017 őszén derült ki, hogy a szomszédos Klotild-palotában is szállodát üzemeltető Mellow Mood Hotels legújabb, The Unbound Collection by Hyatt 110 szobás luxushotele nyílik benne.

A rekonstrukció során eredeti terveket és levéltári forrásokat is felhasználtak, ám sok váratlan meglepetéssel így is a bontás során találkoztak: sokszor a valóságban a századforduló munkásai itt-ott kicsit eltértek attól, ami a tervekben szerepelt, és mivel ez az egyik legkorábbi vasbeton szerkezetű épület is a fővárosban, a technika sem volt még tökéletes.

Ettől függetlenül a 1912-13-ban elkészült épületen és épületben a korszak legjobb minőségű luxusanyagait alkalmazták, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ezek megkopva bár, de napjainkig átvászelték az idők viharait.

A felújítás során a restaurátorok igyekeztek a lehető legtöbb eredeti részletet megőrizni, a pótlás során pedig – ahol lehetőség volt erre – felvenni a kapcsolatot az egykori gyártó cégekkel. A Zsolnay gyárral sikerült is, de így is egy évnél is több időt vett igénybe az elemek elkészítése, ám a passzázs padlóját egykor gyártó Villeroy & Boch nem vállalta az eredeti mettlachi csempék újragyártását, így ezeket magyar üzemekben kellett kikísérletezni, hogy a lehető leghasonlóbb legyen a végeredmény.

Fotó: Pataky Zsolt / WLB

Az épületbejáráson megcsodálhattuk az állványzat alól századfordulós pompájában előkerült homlokzatot, ami szinte teljes egészében Zsolnay kerámiával burkolt, helyenként üvegmozaik-, és az ablakok körül réz- és öntöttvas betétekkel. A homlokzathoz hasonlóan kiemelt védelem alatt áll a passzázs is, itt a két üvegkupola közül a Ferenciek tere–Kígyó utca találkozásáról nyílót csodálhattuk meg egészen közelről.

És itt ért minket az első hatalmas meglepetés: a kupola burkolata, amit évekig fafaragásnak véltünk, hiszen a rárakódott sok por és kosz miatt egészen elsötétedett, valójábak rézlemezek közé fogott kirstályüveg, a körbefutó színes ólomüveg ablakok tervei pedig Róth Miksa műhelyéből kerültek ki. A tervek szerint ezt majd felülről meg is világítják, hogy még jobban érvényesüljön.

Fotó: Pataky Zsolt / WLB
Fotó: Pataky Zsolt / WLB

Innen mentünk fel a tetőre, de még mielőtt oda kiértünk, a lépcsőházak is megértek egy – vagy több – pillantást. Ezeket szintén a műmeléki előírásoknak megfelelően kell felújítani, ami legtöbbször nagyon precíz és aprólékos kézi munkát jelent. A liftek öntöttvas és újfent Zsolnay kerámiás aknáján túl a változatos stukkók és a méhecskékkel díszített oszlopfők is lassanként megújulnak.

Útközben bepillanthatunk a leendő szobákba is, valamint elhaladtunk a felépített új szárny mellett is, amely már nem érinti az épület műemléki részeit. Innen értünk ki a tetőre, ahol egészen lélegzetelállító volt testközelből látni azokat a tetődíszeket, melyeket eddig csak lentről csodálhattunk. Itt érződött igazán, hogy milyen, minden apró részleteiben alaposan kidolgozott épületről van szó. A tornyokon körbefutó oroszlánfejek és a párizsi vízköpőket idéző szörnyek sem elnagyoltak vagy összecsapottak.

Fotó: Pataky Zsolt / WLB

A felújítás során közel hetvenezer órát töltöttek a kerámiák restaurálásával, és mintegy tizezer darabot építettek be, ezek között volt újonnan legyártott Zsolnay és az eredeti épületről megmentett darabok is, amiknek a súlya a 20 dkg-tól egészen a 65 kg-ig terjed.

A kész hotel földszintjén és a félemeleten az utcafrontról nyíló boltok lesznek, a passzázsban a lobbi és étterem, az első szinten spa-, wellness- és fitneszszolgáltatások kapnak helyet, öt szinten a vendégszobák és lakosztályok lesznek, a felső szinten pedig két ötszáz négyzetmétes, tetőkertes, körpanorámás luxuslakosztályt alakítanak ki.

Fotó: Pataky Zsolt / WLB
Fotó: Pataky Zsolt / WLB