Újabb zsúfolt hétvége áll előttünk: visszatér az Alice In Chains és a King Crimson, lesz jóga brunch a budai hegyek között, megrendezik a Werk Film Fesztivált, több termelői és dizájnpiac is lesz városszerte és alig soroltunk fel pár programot. Íme az előttünk álló négy nap kihagyhatatlan eseményei.

  • Csütörtök
fagylalt és a különböző alkoholos italok a nyár elengedhetetlen elemei, így valahol megdöbbentő, hogy a kettő kombinációja nem terjedt még el. Pedig a hőségben nincs frissítőbb, mint elnyalni egy hűsítő Mojitót vagy Aperol Spritz-et. Szerencsére a hazai street food színtér egyik veteránjának jóvoltából pont egy ilyen profilú hellyel bővült a bulinegyed: a 18+ And Less-ben tizennyolcféle fagylaltkülönlegességel várnak mindenkit.

Van művészi vénád? - kiállítás/ Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

Kiállítás a középiskolás diákok számára meghirdetett "Van művészi vénád?" képzőművészeti alkotópályázat legjobb munkáiból. Az idei tanév versenyének témája az identitás volt. Ennek kérdését a diákok szabadon, saját „művészi vénájukon” keresztül, saját gondolataikat érvényre juttatva járták körül.

Szerelempatak / Bem Mozi

Sós Ágnes rendezése egy sajátos hangvételű dokumentumfilm a szerelemről és a vágyakozásról, amely a romániai vidéken egy magyar ajkú falucskában készült, és szereplői felett már jócskán elszállt az idő. A Szerelempatak mulatságos, meglepő és szívmelengető; azt mutatja be, hogy egy letűnt kor szerelmi játékai és románcai miként virágoznak még ma is egy távoli vidéki faluban.

Tribali, DaWhy/ Dürer Kert

A máltai együttes zenéjében megszámlálhatatlan stílus keveredik a rocktól a folkon át, a pszichedelikustól a meditatív zenéig, a klasszikustól a jazzig, és ezek tökéletes harmóniájával visznek el egy rendkívüli utazásra, egészen a katarzisig.

Budapest Rooftop Cinema: Sicario 2. - A zsoldos/ Corvin Club

Egy, a Gomorra direktora által rendezett, a mexikó drogkartelleket fókuszba állító film, amelynek a forgatókönyvét - ismét - Taylor Sheridan írta, és olyanok szerepelnek benne, mint Benicio Del Toro vagy Josh Brolin? Nem a Sicarioról, hanem annak folytatásáról van szó, amelyre még Dennis Villenevue, előbbi rendezője is áldását adta.

Schpontan By Mörk/ PONTOON

Felejts el mindent, amit eddig a Mörkről gondoltál, mert ők is ugyanezt teszik ilyenkor. Nincsenek dalok, nincs lista, nincs kapaszkodó, csak az amit ott helyben egymásra figyelve, a közönséget bevonva, pillanatnyi benyomások alapján létrehoznak a tagok a hangszereinken.

Madon Dawud Republic lemezbemutató/ Gólya

A hazai afrobeat színtér legfrissebb zenekara, amelyben többek közt a The Qualitons, az Amoeba Band, az Irie Maffia vagy a Jü tagjai játszanak bemutatja debütlemezét, amely a helyszínen - jóval a megjelenés előtt - megvásárolható is lesz.

Son del Nene/ MOM Sport Uszoda és Sportközpont

A nagy kubai zenészgeneráció, a Buena Vista Social Club tagjainak méltó utódja – akinek a koncertjein tényleg minden láb megmozdul – végre Budapestet is megtáncoltatja!

Hollywoodoo/ A38

A kilencvenes-kétezres évek hazai rockzenéjének egyik meghatározó zenekara újra aktívan koncertezik, például a Duna fölött, ahova legújabb, Végre című lemezük dalai mellett biztos elhozzák a már jól ismert slágereiket is.

Dürüm Du FromageLÄRM Sokan próbálták már meghatározni Vedat Akdağ stílusát, de mindannyian elbuktak. Ő maga is csak több szóval tudja leírni: elektronikus, sötét és törzsi diszkó. E mögött a világ minden tájáról érkező dallamvilág rejlik, ötvözve nagy odafigyeléssel válogatott minimál technóval.

  • Péntek
Ahogy a hőmérő higanyszála megindul felfelé, úgy kezdünk el egyre jobban vízpartra vágyni. Főleg a Római-partra, Budapest egyik legnépszerűbb nyári oázisára, ahol már rég nem csak hekkezni vagy fröccsözni érdemes – hanem petanque-ozni, kajakot bérelni vagy többed magunkkal bográcsozniRászántunk egy napot, hogy végigsétáljunk a partszakaszon, megnézzük, mit gondolnak az itteniek a mobilgátról és persze hogy a nap végén azért megkóstoljunk egyet s mást is.

