Annak, hogy Budapest egyre népszerűbb lett a turisták (és legénybúcsúk) körében, megvan a maga árnyoldala is: a különböző, általuk preferált járművek elterjedése a városban. A fővárosi – gyalogos – közlekedés nemezisének számító tuk-tukok, segway-ek vagy beerbike-ok miatt annyi bejelentés érkezett, hogy utóbbit két kerület már ki is tiltotta és ma érkezett a hír: június közepétől a felsoroltak mindegyikének tilos a használata a Belvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezeteken. Ugyanez vonatkozik az elektromos rollerre vagy gördeszkára, valamint a hoverboardra is.

Tavaly januárban a Matador.comegy hat pontból álló cikkben foglalta össze, mit kellene a turistáknak mellőznie Budapesten. Ebben ugyan még nem szerepelt a fővárosiak életét alaposan megkeserítő, brit legénybúcsúk szeszgőze által hajtott beerbike, de nem sokáig kellett várni arra, hogy elege legyen belőle a városnak – júniusban előbb a VII., majd a VI. kerület tiltotta ki őket. Június közepétől pedig a Belváros képviselő-testületének döntése értelmében a Belvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakra és gyalogos övezetekbe sem gurulhatnak be.

A kitiltás emellett kiterjed a különféle segway-ekre, elektromos biciklikre/gördeszkákra/rollerekre, hoverboardokra és riksákra is. A felsoroltakról a sétálóutcákban le kell szállni és vagy kézben tartva vagy tolva lehet velük haladni. Ha valaki mégsem így tesz, az ötvenezer forintos helyszíni bírságra vagy százötvenezer forintos büntetésre számíthat.
Csüggedni viszont nem érdemes: ha mégis gurulva szeretnénk körbevezetni az ismerőseinket Budapesten, a Mini Hot Rod még mindig opció.