Ilyenkor nyáron különösen fel szoktunk figyelni a régi pincehelyiségekre, amelyek mellett elhaladva meg-megcsap minket a belőlük áramló dohos hideg. Sok közülük kihasználatlanul áll, az Eötvös utcában azonban új funkciót találtak az egyiknek: bámulatos átalakításon esett át, hogy játszóházként működhessen.

Petz Annamariról akkor írtunk először, mikor a Csengery utcában – szintén egy elhanyagolt pincehelyiséget felújítva  – létrehozta a Lazula Titkos KertetA Lazula egyedi foglalási rendszerének köszönhetően személyes kontakt nélkül, egy külön erre a célra lefejlesztett online rendszeren keresztül bérelhető ki, különböző célokra, társas összejövetelekre, céges tréningekre vagy éppen lánybúcsúkra. Mindez kényelmes megoldás azoknak, akik elkerülnék a recepciósokkal, lakástulajdonosokkal, rendezvényszervezőkkel való kérdezz-feleleket vagy small talk beszélgetéseket.

Az intim, belváros zajától elzárt Titkos Kert hamar nagy népszerűségre tett szert, és megnyitását követő hónapokban annyi szülői megkeresés érkezett Annamarihoz, miszerint gyerekeknek is kellene létrehoznunk valami hasonlót, hogy a folytatás egyértelművé vált: a következő lépés egy játszóház lesz. Annamari – aki amúgy az Ördögkatlan Fesztivál gazdasági vezetője és két kislány édesanyja – három barátnőjével közösen alkotta meg a következő pincét: Szabó Diána grafikus, Szeldeli Szilvia lakberendező és a marketingért, webdizájnért felelős Huszár Enikő szintén anyukák, és jól tudják, mi kell a gyerekeknek. Úgy gondolták, hogy semmi esetre sem játékokkal és ingerekkel telezsúfolt tér, hanem egy olyan játszóház, amiben nem az élénk színek és hangok dominálnak, hanem teret adnak a kreatív játéknak és a gyermeki fantáziának.

A 260 négyzetmétert elfoglaló SimaLiba Várjátszóház azért így sem lett minimalista: a lovagmesék világát idéző tér fő gerincét egy monumentális, akadályokkal, csimpaszkodókkal, bástyákkal, függőalagúttal, láncos átjáróval teletűzdelt vár alkotja, ami két szinten közel 60 méter hosszúságban bejárható. Elkerített kuckói félrevonulós játékra adnak lehetőséget, és oldalt van rajta egy 10 méter hosszú mászófal is.

Külön bébirészleget hoztak létre a kistesóknak olyan klasszikus elemekkel, mint a labdatenger és minicsúszda. A színházi díszletekkel bebútorozott, fotófallal ellátott tróntermet rendezvényekre, azon belül kifejezetten születésnapokra szánják. Az igényes világítórendszernek köszönhetően kellemes világos van, a levegőáramlást modern szellőzőrendszer biztosítja.  Wifi, büfé, kényelmes kanapék állnak rendelkezésre a szülőknek, valamint egy baba-mama szoba, ahol szoptatni, pelenkázni lehet. Képzett pedagógusok alkotják a személyzetet, és Annamariék tervei közt szerepel, hogy ősztől gyerekfelügyeletet is működtessenek a SimaLiba falai közt, ami elég jó szolgáltatás lenne a belvárosi anyukáknak.

A gyerekeknek a napijegy 2390 Ft, felnőtt kísérőinek 590 Ft, de vannak családi kedvezmények és akciós napok is. A programok között egyelőre meseterápiás foglalkozásokat találunk, a szülők pedig masszázst vehetnek igénybe. A SimaLiba egyébként Szabó Imola meséjéből származik, amely a weboldalon elolvasható, illetve Szarvas József színész előadásában meg is hallgatható.