Summer Office S02 E01/ Kőleves Kert És Vendéglő

Az idei nyáron is visszatér a Summer Office, az első alkalmon a Kőleves Kertben támaszthatjuk majd egymásnak a laptopokat egy limonádé vagy fröccs mellett. A részvétel ezúttal is ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Jótékonysági vásár/ Daalarna

Idén újra megrendezik a Daalarna jótékonysági vásárát, melynek során a régebbi kollekciók esküvői és alkalmi ruhái kedvezményes áron lesznek megvásárolhatóak. A befolyt összeg egy részével a Csodalámpa Alapítványt támogatják, akik évente közel háromszáz életveszélyesen beteg három és tizennyolc év közötti gyerek egy-egy kívánságát teljesítik, ezzel is elősegítve a gyógyulásukat.

Werk Film Fesztivál/ Toldi Mozi

Idén tíz éves a Werk Film Akadémia, ezt megünnepelendő levetítik az első évtized legjobb alkotásait, hazai és nemzetközi díjazott filmjeit, valamint a legfrissebb vizsgafilmeket. A vetítések között beszélgetésekre kerül sor, az egyik téma az lesz, hogy miért tarol a magyar film.

Seven Davis Jr./ PONTOON

Los Angeles? Hagyjuk már! Seven Davis Jr. inkább ideutazik a napfényes Budapestre, hogy világörökségi panoráma árnyékában pörgesse a jól szituált funkba oltott house lemezeket. A tánctérizzasztás garantált!

Designer Of The Month: Feelinkita/ Lollipop Factory Budapest

Laposa Kitti, a Feelinkita tervezőjének neve már ismerősen csenghet lollipopos körökön túl is, de most újra beveszi a Magyar utcai boltot. Soron következő kiállítóként tér vissza a 2018-as fürdőruha/bikini variációival, mely folyton frissül majd négy héten keresztül. A kiállítófalon minden darab műhely áron lesz beszerezhető.

Omega - Volt egyszer egy ifi-park/ Várkert Bazár

A Várkert Bazárban 1961 és 1984 között működött a korszak egyik szimbólumává vált Budai Ifjúsági Park, vagyis az Ifipark. A legendássá vált szabadtéri szórakozóhely felejthetetlen koncertek, beszélgetések és ismerkedések tanúja volt - most pedig az ott (is) rendszeresen fellépő Omega emlékezik meg róla egy különleges műsorral.

King Crimson / Müpa

A progresszív rock legrangosabb együttese, akiknél együtt hat a legfinomabb líra a legvadabb kakofóniával újra Magyarországon! Pénteki koncertjükön Robert Frippék megidézik a King Crimson valamennyi korszakát, az újrahangszerelt örökzöldek között hat olyan darabbal, amelyet korábban koncertjeiken nem játszottak, megtoldva mindezt a legújabb, immár három dobosra írt szerzeményeikkel – közel ötven év esszenciáját kínálva három órában.

Ara Malikian/ Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A színpadon egy pörgős rockzenészt meghazudtoló vehemenciával, energikus mozgással és hihetetlenül magával ragadó színpadi jelenléttel szögez székbe mindenkit a spanyol hegedűművész, aki eközben a legnagyobb klasszikus (virtuóz) zeneműveket szólaltatja meg és egyedülálló módon ötvözi a cigány, a klezmer, a tango és a flamenco világát és legfontosabb darabjait.

Dusty Kid (Live)/ Corvin Club

Az olasz csodagyerek bő egy évtizede békíti össze az oldschool acid hangzás és a modern minimalizmus híveit egyaránt, miközben a klasszikus zene, a basszusok és a pszichedélia sem állnak távol tőle.

  • Szombat
Gál Józsi féle marhahúspogácsaMarmorstein buci, ízletes fokhagymás házi majonéz, mindez zöldségekkel és szakértelemmel összeállítva. Hosszabb időre tűnt el a Páva és a Tompa utca sarkáról a Pesti Burger és Bár, de május óta, ha csak tesztüzemben is, de ismét mehetünk hozzájuk a kétkezes burgerekért. Hiányoztak, így tettünk egy próbát.

Rákóczi Reggeli/ Rákóczi téri Vásárcsarnok

Folytatódik a Rákóczi téri csarnok kollektív reggelije, mely ezúttal is hozza a szokásos körítést: asztalokat, ülőalkalmatosságokat, vágódeszkát, poharat, lesz tea, tányér, szörp, satöbbi. Viszont az alapanyagokat közösen szerezzük be, tehát a helyben vásárolt reggelit zéró kilométeresen, helyben költhetjük el.

Czakó Piac/ Czakó Kert

Termelői piac a Tabánban, az ország legjobb termelőivel. Jobbnál jobb zöldségek, gyümölcsök, sajtok, húsfélék mellett lesznek virágok, magok, vadon termő gombák és más különlegességek is. A piac ideje alatt termelői finomságokból készült reggelivel és ebéddel vár mindenkit a Czakó Kert séfje.

