Felsorolni is képtelenség, mennyi mindent tesz a Budapest Bike Maffia a hajléktalan emberek megsegítéséért. Szendvicseket fuvaroznak, közös főzést és ételosztást szerveznek, pénzt gyűjtenek, kamerát adnak az otthontalanok kezébe. A napokban szintet lépett ételmentő szolgálatuk Budapesten, egy régóta megoldatlan helyzetet orvosolva.

Rengeteg az olyan szolgáltató Budapesten, például a pékségek, ahol a nap végére megmarad a kínálat egy része, és jobb híján ki kell dobni. Megoldás eddig nem volt, de a Budapest Bike Maffia ételmentő autós/bringás csapata az Emarsys Technologies Hungaryvel közösen tett egy nagy lépést előre. Ételmentéssel már régóta foglalkoztak, de kapacitás hiányában többször el kellett utasítaniuk a felajánlásokat. Kifejlesztettek azonban egy külön portált a projekthez, amivel gördülékenyebben lehet lebonyolítani a felajánlást-szállítást.

A csapat ételadományozókból és önkéntes futárokból áll, akik eljuttatják az adományokat rászorulóknak, szervezeteknek és intézményeknek (például hajléktalanszállókra, melegedőkbe, családok átmeneti otthonaiba), ahol nagyon jól jönne pár finom falat. Kizárólag friss, emberi fogyasztásra alkalmas ételeket, (lejárat közeli) tartós élelmiszereket mentenek meg, amelyek valamilyen okból megmaradtak, és máskülönben a kukába kerülnének. Fontos, hogy csak 50 adag étel felett mozgósítják erőiket.

Az adományozó felviszi a rendszerükbe a felajánlott étel adatait (milyen típusú és mennyiségű adományról van szó), annak pontos átvételi helyét és lehetséges idejét, a futár pedig ezen a felületen kiválasztja az adományt, amit el akar juttatni rászorulóknak, és egyeztet az adományozóval az átvétel részleteiről.

Aki jelentkezne önkéntesnek, ezen az oldalon tájékozódhat.