A Gozsdu-udvar peremén található kézműves söröző életében júniustól új korszak kezdődik: három hónapig a Csupor Craft Beer alapítói veszik majd át az üzemeltetését. Magyarország első „pubtakeover”-je azonban nem csak a csaplistát fogja érinti – a tervek szerint az újjászületett Léhűtő 2 több szempontból is túlmutat majd a hasonló helyeken. Mától nyitott sörfőzésekkel, tematikus zenei estekkel, különleges csapfoglalásokkal és tapasokkal várnak mindenkit.

Tavaly már beszámoltunk arról, hogy a Csupor megfontoltabban és profibban tért vissza a hazai sörszcénába. A Tántorgó ParIPA vagy a Hello, My Name Is Sudan alkotói ennek részeként természetesen új helyben is gondolkodtak, ahol a Dessewffy utcai első próbálkozás tapasztalatait levonva, a szimpla kézműves söröző-koncepciót meghaladva csapolhatják a folyékony kenyeret. Szerencséjükre úgy alakult, hogy a nyári szezonban a Léhűtő csapata inkább a teraszukra akart koncentrálni, nem pedig a második egységükre, így örömmel átengedték nekik, hogy három hónapig nyugodtan kísérletezzenek a különböző ötleteikkel.

Ezek egyike, hogy megpróbálnak újat mutatni a programkínálatban: például az úgynevezett „Homebrewing Club”-találkozókkal, amelyek keretében a Gozsdu-udvar alatt fog folyni a sörfőzés. Zahorán Ádám szerint hiába nyernek egyre nagyobb teret maguknak a kraft főzetek, a legtöbb ember számára még mindig megfoghatatlan az egész folyamat, a sörfőzők pedig misztikus figurák, akik kevergetik a malátalevet az üstben – így szeretnék mindkettőt közelebb hozni az átlag fogyasztókhoz. Emellett persze várják azokat is, akik otthon már elkezdtek kísérletezgetni, de még vannak kérdéseik.

Hasonló probléma szerintük, hogy a legtöbb helyen a zenének csak alárendelt szerep jut, amin ők koncertekkel és tematikus szelekciókkal (mint például „Punk Péntek”) próbálnak változtatni. Csapfoglalások viszont csak akkor lesznek, ha valamelyik velük kollaboráló főzdéről van szó – ezeket az alkalmakat leszámítva kizárólag a Csupor sörei közül választhatunk szomjoltót. Jelenleg a már fentebb említett két főzet, valamint azok New England-verziói vannak csapon, de elmondásuk szerint később bejönnek melléjük a régi kedvencek és újabb tételek is. Jól csúsznak a két Léhűtőből ismerős tapas tálak mellé, amelyek szerencsére „túlélték” a „pubtakeovert”.


A megállapodás egyelőre augusztusig szól, de Ádám elmondása szerint sem ők, sem a Léhűtő csapata nem zárkózik el attól, hogy akár hosszabb időre komlóhorgonyt vessenek a Holló utcában. Három hónap múlva kiderül, addig viszont érdemes kiélvezni, hogy immár egy diszkógömb alatt, állandó és könnyen megközelíthető helyen lehet élvezni a Csupor söreit.