Szecessziós kincsvadászat a Belvárosban/ Ferenciek tere

Az utcákon járva, a régi házak belső udvaraiban és a múlt századi boltokban megérthetjük a régi városrész elképesztő fejlődését, miközben felfedezzük a magyar szecessziós építészet egyedi és sajátos arculatát.

Szekérfesztivál 2018 / Városliget

Budapest legszínesebb indiai karneválja a Vörösmarty tértől az Andrássy úton át a Városligetig húz majd át egy hatalmas, díszes szekeret, az ősi indiai tradícióknak megfelelően. Megérkezés után pedig lesznek színpadi programok, koncertek, előadások, hennafestés, vegetáriánus fogások és kirakodóvásár is.

POOL&Live/ Vituki uszoda

Frissen csapolt sör, jéghideg fröccs, termálvíz, szauna, hamburger és persze zene reggeltől késő estig – mi kellhet még egy igazán emlékezetes szabadtéri (strand)bulihoz? Jó zenekarok (Fran Palermo, Dope Calypso, Gustave Tiger és Krúbi), valamint emlékezetes szetteket hozó DJ-k (Route 8, Subotage & Nora Matisse, Mr. Mstrs vagy PLUSPlus). Szerencsére a POOL&BEER aktuális felvonása mindegyiket kipipálja.

Solo: Egy Star Wars film utóélete/ BarCraft Nyugati

Láttad az új Star Wars spinoff filmet és tetszett? Vagy esetleg nem és elmondanád a véleményed? Tényleg akkora bukás lenne a Disney-nek a Solo: Egy Star Wars-történet, mint ahogyan azt mondják? Ezen az estén egy kötetlen hangulatú beszélgetés során fejtheti ki a véleményét bárki a filmmel kapcsolatban, a BarCraft Nyugatiban.

Ultra/ Bem Mozi

Az Ultra egyszerre vezet el a fizikai teljesítőképesség határára és az emberi lélek mélyére. Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen – a filmnek pedig igazi különlegessége, hogy a rendező is többszörös teljesítő, az öt szereplő közül az egyik maga az alkotó.

Pol Omedes featuring Bartha Mátyás Trio/ Budapest Jazz Club

Napjaink egyik legelőremutatóbb játékú spanyol trombitása most Bartha Mátyás saját zenekarával játszik majd együtt. A trió hangzásában az 50-es, 60-as évek olyan klasszikusai köszönnek vissza, mint az Oscar Peterson Trio, az Art Blakey Jazz Messengers vagy épp a Cannoball Adderley Quintet.

Dancehall Madness Summer Edition / Dürer Kert

A szokásos módon szabad ég alatt hallgathatod kedvenc reggae, afrobeat és dancehall slágereidet a BabyBoom Sound által, a belépés pedig természetesen most is ingyenes. Vendégként James, a Goatmét Sound frontembere és Ras Muhamad is tiszteletét teszi majd.

  • Vasárnap
Nem kifejezetten olasz, hanem inkább az egész mediterráneum ízeire és életérzésére fókuszál a La Fabbrica, ami mind étteremként, mind bárként, és későbbiekben street food helyként is üzemel majd. Mario Palermo séffel körbejártuk az egész komplexumot – vagy inkább gyárat, amire az olasz kifejezés is utal. Méretéből fakadóan akár lehetne is.

Kiskertpiac - Chill/ Anker't

Kiskertpiac – chill, felüdülés a városi nyár idején! Egy utolsó ősz előtti kiskertpiaci bevásárlási lehetőség, nyugi és lassulás a növény- és virág-, a gasztronómia-, természetes dizájn és kencerajongóknak és minden városlakónak!

Yoga Brunch - panoráma jóga/ Academy Golf

Hatvan perces jógagyakorlás lélegzetelállító panorámával a budai hegyek között, majd egy egészséges brunch menü a Pázsit Étterem napfényes teraszán.

Markett Volume 2/ VaLyo Kikötő

Olivaolaj a Honest Toiltól, kerámiák Fenyő Esztertől, növények a RisoPlanttől, ruhák a Typo Showroomtól, kitűzők és táskák a Virágéknáléktól és még sok más egyéb a Duna-partján.

Alice In Chains/ Budapest Park

A seattle-i grunge-színtér egyik alapzenekara, amely nagyban meghatározta napjaink rockzenéjét, 2009 után ismét fellép Budapesten, és remélhetőleg készülő új lemezükről is játszanak majd.

The Contortionist/ A38 Hajó

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb progresszív metál zenekara, az indiai The Contortionist először lép fel Budapesten, a brit Palm Reader társaságában.

Charles Lloyd & The Marvels & Lukács Miklós/ RaM Colosseum

Az idén nyolcvan éves jazzlegenda – akinek zenéje hatott még Miles Davisre is – újra Budapestre érkezik, ráadásul a saját együttese Lukács Miklós cimbalomművésszel egészül ki.