A képeket nézegetve azt kívánjuk, bárcsak minden hétvégén Budapest100 lenne, mert olyan hamar elszállt ez a két nap május elején, hogy biztos volt program, amiről lemaradtunk, ház és tér, ahova nem jutottunk el, lakó, akivel nem tudunk beszélgetni. Szerencsére rengeteg kép készült, sőt, a Budapest100 videó is elkészült, úgyhogy mi is összegyűjtöttük a kedvenc pillanatainkat.

Idén május elején, egy igazán nyárias hétvégén rendezték meg a nyolcadik Budapest100-at. A Kortárs Építészeti Központ égisze alatt szerveződő program fő tematikáját 2018-ban a városi terek adták, vagyis többek között olyan bérházak, iskolák, múzeumok, színházak nyitották meg kapuikat, melyek kisebb-nagyobb terek körül állnak, és – ahogy egy udvarias gavallér mondaná – a kor most nem számított.

Idén összesen 23 tér csatlakozott a programhoz, ami 45 házat jelentett, valamint 318 programot, és az első becslések alapján 20.000-nél is több látogatót. A városi sétáktól kezdve játékok, épületbejárások, koncertek, piknikek, beszélgetések, kreatív foglalkozások, előadások, koncertek közül válogathattunk, fel- és lemászhattunk padlásokra, tetőkre és pincékbe is, de színházba, zsinagógába, üzemekbe, templomokba, szállodákba is benézhettünk.

De ez a hétvége nemcsak arról szól, hogy amúgy az év 363 napján a nyilvánosság vagy nagyközönség elől elzárt helyekre leshetünk be, hanem sokkal inkább arról, hogy megtapasztaljuk, milyen közösségben élni, megismerjük a szomszédainkat, vagy valaki mások szomszédait, a város múltját és lakóit, mindazt, amitől igazán jó lesz Budapesten lakni.

Végezetül pedig álljon itt a hétvégéről készült rövidke kis film is, ha máris hiányozna a hangulat:

https://www.facebook.com/budapest100/videos/2280325422003884/