Jeremy Bentham állt először elő az ötlettel, hogy legyen a boldogság mértékegysége a hedon. Miután pedig belegondolt abba, hogy mekkora örömet tud okozni az embereknek egy hideg sör a tóparton, maga is elkezdett főzni. Ugyan Balatonvilágosig nem jutottak el a sörei, csak az elképzelései, de nem is baj: a Hedon a receptjei nélkül is olyan komlóbombákkal állt elő, amelyeknek a híre bőven túljutott a magyar tenger környékén. Olyannyira, hogy a főzde pár napja beköltözött a Sas utca 25. alá is, ahol házibuli-hangulattal, melegkonyhával és persze különböző sörökkel várnak mindenkit – utóbbit ráadásul mindenki magának csapolhatja. Elöljáróban csak annyit mondanánk: megéri betérni.

testvéroldalunkon már beszámoltunk arról, hogy miért esnek jobban a balatonvilágosi Hedon főzetei a taproomjukban, így különösen megörültünk annak, hogy a magyar tenger mellett már Budapesten is nyitottak egy saját helyet. Ugyanakkor a Sas utcában már nem elégedtek meg azzal, hogy üvegesen és csapról is ihatunk Charlie Firpót vagy Helmutot. Emiatt egyrészt nem kevesebb mint harminc opció közül választhatunk (ami a KEG Sörművház és a Neked Csak Dezső után a legtöbb a fővárosban), amelyeknek csak egy része lehet ismerős a szortimentjükből.

Ennek oka, hogy a legújabb főzeteiket Budapesten csak itt lehet majd megkóstolni. Például a The Breakfast Beer fantázianevű, zabpehellyel és Equinox komlóval főzőtt pale ale-t, amely trópusi gyümölcsös-gyógynövényes ízjegyeivel és krémes kortyérzetével hódít, vagy a Wolf Daze-t, egy kellemesen uborkás-virágos lecsengésű lágert. De természetesen a sörforradalom által újra felfedezett IPA sem maradt le a palettáról: az Indian Summer testes, de még jól dönthető, markáns keserűséggel búcsúzó sör – könnyen az idei nyár egyik slágere lehet belőle. A többi csapon pedig a régió főzdéi (Het Uiltje, Brauhaus Bevog, Stone Brewing vagy a The Garden Brewery) és a hazai kedvencek (mint a MONYO) lesznek elérhetőek. Illetve van kétfajta cider is.

A kraft sörökkel még csak ismerkedőknek nagy segítség, hogy a csapok fölötti érintőképernyőn részletes leírás van mindegyik főzetről, de az igazi újdonság a fizetési rendszer. Belépéskor kapunk egy kártyát, amire tetszőleges összegű pénzt tölthetünk. Utána pedig nincs más dolgunk, mint betenni a megfelelő foglalatba és engedni magunknak némi szomjoltót – miközben a kijelzőn végig láthatjuk, hogy hány deciliter került a poharunkba, mennyivel terhelik meg cserébe az egyenlegünket és mennyi maradt még rajta. Az ár főzetenként változik, de nagyjából a 250–500 forint per deciliteres tartományon belül.

„Szerettük volna, hogy a sörök és a társaság legyen a központban, így pedig egyfajta házibuli-hangulata van az egésznek. Csapolsz, közben elkezdesz beszélgetni a melletted állóval, a hosszú asztaloknál ülve összeolvadnak a különböző társaságok” – mesélik az üzemeltetők a koncepcióról. A hangulattal egyenes arányban emelkedő véralkoholszintnek pedig többek közt Hedon-tállal (felvágottak sajttal, olíva- és kapribogyóval; 2190 forint) és Hedonpizzával (füstölt szalonnával, pecorino sajttal és grillezett paprikával; 1800 forint) szabhatunk gátat, de ha könnyebbre vágynánk kérhetünk például tortillachipset különböző mártogatósokkal(890 forint) vagy tonhalsalátát(1590 forint). Különösen tetszett nekünk, hogy több fogás mellett feltüntették, hogy melyik Hedon sör illik mellé és hogy három és öt között a happy hour jegyében a malátalevünk mellé ajándék margherita pizzát kapunk.

A jövőbeli terveket illetően annyi biztos, hogy a taproom melletti belső gangon – ahova szintén kiülhetünk, akár esős időben is, mert fedett – lesz élő zene, illetve az aktuálisan csapon lévő címek is időről időre változni fognak. Emellett a Sas utcai megnyitással párhuzamosan a balatonvilágosi taproom nagy átalakulásokon megy keresztül, amelyről a We Love Balatonon részletesebben is beszámolunk az elkövetkezendő pár napban.