Megérkezett a Fortepan új verziója, amely minden mobiltelefonos operációs rendszerrel kompatibilis, így már mindenki kedvére böngészheti úton-útfélen a 20. századi archív fotókat. Az alkalmazás logikájában követi a már megismert számítógépes verziót, de letisztultabb és átláthatóbb kezelőfelülettel rendelkezik. Az már csak hab a tortán, hogy ezzel egy időben további 2000 képpel bővült a ForteGo is, ami szintén letölthető végre az Androidra is, így a Várnegyedben is elkészíthetjük a saját ‘akkor és most’ képeinket.

Ma már talán senkinek sem kell bemutatni az archív képeket gyűjtő és publikáló Fortepant, ami igazi kincsesbánya a múlt iránt érdeklődőnek. Nálunk sem múlik el hónap anélkül, hogy ne közölnénk egy-két, a képekből szemezgetett tematikus válogatást, legyen szó a múlt Budapestjének teraszairól, az eltűnt Tabánról vagy az épp félszáz éves jubiláló BKV-ról.

A hatalmas 20. századi fotóarchívum – amely csak Budapestről 30 000 képet tartalmaz – az iOS után végre Androidos mobilapplikáció formájában is elérhető, ahol telefonra optimalizálva keresgélhetünk a képek között. Itt is van lehetőség keresőszó, időintervallum és helyszín beállítása alapján szűrni a képeket, de egy jóval letisztultabb formátumban, mint számítógépen. Ha pedig nekünk tetsző képet találunk, azonnal le is menthetjük a telefonunkra. A legfrissebb feltöltött képeket pedig egy hírfolyamban nézegethetjük, ahol az évszám is felvillan a sarokban, könnyítve a beazonosítást. 

A ForteGo alkalmazásról akkor írtunk, amikor évek óta tartó álmodozás után elstartolt a Budapest100 hétvégéjén, akkor még a programban szereplő terekre specializálódva.  Most Androidos verzióval, 2000 képpel és egy új területtel bővült a bebarangolható környék: a Budai Várnegyeddel. A telefonos app-on térkép alapján kereshetjük meg a közelünkben az elmúlt több mint száz évben készült képeket, majd a kiválasztott fotó pontos helyszínére is elnavigál az alkalmazás, hogy aztán – ha akarjuk – amolyan ‘akkor és most’ képeslapként összefűzze az eredeti és az általunk készített fotót. Amikor kipróbáltuk, tényleg bámulatos volt, hogy az eredeti kép átlátszóságát állítva pontosan ráilleszthettük az épületeket a mai látványra, és egy az egyben láthattuk a változásokat. Úgyhogy kalandra fel, egy egészen más arcát fedezhetjük fel így a városnak!