Egy hónapja jelent meg Budapest legújabb imázsfilmje az MTÜ jóvoltából, és most felbukkant egy újabb, amely egy kisebb, ám turisztikailag fontos csoportot szólítana meg. A Budapest Loves You az az LMBTQ gyűjtőnéven ismert (leszbikus-meleg-biszexuális-transznemű-queer) utazóközönség figyelmét hívja fel fővárosunk értékeire.

Az LMBTQ emberek sokfélék, de a marketingszakma egy részüket jól körülhatárolható, fontos célcsoportként tartja számon. A feléjük irányuló figyelemnek neve is van: pink marketing. Ez a közösség az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezik, 70 %-a nagyvárosban él, nyitott és trendkövető, magas a költési hajlandóság, intenzív a társasági élete, és ami a lényeg: feltűnően sokat utaznak heteroszexuális társaikhoz képest. A CMI amerikai piackutató cég szerint többet is költenek a nyaralásaik során, mikor is kiemelt figyelmet fordítanak a gasztronómiára, és sokkal nagyobb mértékben fogyasztanak kultúrát is. Továbbá 40%-uknak elsődleges szempont, hogy a célország toleráns legyen; a férfiak esetében az árnál fontosabb, hogy melegbarát legyen a szálloda, ahol megszállnak. (Érdekesség, hogy a kutatás szerint a nőknek inkább az ár a fontos – és ebből is látszik, hogy a wage gap jelensége a melegeket sem kerüli el.)

Na de mit is jelent az, hogy melegbarát? Semmiképp sem azt, hogy feltűnés nélkül lehessen egy szál szivárványszínű zászlóba tekerve táncolni az asztalon. Inkább arra utal, hogy félelem nélkül megfoghatják azonos nemű párunk kezét, átölelhetik vagy adhatnak egy puszit az arcára – vagyis azt tehetik, ami a heteroszexuális pároknál teljesen elfogadott nyilvános viselkedés, és ezért nem fogják se megverni, se zavaróan megbámulni őket. Ebben a kérdésben a híresen melegbarát nagyvárosok, Berlin, Amszterdam, Barcelona vagy Madrid inkább élen járnak, mint a Közép-Kelet-Európai régió országai. A meleg bulituristáknak ezek az elsődleges célpontjaik, Madridban például óriási népszerűségnek örvend és nagy turisztikai vonzerővel bír a Pride.

Az világosan látszik, hogy Budapestnek nem a melegfelvonulás terén, és nem is az LMBTQ buliturizmusban van kitörési lehetősége a célcsoport felé, hanem inkább általános építészeti és idegenforgalmi értékei miatt lehet érdekes – ugyanúgy, ahogy a többségi társadalomnak. Erdei Zsolt, a Humen Media ügyvezetője szerint ettől még fontos a csoport felé a kommunikáció, mert kevés információjuk van a város melegbarát oldaláról. És az a tapasztalat, hogy az ide érkező meleg turisták keresik a szórakozóhelyeket, szükségük van a tájékoztatásra.

A Humen Media eddig is tett lépéseket azért, hogy Budapestet minél szélesebb körben népszerűsítse az LMBTQ turisták körében: ennek része a két éve elindított, évente két alkalommal, angol nyelven megjelenő, nyomtatott, külföldön is terjesztett kiadvány, a Pink Budapest Guide, továbbá az ehhez kapcsolódó portál, amely hamarosan már négy nyelven (angol, spanyol, francia, német) is elérhető lesz. Ők hozták létre a Humen Travel Turisztikai Egyesületet is, amelynek egyik célja az, hogy az LMBTQ utazóközönség elé kommunikáljon, és összefogja a szolgáltatószektor erre nyitott résztvevőit. Az egyesülethez olyan cégek csatlakoztok, mint az AlterEgo Club, a Budapest Tuk Tuk, a Casati Budapest Hotel, a Costes éttermek, a Hilda étterem, a Lupa-tó, a Mellow Mood Hotels, Memento Park, a Rainbow Link, a RiverRide, a Szamos és a Zsidai Group.)

Az idei évben a Humen Media Hungary elsőként képviselte Budapestet Európa egyik legnagyobb utazási kiállításán, a Fitur Madrid LGBT pavilonjában, ahol önálló standon nyújtottak információt a turisztikai szakmának és a nagyközönségnek. Készítettek továbbá egy imázsfilmet is, amely 2 napja debütált a világhálón:

A kampánnyal német, spanyol, holland, belga, luxemburgi, francia és olasz, további távol-keleti utazókat szeretnének elérni. Még az idén nyáron megrendezik az első LMBTQ sajtótúrát, amelyre öt európai országból, továbbá az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek újságírók, hogy az itt töltött négy nap alatt ők is átélhessék a Budapest nyújtotta élményeket, és megoszthassák a tapasztalataikat az általuk képviselt orgánumokban, így érve el a kívánt célcsoportokat.